Έργα Κρήτης: Το μπλοκαρισμένο από το ’12 Χερσόνησος – Γούρνες και η γέφυρα 840 μέτρων

Έργα Κρήτης: Το μπλοκαρισμένο από το ’12 Χερσόνησος – Γούρνες και η γέφυρα 840 μέτρων

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει και επίσημα τον δρόμο Χερσόνησος - Γούρνες, ένα έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τέλος Απριλίου παραδίδεται και το έργο Ηράκλειο- Μεσαρά. Εγκαινιάζεται και η γέφυρα Χαμεζίου 840 μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην Κρήτη μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του για το Πάσχα όπου θα εγκαινιάσει την Πέμπτη το οδικό τμήμα Γούρνες-Χερσονησο.

Την Παρασκευή, αναμένεται να εγκαινιάσει τη γέφυρα του Χαμεζίου μαζί με τον Χρ. Σπίρτζη.

 

Ο δρόμος Χερσόνησος – Γούρνες είναι ένα έργο ύψους 51 εκατ. ευρώ, το οποίο παρέμενε στάσιμο από το 2012 και το οποίο παραδόθηκε στα μέσα Απριλίου στην τοπική κοινωνία από το Υπουργείο Υποδομών.

Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή αυτοκινητόδρομου δύο κλάδων μήκους περίπου 9 χλμ. και συνολικού πλάτους 21,60 μ. διαχωρισμένων με νησίδα και συστήματα αναχαίτισης οχημάτων (ΟΜΟΕ – ΣΑΟ), από τον Α/Κ Γουρνών έως και τον Α/Κ Καστελλίου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.).

Τα 6 χλμ. κατασκευάζονται με μονόπλευρη ή αμφίπλευρη διαπλάτυνση, ενώ τμήμα 3 χλμ. αντικαθίσταται με νέα χάραξη του ενός κλάδου μήκους περί τα 1,3 χλμ που περιλαμβάνει και την κατασκευή νέας γέφυρας του Αποσελέμη μήκους 440 μ που κατασκευάζεται με την μέθοδο της προβολοδόμησης.

Γίνεται επίσης αναβάθμιση των Α/Κ Γουρνών και Καστελλίου στην περιοχή Χερσονήσου, καθώς και του ισόπεδου κόμβου στην συμβολή με την ΠΕΟ στην περιοχή Γουρνών, κατασκευή παραλλήλων οδών, αποκατάσταση καθέτων οδών μέσω των κάτω ή άνω διαβάσεων και σύνδεση αυτών με το υφιστάμενο δίκτυο σε μήκος 5,5 χλμ.

Τέλος προβλέπονται έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης και έργα διοχέτευσης των απορροών του δικτύου αποχέτευσης στην θάλασσα, ηλεκτροφωτισμός, ηχοπετάσματα και φυτοτεχνικές εργασίες.

“Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μαζί με το δρόμο της Μεσαράς, τη γέφυρα στον Αποσελέμη και μαζί με ολοκληρωμένο το φράγμα το υδραγωγείο και τον αγωγό στον Αποσελέμη. Ο πρωθυπουργός θα είναι εδώ για να κάνει τις ευχάριστες ανακοινώσεις και για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο αλλά και τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης” είπε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης από το Ηράκλειο.

Ο υπουργός Μεταφορών είχε κάνει αναφορά και για τη γέφυρα Χαμεζίου, λέγοντας ότι είναι “μια ιστορική γέφυρα για τις κατασκευές της Ευρώπης”. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 2.200.000 €.

Μιλάμε για μια γέφυρα 840 μέτρων, τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Κρήτη, η οποία μαζί με το τμήμα του ΒΟΑΚ, εκατέρωθεν της γέφυρας, θα αλλάξει την περιοχή, καθώς και την οδική κυκλοφορία στην ανατολική Κρήτη.

 

“Θα γράψουμε βιβλίο. Είναι πραγματικά για το βιβλίο Γκίνες. Μια γέφυρα να έχει κατασκευαστεί 15 χρόνια κατά το ήμισυ, να έχει πρόβλημα με δύο ή τρεις εργολαβίες και να ολοκληρώνεται τώρα μετά από πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των κρητικών” εξήγησε.

“Είμαστε σε διαγωνιστική διαδικασία για τις δύο φάσεις, από τα Καστέλι Χανίων μέχρι την Χερσόνησο, από τη Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη, από την Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Η δέσμευση που είχαμε ήταν ότι θα γίνουν οι μελέτες -και η στρατηγική μελέτη- και θα συνεχιστούν οι μελέτες και στο Νομό Λασιθίου, προκειμένου να έχουμε ώριμα έργα” πρόσθεσε.

Στόχος είναι να υπάρξει χρηματοδότηση μέχρι την Παχιά Άμμο.

Πλέον, αναμένουμε τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα