Έξοδος εκδρομέων Πάσχα: “Βουλιάζουν” τα λιμάνια – Θεαματική αύξηση επιβατών προς Αργοσαρωνικό

Έξοδος εκδρομέων Πάσχα: “Βουλιάζουν” τα λιμάνια – Θεαματική αύξηση επιβατών προς Αργοσαρωνικό
Ξεκίνησε η πασχαλινή έξοδος των εκδρομέων από το λιμάνι του Πειραιά Eurokinissi

Κορυφώνεται η κίνηση στα λιμάνια, για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα - Σύμμαχός τους ο καιρός - Ποιοι οι περισσότερο δημοφιλείς νησιωτικοί και ηπειρωτικοί προορισμοί - Τουριστικό – ρεκόρ το 2018 με 2 εκατ. τουρίστες, σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας

Με αύξηση κατά 4.961 επιβάτες προς τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού σε σχέση με το 2017 και 764 επιβάτες λιγότερους προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και βορειοανατολικό Αιγαίο, στο διάστημα από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από το λιμάνι του Πειραιά.

Αν και οι φετινές διακοπές συρρικνώθηκαν ως προς τη διάρκεια (σ.σ. πέρυσι ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Τρίτη έως την Τρίτη του Πάσχα κατά μέσο όρο, ενώ φέτος ο μέσος χρόνος διακοπών περιορίζεται στο 4ήμερο), τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και συμπυκνώνονται στον συνολικό αριθμό των 61.399 ταξιδιωτών που απέπλευσαν μέχρι και χτες από το λιμάνι του Πειραιά, επιλέγοντας νησιωτικούς προορισμούς για τις διακοπές τους, σε σχέση με το 2017 που ο αντίστοιχος αριθμός κινήθηκε για το ίδιο διάστημα στους 57.202.

Ωστόσο, ο μειωμένος οικογενειακός «κουμπαράς» φαίνεται ότι ανέβασε κατακόρυφα τη ζήτηση των πλησιέστερων στην Αθήνα, προορισμών, μετατρέποντας την Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο, την Αίγινα, ακόμη και το Πόρτο Χέλι στον απόλυτο πασχαλινό trend, με τους εκδρομείς να σχηματίζουν ουρές από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στα κεντρικά πρακτορεία του Πειραιά για τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

News 24/7

 

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, οι επιβάτες προς Αργοσαρωνικό εκτοξεύτηκαν φέτος στους 13.968 ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, από 9.007 πέρυσι. Αντίστοιχα, μειώθηκαν οι ταξιδιώτες που φέτος επέλεξαν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας κάποιο από τα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του βορειοανατολικού Αιγαίου ή την Κρήτη για τις διακοπές τους (σ.σ. 47.431) από τον ελαφρώς αυξημένο αριθμό των 48.195 επιβατών πέρυσι.

Για σήμερα μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί 22 δρομολόγια από τον Πειραιά, 28 προς τα νησιά Αργοσαρωνικού, 14 δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και συνολικά, έξι δρομολόγια από το Λαύριο. Ενδεικτικά, στις 07.00 της Μεγάλης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ο πρώτος τουριστικός απόπλους από τον Πειραιά, με προορισμό την Τήνο, την Μύκονο, την Νάξο και τη Σαντορίνη, ενώ ο τελευταίος είναι προγραμματισμένος για τις 22.00 με προορισμό τα Χανιά. Πάντως, προς τα λιμάνια σε Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα είναι συνολικά προγραμματισμένα για σήμερα 28 δρομολόγια (14 με ταχύπλοα και 14 με συμβατικά πλοία).

News 24/7

 

Δεν έλειψαν τα ευτράπελα

Δεν πρόλαβε να φτάσει στον προορισμό του σε Ύδρα, Σπέτσες και Πόρτο Χέλι και αναγκάστηκε να επιστρέψει το FLYINGCAT 6 της Hellenic Seaways με 332 επιβάτες, λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσίασε στην αριστερή κύρια μηχανή του, ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Τούρλου Αίγινας.

Το υδροπτέρυγο με 11μελές πλήρωμα αναχώρησε στις 08.00 το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7, περίπου στα μέσα της διαδρομής το ταχύπλοο μείωσε ταχύτητα, ανακοινώνοντας από το μεγάφωνο τη σχετική βλάβη στους επιβάτες, αλλά και την αναγκαστική επιστροφή στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ακτοπλοϊκή εταιρία ναύλωσε άμεσα επτά πούλμαν, προκειμένου οι επιβάτες να εξυπηρετηθούν από Μετόχι και Κόστα οδικώς.

Έχει δοθεί επίσης η δυνατότητα  – σε όσους το επιθυμούν  – να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους, λαμβάνοντας φυσικά το χρηματικό αντίτιμο και να επιλέξουν άλλη μέρα και ώρα για το ταξίδι τους.

Πάντως, σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα, οι εργασίες από την αρμόδια ομάδα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς και να επισκευαστεί η βλάβη, ενώ ήδη η Hellenic Seaways κατέθεσε αίτημα στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου το απογευματινό δρομολόγιο να εκτελεστεί από το FLYINGCAT 4 της Ραφήνας.

Σημειώνεται ότι το FLYINGCAT 6 ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσει δρομολόγια στη 13.30 και στις 19.30.

News 24/7

 

Ο χάρτης του πασχαλινού τουρισμού στην Ελλάδα

Σχετικά με τους Έλληνες ταξιδιώτες, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού FedHatta σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια αυτό το Πάσχα είναι αυξημένη για το σύνολο των παραδοσιακά καθιερωμένων προορισμών».

Πρώτοι σε «σκορ» προτιμήσεων αναδεικνύονται οι: Πελοπόννησος, Πήλιο, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια, Πλαταμώνας, Κέρκυρα και η Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο), ενώ εξίσου καλά τουριστικά, αλλά με μικρότερο όγκο επισκεπτών προδιαγράφονται το Λεωνίδιο, η Χίος, η Πάρος, η Ρόδος, η Σύρος, η Τήνος, οι Σποράδες και η δυτική Μακεδονία.

Με εντυπωσιακή άνοδο και στις διεθνείς αφίξεις θα κλείσει πάντως ο μήνας Απρίλιος, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας. «Λόγω του ότι το Καθολικό Πάσχα ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, το κλείσιμο του Μαρτίου έδωσε τεράστια δυναμική και στον Απρίλιο, με την άνοδο στις διεθνείς αφίξεις να φτάνει περίπου στο 10%. Την ίδια στιγμή, ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των τουριστικών μονάδων σε Ιόνιο-Κυκλάδες-Δωδεκάνησα Πελοπόννησο και Κρήτη άνοιξαν ήδη από το Μάρτιο», λένε χαρακτηριστικά.

Αύξηση κατά 30% παρουσιάζει η ζήτηση για τις ημέρες του Πάσχα και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού, επισκέπτες κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία) κατέκλυσαν την συμπρωτεύουσα, λόγω επίσης, του κοινού εορτασμού του Πάσχα.

«Πρακτικά είχαμε για πρώτη φορά τουρισμό τον χειμώνα. Το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος) σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 20%. Ακόμη και σε περιοχές τις Ελλάδας που άλλες χρονιές δεν υπήρχε αξιόλογη τουριστική κίνηση, όπως η Κρήτη, που φέτος σημειώθηκε τεράστια άνοδος 800% (!) στην καρδιά του χειμώνα με περισσότερους από 50.000 τουρίστες να επισκέπτονται το νησί ως το τέλος Μαρτίου από την αρχή του έτους. Χαρακτηριστικά, τον Μάρτιο στο Ηράκλειο είχαμε 30 τσάρτερ την ημέρα, παρά τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά με τη συνολική πρόβλεψη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, πηγές επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας, κάνουν λόγο για τρίτη χρονιά – ρεκόρ. «Σύμφωνα με τις προκρατήσεις, αναμένουμε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες για φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (30,1 εκατομμύρια πέρυσι) και στοχεύουμε έως το τέλος του έτους με την ανάπτυξη του επικοινωνιακού πλάνου του υπουργείου και του ΕΟΤ να πετύχουμε μία συνολική άνοδο άνω του 10% (πρόβλεψη 2018 για σχεδόν 33 εκατομμύρια τουρίστες).

News 24/7

 

Έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας και καιρός

Την ίδια στιγμή, επί ποδός βρίσκεται το Λιμενικό, καθώς αυξημένη είναι σχεδόν όλη την ημέρα η κίνηση, κυρίως περιφερειακά του λιμανιού του Πειραιά, στις ακτές Μιαούλη και Ποσειδώνος, οπότε οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου μία ώρα νωρίτερα.

Σε ισχύ από σήμερα και τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας στις εθνικές οδούς. Από σήμερα, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών στο ρεύμα εξόδου από τις 15.00 έως τις 22.00 και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 06.00 το πρωί ως τις 16.00. Την ίδια στιγμή, επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας και οδήγησης από την Τροχαία, εφόσον καταβληθεί το πρόστιμο και μόνον για παραβάσεις παράνομης στάθμευσης. Η ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτική Αστυνομία επιστρέφουν επίσης πινακίδες, ωστόσο εξαιρούνται οι περιπτώσεις παρκαρίσματος σε θέσεις ΑΜΕΑ.

Σύμμαχος των εκδρομέων που εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ο καιρός, ο οποίος, αν και αναμένεται άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, φαίνεται πως θα είναι καλός ανήμερα του Πάσχα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα