'Επιδημία' οι ανατινάξεις ΑΤΜ, με κόστος εκατομμυρίων

Α.Τ.Μ. τραπεζών, μετά την πρόκληση έκρηξης, γνωστή και ως μέθοδος "PLOFKRAAK"
Α.Τ.Μ. τραπεζών, μετά την πρόκληση έκρηξης, γνωστή και ως μέθοδος "PLOFKRAAK" EUROKINISSI

Μόλις τους πρώτους δύο μήνες του 2018 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 10 περιστατικά στην Αττική, όταν τον περασμένο χρόνο προσέγγισαν τα 100 χτυπήματα

Τεράστια είναι η οικονομική ζημιά που αφήνει πίσω της η «μόδα» των τελευταίων ετών με τις διαρρήξεις σε ΑΤΜ μέσω της μεθόδου «PLOFKRAAK». Παρόλα αυτά οι τράπεζες δεν λαμβάνουν μέτρα λόγω κόστους, με ορισμένες ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ένας αρκετά διαδεδομένος τρόπος στο εξωτερικό είναι ένα ειδικό φιαλίδιο που με τον παραμικρό κραδασμό σπάει, χύνεται ένα υγρό στις κασετίνες με τα μετρητά και αυτά στερεοποιούνται αστραπιαία σαν μπετό με αποτέλεσμα να τα καταστρέφει.

Το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) που ανατίναξαν άγνωστοι, τα ξημερώματα της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2018, στα Πετράλωνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 04:30, οι δράστες προκάλεσαν έκρηξη, πιθανότατα με την παροχέτευση αερίου, σε ΑΤΜ που βρίσκεται σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, στη συμβολή των οδών Φυλασίων και Κειριάδων. Αφού πήραν τις κασετίνες με τα χρήματα οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) που ανατίναξαν άγνωστοι, τα ξημερώματα της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2018, στα Πετράλωνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 04:30, οι δράστες προκάλεσαν έκρηξη, πιθανότατα με την παροχέτευση αερίου, σε ΑΤΜ που βρίσκεται σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, στη συμβολή των οδών Φυλασίων και Κειριάδων. Αφού πήραν τις κασετίνες με τα χρήματα οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Έκρηξη ATM στα Πετράλωνα, στις 27 Φλεβάρη

Είναι μία εξέλιξη της προηγούμενης μεθόδου για την αποφυγή ληστειών σε χρηματοποστολές, με τις χρωμοπαγίδες, είναι υψηλό το κόστος τους και σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις αν εφαρμοστεί που οι τράπεζες και πάλι θα υποστούν ζημιά αφού θα καταστραφούν και τα χρήματα αλλά θα περιορίσει τις περιπτώσεις δραστικά αφού δεν θα υπάρχει λόγος να ρισκάρει κάποιος.

Αντιθέτως όμως, με την μη λήψη μέτρων ή με την κατά τόπους και σποραδική εφαρμογή τους οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με μία διαρκή ζημιά που μεταφράζεται όχι μόνο στα μετρητά που χάνονται, αλλά και στις ζημιές που αφήνουν πίσω τους οι “plofkraakers”.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΚΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΑΤΜ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ (EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΚΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΑΤΜ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ (EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Άγνωστοι ανατίναξαν με τη μέθοδο παροχέτευσης αερίου ATM, πάλι στα Πετράλωνα στις 30 Ιανουαρίου

Σημειώνεται άλλωστε, πως μόλις τους πρώτους δύο μήνες του 2018 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 10 περιστατικά στην Αττική, όταν τον περασμένο χρόνο προσέγγισαν τα 100 χτυπήματα, με τους αριθμούς αυτούς να πολλαπλασιάζονται αν συμπεριληφθούν και τα αντίστοιχα χτυπήματα στην περιφέρεια που δεν υπολείπονται της Αττικής.

Είναι αλήθεια ότι η Ασφάλεια Αττικής και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας κατάφερε να περιορίσει κατά πολύ την ζημιά αυτή, εξαρθρώνοντας πρόσφατα, ίσως την πιο οργανωμένη συμμορία που έδρασε με αυτή την «εξειδίκευση», για τους οποίους κατάφερε να ταυτοποιήσει 10 περιπτώσεις αλλά θεωρείται δεδομένο ότι είναι υπεύθυνοι και για δεκάδες άλλες.

Διαρρήκτες με τη μέθοδο της διοχέτευσης αερίου, προκάλεσαν έκρηξη σε ΑΤΜ που βρισκόταν έξω από Super Market στα Μελίσσια, αφαίρεσαν την κασετίνα με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαρρήκτες με τη μέθοδο της διοχέτευσης αερίου, προκάλεσαν έκρηξη σε ΑΤΜ που βρισκόταν έξω από Super Market στα Μελίσσια, αφαίρεσαν την κασετίνα με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στις αρχές του έτους, οι δράστες με την ίδια μέθοδο αφαίρεσαν την κασετίνα με τα χρήματα από ATM σε super marker στα Μελίσσια

Εξίσου αλήθεια είναι όμως, πως πλέον η τεχνογνωσία στο αντικείμενο αυτό, με την παροχέτευση μίγματος αερίου σε ΑΤΜ και πρόκληση έκρηξης με σπινθήρα έχει διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό, έχουν υπάρξει πολλοί μιμητές και πολλοί ακόμη που πρόθυμα δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους με αποτυχημένες απόπειρες μέχρι να εκπαιδευτούν στο «πεδίο» και να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και την γνώση παροχέτευσης των σωστών συνδυασμών και μιγμάτων αερίων ώστε να ανατινάζουν τα ΑΤΜ αφήνοντας ακέραιη την λεία τους δηλαδή τις κασετίνες με τα μετρητά, που σε κάθε περίπτωση είναι κάτι δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανατίναξαν ΑΤΜ στο Μενίδι και αφαίρεσαν τις κασετίνες με τα χρήματα

Ανατίναξαν ΑΤΜ έξω από ασφαλιστικό γραφείο και άρπαξαν τις κασετίνες με τα μετρητά

Νέο χτύπημα σε ΑΤΜ αυτήν τη φορά στα Πετράλωνα - Προσαγωγές υπόπτων

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που ανατίναζε ΑΤΜ με τη μέθοδο PLOFKRAAK

ADVERTISING

SHARE: