Εργαζόμενοι Ηλεκτρονικής: Κραυγή αγωνίας μετά το λουκέτο

Εργαζόμενοι Ηλεκτρονικής: Κραυγή αγωνίας μετά το λουκέτο

Οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρουν πως πληροφορήθηκαν για το κλείσιμο των καταστημάτων από τα κανάλια και το διαδίκτυο και ζητούν περαιτέρω εξηγήσεις (Vid)

Πριν από μία εβδομάδα έκλεισαν αρχικά 10 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών η οποία τους τελευταίους μήνες έδινε αγώνα επιβίωσης μετά την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων και των προμηθειών της λόγω της οικονομικής ύφεσης και του ανταγωνισμού των πολυεθνικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του news 247, εντός της κρίσης η οικογένεια Στρούτση ενίσχυσε την εταιρεία με 7 εκατ. ευρώ μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων για να σωθεί η αλυσίδα των καταστημάτων.

Στην προσπάθεια σωτηρίας η ελληνική αλυσίδα δεν είχε αρωγό τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες δεν στήριξαν με πρόσθετη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ. Για την σωτηρίας της αλυσίδας ο Γιάννης Στρούτσης προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση στο εξωτερικό όμως δεν κατάφερε κάτι ουσιαστικό.

Κάπως έτσι, φτάσαμε σταδιακά στο οριστικό λουκέτο. Το απόγευμα της Τετάρτης, η Ηλεκτρονική Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης από τη διοίκηση της.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μίλησαν το πρωί της Πέμπτης στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τους φόβους τους για την επόμενη μέρα.

“Υπάρχουν οικογένειες πίσω από εμάς και αγωνιούμε για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση κινητοποιείται για τον δημόσιο τομέα αλλά όχι για τον ιδιωτικό. Μοιάζει σαν να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων εργαζόμενοι. Θέλουμε τη στήριξη της κυβέρνησης”, ανέφερε εκπρόσωπος τους μιλώντας στην κάμερα.

“Τα δεδουλευμένα έχουν προεξοφληθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο και το επίδομα για το Πάσχα, και δεν υπάρχουν οφειλές”, ξεκαθάρισε, για να συνεχίσει: “Το θέμα είναι πως δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από πριν, μάθαμε πως κλείνουν τα καταστήματα το βράδυ από το ίντερνετ και τα κανάλια. Θέλουμε μια απάντηση από τη διοίκηση της εταιρείας. Επιρρίπτουμε ευθύνες και στη διοίκηση και στην κυβέρνηση όπως και σε κάθε εκάστοτε κυβέρνηση. Θέλουμε μια απάντηση για τον φόβο μας για την επόμενη μέρα, να δοθούν πιο αναλυτικές εξηγήσεις. Θέλουμε να έχουμε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, πέραν από τα νόμιμα που προβλέπονται”.

Διευκρινίζεται πως πριν το “λουκέτο” η Ηλεκτρονική Αθηνών απασχολούσε 450 εργαζομένους και είχε 45 καταστήματα. Σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τη διοίκηση της Ηλεκτρονικής για να αποσαφηνιστούν περισσότερα πράγματα σχετικά με τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα