Έργα τέχνης δωρήθηκαν σε περαστικούς στην πλατεία Συντάγματος

Έργα τέχνης δωρήθηκαν σε περαστικούς στην Πλατεία Συντάγματος

Δεν ήταν εικαστικό happening ή performance αυτό που συνέβη την Τρίτη του Πάσχα στην καρδιά της Αθήνας. Ήταν μια ακόμη "πράξη προσφοράς" της ομάδας εθελοντών "The space of Thought Particles". Μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει σε 129 χώρες και έχει δωρήσει 6.034 έργα

Τρίτη του Πάσχα, η πλατεία Συντάγματος, στις 4 το απόγευμα, έχει αισθητή κινητικότητα, παρότι η πόλη δεν έχει επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Στο αριστερό άκρο της πλατείας, γνωστή εταιρεία παγωτών έχει στήσει τα ψυγεία και τα μπάνερ της και προσφέρει τις νέες γεύσεις της. Μια τεράστια ουρά από Αθηναίους, τουρίστες και πρόσφυγες με την οικογένειά τους σχηματίζεται για ένα δωρεάν χωνάκι.

Στο κέντρο, όμως, της πλατείας η προσφορά είναι υψηλότερη. αφορά έργα τέχνης. Είναι 4 ακριβώς το απόγευμα, κόσμος βγαίνει ή οδεύει προς το Μετρό, η ροή των αυτοκινήτων είναι υποτονική, αλλά μπροστά από το συντριβάνι, μια μεγάλη παρέα Ασιατών, όλων των ηλικιών, που δεν θυμίζει τις γνωστές ομάδες τουριστών, με «στολή εργασίας», ένα λευκό πουκάμισο με ενσωματωμένη, στο στήθος, σαν κονκάρδα, μια κατακόκκινη ετικέτα με την αναγραφή «The space of Thought Particles »(ο χώρος των σωματιδίων της σκέψης), που κρατά κόκκινα γαρύφαλλα και φορά ψάθινα καπέλα, θυμίζοντας εποχές μαοϊκές, χαμογελά ποζάροντας για φωτογραφία με φόντο το Κοινοβούλιο.

Έργα τέχνης δωρήθηκαν σε περαστικούς στην πλατεία Συντάγματος
Έργα τέχνης δωρήθηκαν σε περαστικούς στην πλατεία Συντάγματος

Ποιοι είναι; Τι κάνουν; «Αιρετικοί, Κινέζοι Ιεχωβάδες», είναι ο αφορισμός διερχόμενης κυρίας. Κόσμος μαζεύεται προσπαθώντας να καταλάβει τι κάνουν, ενώ η ομάδα μάλλον στα κινεζικά φωνάζει με παλμό ακατανόητα συνθήματα. Ενώ διαλύεται η ομάδα από την πόζα της, αποκαλύπτονται τρία έργα τέχνης, σε διαφορετικά μεγέθη, με την τεχνική της σινικής μελάνης, κάποια μέσα στο κάδρο τους. Τα κρατούν όρθια κι εκτίθενται δημόσια.

Κορίτσια με ένα ipad στο χέρι πλησιάζουν τους διερχόμενους και τους καλούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τα συγκεκριμένα έργα τέχνης, που θα δοθούν στο τέλος δωρεάν, όπως υπογραμμίζεται επαναληπτικά στις εκφράσεις δυσπιστίας. Γιατί, όμως; «Για τη χαρά της προσφοράς», μας εξηγεί, με εντυπωσιακή προθυμία, χαμογελαστή η Τσενγουάνγκ από την Κίνα. Τι είναι η ομάδα της; Εθελοντές, μας πληροφορεί.

Κινέζοι και Κορεάτες, που οργώνουν την υφήλιο προσφέροντας έργα τέχνης δωρεάν, για τη «μετάδοση της χαράς σε τυχερούς ανθρώπους». Πληρώνει κάποιος τα έξοδα κινήσεως; «Κανένας. Αυτοχρηματοδοτούμαστε». Σοκ!

-Πιστεύετε σε κάποια θεωρία ,ιδεολογία ή θρησκεία, η οποία σας ενώνει στο εγχείρημα; ρωτάμε. «Δεν πιστεύουμε σε τίποτα, παρά μόνο στην προσφορά. Θέλουμε απλώς να μεταδώσουμε χαρά». Η Τσενγουάνγκ μας επιδεικνύει το μανιφέστο τους σε μια δίγλωσση κάρτα (κινέζικα-αγγλικά): «Μόνο δίνε-ποτέ μην πουλάς-πράξη προσφοράς».

Έργα τέχνης δωρήθηκαν σε περαστικούς στο Σύνταγμα
Έργα τέχνης δωρήθηκαν σε περαστικούς στο Σύνταγμα

Η δράση, που έχει γιγαντωθεί και επελαύνει δυναμικά, παρότι η πλειονότητα της ομάδας απαρτίζεται κυρίως από Κινέζους και δη Κινέζες, γεννήθηκε στην Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.548 ανάλογες «χειρονομίες» διεθνώς, από το Περού και τη Ν.Υόρκη μέχρι την Ασία, σε 129 χώρες, όπου έχουν δωρηθεί 6.034 έργα.

Αν σου αρέσουν τα έργα που παρουσιάζονται στο πιο κεντρικό σημείο της μητρόπολης που επισκέπτεται η ομάδα των χαμογελαστών εθελοντών, γράφεις το όνομά σου και 2 αριθμούς σε ένα μικρό χαρτάκι και συμμετέχεις στη λοταρία. Την Τρίτη τρεις Αθηναίοι απέκτησαν με αυτό τον τρόπο τα τρία έργα που εκτίθεντο στην πλατεία Συντάγματος. Την Τετάρτη το team του «χώρου των σωματιδίων της σκέψης» πέταξε για τη Σόφια, όπου τρεις Βούλγαροι θα γίνονταν κάτοχοι ακόμη τριών έργων με σινική μελάνη.

Στο Σύνταγμα πολλοί ήταν αυτοί που κοντοστέκονταν και χάζευαν, από απόσταση... ασφαλείας, άλλοι προσπερνούσαν βιαστικά, αδιαφορώντας, άλλοι δέχονται κι ακούγανε τον τρόπο που μπορούσαν να μετάσχουν στην κλήρωση, κι υπήρχαν κι αυτοί που φωτογραφίζονταν δίπλα στα έργα. Κάποιοι εξ αυτών από την Τετάρτη στο σπίτι τους έχουν το απρόσμενο δώρο της ασιατικής παρέας που ζει σαν ένα κοπάδι πουλιών για να δωρίζει τα έργα των συμπατριωτών της.

ADVERTISING

SHARE: