Επίθεση στην καθηγήτρια Μαίρη Μπόση μέσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Επίθεση στην καθηγήτρια Μαίρη Μπόση μέσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ομάδα αντεξουσιαστών, που διαμαρτύρεται για τις διώξεις Ρωμανού, Ντάλιου κ.ά. ως «ατομικών τρομοκρατών», την περιέλουσε με μπογιές και την απείλησε «για χειρότερα» - Καταδίκη απ' το υπουργείο Παιδείας

Της Μίκας Κοντορούση

Εισβολή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ομάδα κουκουλοφόρων, σε αίθουσα που έκανε μάθημα η διεθνολόγος με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση.

Οι κουκουλοφόροι περιέλουσαν την καθηγήτρια με μπογιές ενώ σε δηλώσεις της η κ. Μπόση ανέφερε ότι δεν την χτύπησαν, και ότι δεν χτύπησε κανείς άλλος. Πριν φύγουν πάντως την απείλησαν «για χειρότερα».

Πρόσθεσε ότι χρειάστηκε να διακοπεί το μάθημα καθώς η αίθουσα γέμισε με μπογιές.

Σε επικοινωνία που είχε το News24/7 μαζί της, η ίδια τόνισε ότι «πρέπει το γεγονός να υποβαθμιστεί, καθώς ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του».

Επίθεση στην καθηγήτρια Μαίρη Μπόση μέσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Την ευθύνη ανέλαβε στη συνέχεια με κείμενο που υπογράφει στο indymedia η «Συνέλευση αλληλεγγύης στους αναρχικούς συντρόφους που διώκονται ως «ατομικοί τρομοκράτες», αναφερόμενη στους Α. Ντάλιο, Γ. Μιχαηλίδη, ∆. Πολίτη, Ν. Ρωμανό καθώς και το μέλος της ΣΠΦ Γ. Τσάκαλο.

«Οι σύντροφοι παρότι έχουν αθωωθεί αμετάκλητα από την κατηγορία της ένταξης στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μέσω μιας δικαστικής “καινοτομίας” διώκονται ως “ατομικοί τρομοκράτες” με αποτέλεσμα να έχουν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές κάθειρξης» σημειώνουν στο κείμενό τους.

Επίσης αναφέρουν ότι: «Κατά την διάρκεια της παρέμβασης διακόπηκε το μάθημα, φωνάχτηκαν συνθήματα, ανοίχτηκε πανό, πετάχτηκαν τρικάκια, διαβάστηκε και μοιράστηκε το κείμενο που ακολουθεί. Τέλος αναγνωρίζοντας την προσφορά της κυρίας Μαρίας Μπόση στην "αντιτρομοκρατική" πολιτική φροντίσαμε για τον καλλωπισμό της, αφού την περιλούσαμε με χρώματα».

Καταδικάζουν υπ. Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ

Την εισβολή κουκουλοφόρων σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την επίθεση εναντίον της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση την ώρα της διδασκαλίας καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας. «Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση ούτε στην κοινωνία ούτε στον πανεπιστημιακό χώρο», σημειώνει το υπουργείο.

«Απολύτως καταδικαστέα» χαρακτήρισε την επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στρώνουν τον δρόμο σε λογικές αυταρχισμού και ιδιωτικοποίησης».

Η κ. Μπόση είχε δεχθεί στο παρελθόν βομβιστική επίθεση στο σπίτι της.

Έκκληση σε συναρμόδια υπουργεία από ΠΟΣΔΕΠ

Σήμερα ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε αίθουσα διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε μάθημα της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση, και αφού περιέλουσαν το χώρο και την ίδια με μπογιές την απείλησαν πως όταν ξανάρθουν «θα πάθει χειρότερα». Το επεισόδιο αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες μετά τη στοχοποίηση της καθηγήτριας εγκληματολογίας της Παντείου, Χριστίνα Ζαραφωνίτου λόγω του γνωστικού αντικειμένου της και του βανδαλισμού του γραφείου της προστίθεται σε μια σειρά κρουσμάτων βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους όπως η εισβολή ομάδας κρανοφόρων και ο βανδαλισμός των γραφείων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η άγρια επίθεση σε φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η επίθεση με λοστούς και καδρόνια, που πραγματοποίησαν ομάδες «γνωστών-αγνώστων» στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι προπηλακισμοί που δέχτηκε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και η στοχοποίηση του Καθ. Άγγελου Συρίγου.

Είναι φανερό ότι οι ομάδες αυτές που προσπαθούν με τη βία να επιβάλουν τις απόψεις τους έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, δηλ. ουσιαστικά την κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου το οποίο υποτίθεται ότι επικαλούνται και υπερασπίζονται. Πρόκειται περί διαστρέβλωσης, κακοποίησης και συστηματικής εκμετάλλευσής της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου από τις ομάδες αυτές οι οποίες έχουν πλήρως αποθρασυνθεί καθώς γνωρίζουν πια ότι δεν υπάρχει κανείς να τους σταματήσει.

Το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση την ώρα της διδασκαλίας, ως μια ευθεία παραβίαση της αρχής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στη διδασκαλία αλλά και του σεβασμού στην προσωπικότητα και την ανθρώπινη αξία μιας πανεπιστημιακής δασκάλου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της σε αυτή και όσους στοχοποιούνται.

Δεν αρκεί, όμως, η καταδίκη αυτών των γεγονότων. Η ΠΟΣΔΕΠ για μια ακόμη φορά καλεί τον Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αντιληφθούν επιτέλους το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις που έχει στη λειτουργία και στην εικόνα του δημόσιου πανεπιστήμιου, αλλά και στην ίδια την κοινωνία η κυβερνητική πολιτική της αδράνειας, της ανοχής στη βία και της ασυλίας στην ανομία, όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και μέσα στην κοινωνία, και ζητά από την Κυβέρνηση -μέσω των αρμοδίων υπουργών (Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης)- να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για την κατάσταση που επικρατεί στους πανεπιστημιακούς χώρους και να πράξει ό,τι απαιτείται για την προστασία της ζωής των φοιτητών, του προσωπικού και της δημόσιας περιουσίας των πανεπιστημίων.

ADVERTISING

SHARE: