Αγανακτισμένοι και απεργοί ενάντια σε βία και Μεσοπρόθεσμο

Αγανακτισμένοι και απεργοί ενάντια σε βία και Μεσοπρόθεσμο
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. (PHASMA / ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) Phasma

Συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ σημάδεψαν την πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας. Πεδίο μάχης για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας. Οι ειρηνικές πορείες, η μεγάλη επιστροφή των "Αγανακτισμένων" και τα επεισόδια μετά μουσικής το βράδυ της Τρίτης (Vids)

Στους δρόμους βγήκαν οι πολίτες σε όλη τη χώρα την Τρίτη, αντιδρώντας στα νέα σκληρά μέτρα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ και των “Αγανακτισμένων” πολιτών, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας, σημαδεύτηκαν για άλλη μια φορά από εκτεταμένα επεισόδια. To NEWS 247 κάλυψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα.

Το μεσημέρι της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια, τα οποία επεκτάθηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ,  προκάλεσαν φθορές σε ξενοδοχεία και ξήλωσαν πλάκες από το πεζοδρόμιο. Το χρονικό των επεισοδίων

Δύο βαν κινητής τηλεφωνίας τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά το κέντρο θύμιζε πεδίο μάχης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ έγινε προσπάθεια να περιοριστούν τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.

Οι “αγανακτισμένοι” προσπάθησαν μάταια να σταματήσουν τους κουκουλοφόρους, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα και κάνοντας εκκλήσεις προς τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν.

Γρήγορα η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να εγκαταλείψουν προσωρινά την πλατεία και την λεωφόρο Αμαλίας, όπου συνέχισαν για αρκετή ώρα να συγκρούονται.

Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στα καταστήματα, σε τράπεζες και σε ξενοδοχεία.

Κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, καμένοι κάδοι απορριμμάτων, πέτρες, μάρμαρα και δοκάρια επί των οδών, συμπληρώνουν το τοπίο ενώ συνθήματα είναι γραμμένα παντού σε τοίχους.

Σύμφωνα με την αστυνομία στα επεισόδια τραυματίστηκαν 37 αστυνομικοί και 6 πολίτες, ενώ  έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, είχαν γίνει 22 προσαγωγές, 15 συλλήψεις και είχαν τραυματιστεί 38 αστυνομικοί.

Επιστροφή των “Αγανακτισμένων” και νέα επεισόδια

Το απόγευμα μετά από, σχεδόν, τέσσερις ώρες οδομαχιών μεταξύ των “γνωστών – αγνώστων” και της Αστυνομίας στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, οι “Αγανακτισμένοι” επέστρεψαν στην Αμαλίας.

Έχοντας ανακαταλάβει την πλατεία και το χώρο μπροστά στη Βουλή, συγκεντρώθηκαν ξανά, ενόψει και της προγραμματισμένης συναυλίας.

Μέλη των Επιτροπών Αγώνα και διαδηλωτές, οι περισσότεροι με άσπρα τα πρόσωπά τους από τα αντιόξινα που χρησιμοποίησαν κατά των χημικών,  καθάρισαν με μπουκαλάκια νερό την πλατεία και τους γύρω δρόμους από τα χημικά.

Λίγο μετά τις 22:00, το βράδυ της Τρίτης επικράτησε και πάλι ένταση μπροστά από τη Βουλή, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Ο κλεφτοπόλεμος ΜΑΤ-κουκουλοφόρων συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα έγινε και πάλι αποπνικτική.

Τα ΜΑΤ επιχείρησαν περικύκλωση, με τους κουκουλοφόρους να απαντούν με βροχή αντικειμένων και με προσπάθεια να στήσουν οδοφράγματα στη Σταδίου.

Εκατοντάδες “Αγανακτισμένοι” παρέμειναν στην πλατεία παρά το ότι οι γύρω δρόμοι θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Συλλαλητήρια κατά του Μεσοπρόθεσμου

Το πρωί, ειρηνικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, καθώς και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν και το απόγευμα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Περίπου 10.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ανατραπεί το Μεσοπρόθεσμο.

Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και την Τετάρτη

, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλούν σε διαμαρτυρία το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα και την ίδια μέρα να διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Περικύκλωση της Βουλής την Τετάρτη με στόχο να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, ετοιμάζουν και οι “Αγανακτισμένοι” πολίτες.

Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Αθήνα τράβηξαν τα βλέμματα των διεθνών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για δύο πολύ κρίσιμες ημέρες για την Ελλάδα, λόγω των λαϊκών αντιδράσεων και της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα