Eteron: Η ενεργειακή διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία στις “Όψεις” Απριλίου

Eteron: Η ενεργειακή διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία στις “Όψεις” Απριλίου
Φυσικό αέριο istock

Τα ερωτήματα με τα οποία καταπιάνονται οι "Όψεις", ο μηνιαίος φάκελος του  Eteron αυτόν τον μήνα.

Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ρωσικό αέριο; Μπορεί να το αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα; Πώς μπορεί να επηρεάσει την πράσινη μετάβαση η ενεργειακή στροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη; Πώς συνδέεται ο πόλεμος με τις παθογένειες της ενεργειακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη; Εντέλει, ποια θα είναι η νέα μορφή που θα πάρει ο κόσμος μας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Αυτά είναι τα ερωτήματα με τα οποία καταπιάνονται οι «Όψεις», ο μηνιαίος φάκελος του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Στις Όψεις Απριλίου, επιχειρούμε να φωτίσουμε την ενεργειακή διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία. Έχοντας συνείδηση ότι το ζήτημα είναι τεράστιο και περίπλοκο, θέσαμε ως στόχο όχι να απαντήσουμε τα ακανθώδη ερωτήματα που προκύπτουν, αλλά να διαμορφώσουμε μια αφετηρία για βαθύτερη έρευνα, καθώς και να ανοίξουμε μια συζήτηση. Το ζήτημα της ενέργειας δεν αφορά μόνο τους ειδικούς, αλλά καθεμία και καθέναν από εμάς.

Οι Όψεις – Ενέργεια & Πόλεμος είναι από σήμερα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Eteron, εδώ, με επιμέλεια του Γιάννη Αλμπάνη. Περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο εισαγωγικό κείμενο και podcast από την πλευρά του Eteron, που παρουσιάζουν τις βασικές πλευρές του φακέλου. Φιλοξενούν επίσης άρθρα, συνεντεύξεις και podcasts εμπειρογνωμόνων της ενέργειας, καθηγητών γεωπολιτικής και ειδικών της οικολογίας.

Συγκεκριμένα:

  • Οι Ηλίας Παντελεάκος, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, LNG Carrier industry και Αλέκος Ζαχιώτης, Μηχανολόγος Μηχανικός, UK Atomic Energy Authority, εξηγούν στο Q&A τις βασικές έννοιες για το φυσικό αέριο.

  • Η Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη συζήτησή μας σε podcast καταθέτει μια πρώτη εκτίμηση για τις κερδισμένες και τις χαμένες δυνάμεις του πολέμου της Ουκρανίας.

  • Ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, εξηγεί πώς γίνεται αντιληπτός ο πόλεμος στην Ουκρανία από τις ελίτ της Μέσης Ανατολής.

  • Ο Τσαρλς Έλληνας, senior fellow Global Energy Center του Atlantic Council, σε συνέντευξή του αναλύει τις δυσκολίες που παρουσιάζει η επιχείρηση απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

  • Ο Γιάννης Μάντζαρης, Δρ. ηλεκτρολόγος μηχανικός, εξηγεί πώς έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζει.

  • Ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και διευθυντής Μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Energy, Strategy, Law & Economics, στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, επισημαίνει την απουσία σταθερού προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.

  • Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, Global Campaign Strategist της διεθνούς Greenpeace, σε podcast εξηγεί γιατί το φυσικό αέριο δεν είναι “πράσινο” καύσιμο, καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για την πράσινη μετάβαση.

  • Η Ιόλη Χριστοπούλου, διευθύντρια πολιτικής στο Green Tank, επιχειρηματολογεί για την ανάγκη επιτάχυνσης της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

  • Ο Βλάσης Οικονόμου, διευθυντής του Institute for European Energy and Climate Policy, επισημαίνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη η μεγάλη εξοικονόμηση στην ενεργειακή κατανάλωση.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διευθυντής του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, δήλωσε σχετικά:

“Την ίδια στιγμη που διεξάγεται ο φονικός πόλεμος στην Ουκρανία, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και ξεριζωμένους πρόσφυγες εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ξαναγράφεται ο ενεργειακός χάρτης του πλανήτη. Ένας τέτοιος πόλεμος από μόνος του ως γεγονός μεταβάλει τις ισορροπίες στον κόσμο. Η ενέργεια και οι εξελίξεις γύρω από την γεωπολιτική της βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο σε μία εποχή πληθωρισμού, ενεργειακής φτώχειας και κλιματικής κρίσης. Ως Eteron προσπαθούμε να φωτίσουμε διάφορες πτυχές αυτής της περίπλοκης συγκυρίας, ώστε να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το τί πραγματικά συμβαίνει.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα