Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Ελληνικό για την απομάκρυνση των προσφύγων

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Ελληνικό για την απομάκρυνση των προσφύγων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης και μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό στη Θήβα. Ολοκληρώθηκε η εκκένωση από το κτίριο αφίξεων και συνεχίζεται στα γήπεδα Μπέιζμπολ και Χόκεϊ. Το News 24/7 βρίσκεται στο σημείο

*Στο σημείο βρίσκεται ο ρεπόρτερ του News 24/7 Μάνος Φραγκιουδάκης

Σε εξέλιξη και χωρίς παρατράγουδα βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού από πρόσφυγες και η μεταφορά τους στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα και συγκεκριμένα στα πρώην κλωστήρια Σακίρογλου.

Από τους συνολικά 450-500 μετανάστες στην πλειονότητά τους, οικογένειες από το Αφγανιστάν που βρίσκονταν εγκατεστημένοι στα τρία κτίρια αφίξεων του πρώην δυτικού αερολιμένα και στα γήπεδα Μπείζμπολ και Χόκεϊ, έχει ήδη εκκενωθεί πλήρως το κτίριο αφίξεων από 170 άτομα που παρέλαβαν λεωφορεία και τους μετέφεραν στην Θήβα και ακολούθησαν 99 άτομα από το κτίριο του Μπέιζμπολ. Μόλις ολοκληρωθεί και από εκεί η μεταφορά θα συνεχιστεί στο γήπεδο του Χόκεϊ.

Παράλληλα, 160 μεμονωμένοι μετανάστες που βρίσκονταν στους χώρους και δεν έχουν καταγραφεί, λεωφορεία τους μεταφέρουν αρχικά στην Διεύθυνση Αλλοδαπών για καταγραφή και ταυτοποίηση στοιχείων και στην συνέχεια θα μεταφερθούν 60 από αυτούς στην Θήβα, 50 στα Οινόφυτα και άλλοι 50 στο Δερβένι.

 

Σημειώνεται ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες στο Ελληνικό είχαν ενημερωθεί εγκαίρως εδώ και 10 ημέρες από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη μεταφορά τους και μάλιστα τούς είχαν μοιραστεί χαρτάκια με τα νούμερα των κοντέινερ που αντιστοιχούν στην κάθε οικογένεια, στην δομή της Θήβας.

Καταγγελίες του ΚΕΕΡΦΑ περί συλλήψεων για την μεταφορά των 160 ατόμων στο Αλλοδαπών η Αστυνομία νωρίς τα διέψευδε και τόνιζε πως επρόκειτο καθαρά για καταγραφή και ταυτοποίηση στοιχείων μη καταγεγραμμένων αλλοδαπών. Ωστόσο κατά την διαδικασία αυτή προέκυψαν τελικά 7 συλλήψεις. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί στην Διεύθυνση Αλλοδαπών 46 άτομα, 38 Αφγανοί και 3 Ιρανοί για ταυτοποίηση στοιχείων εκ των οποίων συνελήφθησαν 7 άτομα γιατί κατά το έλεγχο διαπιστώθηκε πως 4 Αφγανοί είχαν ανενεργό αίτημα ασύλου και 3 Ιρανοί στερούνταν εντελώς ταξιδιωτικά έγγραφα. Πρόσθετα για έναν ανήλικο Αφγανό δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για να παραληφθεί από την ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση.

Αντίθετα με άλλες φορές η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά με τους δημοσιογράφους σε μεγάλη απόσταση, υπό το γενικό πρόσταγμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρουσία εισαγγελέα, με την συνδρομή της Αστυνομίας για την τήρηση της τάξης και της συνοδείας στην μεταφορά των προσφύγων και με την παρουσία εκπροσώπων του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αρχικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που πριν περίπου 1,5 χρόνο είχαν μεταφερθεί στο ελληνικό από το Τάε Κβο Ντο ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά καθώς ήταν ανοιχτή δομή, οι περισσότεροι κατά καιρούς ή μεταφέρθηκαν αλλού ή ακόμα και αποχώρησαν από μόνοι τους με άγνωστο προορισμό και διαμονή.

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος

Ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου μιλώντας στο News 24/7 χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν άφησαν τους δημοσιογράφους να έρθουν σε επικοινωνία με τους πρόσφυγες.

Επίσης, ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , ότι χθες το βράδυ περίπου 25 οικογένειες που διαμένουν στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου αντέδρασαν για τη μεταφορά τους στη Θήβα, ζητώντας να πάνε σε διαμερίσματα. Ο ίδιος σχολίασε ότι η μεταφορά των μεμονωμένων προσφύγων στο Τμήμα Αλλοδαπών συνιστά σύλληψης.

Τι δήλωσε η εκπρόσωπος του Συντονισμού σωματείων, συλλογικοτήτων και φοιτητικών συλλόγων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, Μαρία Μπικάκη

Πρόσφυγας φωνάζει “help me”

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα