Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Αλέξανδρου Βέλιου. Τα τελευταία του βίντεο

Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Αλέξανδρου Βέλιου. Τα τελευταία του βίντεο

Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα. Ο εισαγγελέας αναζητά αν τον βοήθησε κάποιος να φύγει από τη ζωή. Δείτε τι έλεγε ο ίδιος λίγο πριν τον θάνατο του on camera. Τι αποκαλύπτει στενός του φίλος (Vids)

Προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Aθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος.

Στόχος του εισαγγελικού λειτουργού που ανέλαβε την έρευνα είναι να αναζητήσει εάν κάποιος βοήθησε το δημοσιογράφο να φύγει από τη ζωή.

Αν και, όπως έχει αναφερθεί, χρησιμοποιήθηκε η μη υποβοηθούμενη ευθανασία, δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως το τέλος για τον Αλέξανδρο Βέλιο ήρθε με σύριγγα, η οποία περιελάμβανε δηλητήριο, ενώ παρών ήταν και γιατρός πρόθυμος να συνδράμει στην επιθυμία του δημοσιογράφου.

Σε κείμενό του στο protagon, ο Δημήτρης Αλικάκος περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Αλέξανδρου Βέλιου, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, πως, αρχικά, σκεφτόταν να κάνει την μοιραία ένεση στο νοσοκομείο, αλλά τροποποίησε τα σχέδιά του όταν ο γιατρός άλλαξε γνώμη.

“Αργά το απόγευμα του Σαββάτου πήρε εξιτήριο. Πριν, τον επισκέφτηκαν κάμποσοι φίλοι και τον αποχαιρέτησαν. Πολλοί από αυτούς κλαίγοντας. “Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό”. Στις 9.30 χτύπησα το κουδούνι. Μου άνοιξε ένα γλυκύτατο πλάσμα. Η εξάχρονη κορούλα του. Εκείνος καθόταν στο γραφείο του. “Έλα να σου δείξω τι θέλω να πω”. Μου διάβασε λίγες γραμμές από ένα χειρόγραφο κείμενο. “Δεν έχει νόημα Αλέξανδρε, τα έχεις πει όλα, επαναλαμβάνεσαι”. “Συμφωνώ, απλώς ήθελα να μου το επιβεβαιώσεις”. Σηκώθηκε, με μεγαλύτερη δυσκολία από κάθε άλλη φορά, και κάθισε απέναντί μου. “Είσαι ένας από τους λίγους ανθρώπους που σε λίγο θα γνωρίζουν τα πάντα. Το τελικό πια σχέδιο. Είναι δικαίωμά σου να παραδεχθείς ότι γνώριζες ή όχι. Αύριο θα πεθάνω. Όχι ακριβώς όπως θα ήθελα, δηλαδή με ευθανασία, αλλά με ΜΗ υποβοηθούμενη ευθανασία. Δηλαδή –για να μην μασάω τα λόγια μου- θα αυτοκτονήσω. Θες να σου διαβάσω την στερνή ανακοίνωσή μου; Άνοιξε την καμερούλα σου”.

Τα τελευταία βίντεο του Αλέξανδρου Βέλιου όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από το protagon.gr:

“Τα παραπάνω λόγια συνιστούν ένα σπαρακτικό αντίο και μια σκληρή καταγγελία. Δεν έδωσε την ευκαιρία στους δικούς του ανθρώπους να του κλείσουν τα μάτια για να τους προστατέψει. Δεν τους έδωσε την ευκαιρία γιατί «ο μουχλιασμένος συντηρητισμός –έως σκοταδισμός- θεσμών και αντιλήψεων με αναγκάζει να διαπράξω μόνος την “ευθανασία” μου. Μόνο που αυτό δεν είναι ευθανασία, είναι αυτοκτονία”. Αυτό ακριβώς μου είπε. “Μα τότε μιλάμε για ανθρώπινη τραγωδία, όχι για “καλό θάνατο”, αντέτεινα. “Έτσι ακριβώς είναι. Νιώθω απογοήτευση και απόγνωση, αλλά δεν έχω άλλη λύση τούτη την ώρα”.

“Δεν θέλω σταυρό στον τάφο μου, αλλά επιθυμώ νεκρώσιμη ακολουθία, σύμφωνα με το τυπικό της Ορθοδοξίας. Θέλω να συμφιλιώσω την πράξη μου με την Εκκλησία και όχι να την κάνω εχθρό της».

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα τον αποχαιρέτησα. Προσπάθησα να μην δακρύσω. Τα κατάφερα. Μπροστά από την ανοιχτή πόρτα του ασανσέρ πλησίασε κοντά μου και χαμηλόφωνα μου είπε: “στην κηδεία μου, θέλω να κοιτάξεις στα μάτια τον […] και να του πεις από μένα: “φάνηκες λιοντάρι στην αρχή, και αποδείχθηκες κότα στο τέλος. Ντροπή σου”.

“Το μεσημέρι της Κυριακής, 4 Σεπτεμβρίου, έκατσε για τελευταία φορά στο οικογενειακό τραπέζι. Το απόγευμα απομακρύνθηκε από το σπίτι η κορούλα του. Αργά το απόγευμα υπήρξε και άλλη εμπλοκή. Η συνταγή (δηλαδή το φάρμακο – φαρμάκι και η δοσολογία του) της “μη υποβοηθούμενης ευθανασίας” που του έδωσε (ποιος;), κάθε άλλο παρά αξιόπιστη ήταν. Τα λόγια του ήταν ακριβώς τα εξής: “Ρώτησα τρεις γιατρούς και μου είπαν ότι κινδυνεύω να βασανιστώ και στο τέλος να καταλήξω στην εντατική, αντί στο νεκροθάλαμο. Είμαι σε απόλυτο αδιέξοδο”. “Μην προχωρήσεις, κάτι μπορεί να πάει στραβά, ξανασκέψου το. Φεύγουμε μαζί για Ελβετία την Τρίτη”, του είπα στο τηλέφωνο. Στη συνέχεια πήρα κι εγώ έναν φίλο γιατρό και, χωρίς να του πω ονόματα και λεπτομέρειες, μου είπε ακριβώς το ίδιο: “Καμία εγγύηση για τέλος ανώδυνο και ειρηνικό”. Κόντευα να τρελαθώ. Ωστόσο, αφού είχε πειστεί για το ανασφαλές της “συνταγής” πίστεψα ότι θα το αναβάλει. Ο Βέλιος ήταν “τετράγωνος”, ήμουν βέβαιος ότι δεν θα έπαιζε στα ζάρια τον εφιάλτη. Λάθεψα”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος.

Περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές, συνεχίζει: “σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η “διαδικασία” πρέπει να ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Μόνος. Ούτε σύριγγα υπήρξε του γιατρού, ούτε γιατρός, ούτε βοηθός. Από το πρωί της Κυριακής, τα τηλέφωνα που πίστευε ότι θα ήταν ανοιχτά, ήταν όλα απενεργοποιημένα. Κρατήστε το αυτό. Αλλιώς τα σχεδίασε και αλλιώς του ήρθαν. Το σχέδιο του φόβου, της ανευθυνότητας και της ανηθικότητας κάποιων ανθρώπων ήταν πιο ισχυρό από το δικό του. Κανείς δεν θα μάθει πόσο ακριβώς κράτησε, πώς ένιωσε, τι συναισθήματα βίωσε εκείνα τα δραματικά τελευταία λεπτά. Μόνο εκ των υστέρων η ευχή και η πίστη να μην βασανίστηκε. Μόνο αυτό απαλύνει τον πόνο των δικών του ανθρώπων”.

Σύμφωνα με τον κ. Αλικάκο, ο Αλέξανδρος Βέλιος “έφυγε” χτενισμένος, καθαρός και ντυμένος στα λευκά, ενώ το cd player βρέθηκε σε λειτουργία, με ένα δισκάκι της Φλέρυς Νταντωνάκη που περιείχε το αγαπημένο του τραγούδι, το “Άνοιξε Άνοιξε”, σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη και μουσική Γιάννη Παπαϊωάννου.

Βίντεο και πληροφορίες για τις τελευταίες του στιγμές: protagon.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα