Διάσωση προσφύγων από το πλήρωμα του Blue Star

Διάσωση προσφύγων από το πλήρωμα του Blue Star

Σωσίβιες λέμβοι περισυνέλεξαν μετανάστες ανοιχτά της Μυτιλήνης. Διασώθηκαν 61 άτομα. Το πλοιάριό τους είχε ναυαγήσει (Vid)

Μέλη του πληρώματος του Blue Star διέσωσαν το πρωί της Δευτέρας, πρόσφυγες που βρέθηκαν στη θάλασσα μετά από βύθιση πλοιαρίου αλλά και μιας βάρκας, στην απόπειρα τους να περάσουν από τις ακτές της Τουρκίας στη Μυτιλήνη.

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 61 άτομα, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

Κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου ταξιδιού προς Μυτιλήνη, επιβάτες του Blue Star 1 εντόπισαν βάρκες με πρόσφυγες. Το πλοίο στέλνει συνεχώς σωστικές λέμβους προς το σημείο. Είκοσι έξι μετανάστες περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού και 35 από το πλοίο blue star 1.

Οι διασωθέντες  μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με 2492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

Σημειώνεται ότι από τους 230.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μπει στη χώρα από την αρχή του χρόνου, οι 157.000 εντοπίστηκαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Τι πρωί της Δευτέρας άλλωστε, συνελήφθη ένας ακόμη διακινητής, υπήκοος Βουλγαρίας, από τους αστυνομικούς του τμήματος συνοριακής φύλαξης Σουφλίου, όταν κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε, εντόπισαν, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, στην καρότσα του οχήματος, είκοσι έξι (26) Σύρους παράτυπους μετανάστες.

Ο εντοπισμός των μεταναστών έγινε στην εθνική οδό Αρδανίου-Ορμενίου, πλησίον του οικισμού Μάνδρας και ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

OHE: Χαώδες το ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου

Με 4.000 αφίξεις προσφύγων ημερησίως στην Ευρώπη το σύστημα έχει γίνει χαώδες, τίποτε δεν λειτουργεί που να επιτρέπει μία διαχείριση με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο, δηλώνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, ζητώντας τη σύσταση λειτουργικών κέντρων υποδοχής στα σημεία άφιξης των προσφύγων -Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία.

“Το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου είναι βαθιά δυσλειτουργικό, λειτουργεί κακά. Ορισμένες χώρες καταβάλλουν το μεγάλο μέρος της προσπάθειας και η προσπάθεια των υπολοίπων είναι ανύπαρκτη” δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτιέρες μιλώντας την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα