Φίλης: Ζούμε σε καθεστώς θρησκευόμενου κράτους και πολιτευόμενης εκκλησίας

Φίλης: Ζούμε σε καθεστώς θρησκευόμενου κράτους και πολιτευόμενης εκκλησίας

Ο Νίκος Φίλης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αδαμάντιου Κοραή για το "άγιο φως"

Για έλλειμμα δημοκρατίας έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης μιλώντας κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην παρουσίαση του βιβλίου "Το κατά Κοραή άγιο φως".

"Είναι διπλό το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε καθεστώς θρησκευόμενου κράτους και πολιτευόμενης εκκλησίας", είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων.

"Παρά τις αλλαγές, ορισμένες διατυπώσεις του Συντάγματος δημιουργούν δυνατότητες παρερμηνείας και ενισχύουν αντιλήψεις φονταμενταλιστικές ή αντιλήψεις ευθείας παρέμβασης στη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών", πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σύντομη ομιλία του. "Έχει σημασία, ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία, να δούμε πώς θα τεθούν αυτά τα ζητήματα σήμερα, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του '21. Είναι ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον της νεοελληνικής πορείας και έχει σημασία να δούμε πώς θα επιλυθούν αυτά τα θέματα", είπε ο Ν. Φίλης.

Μιλώντας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, δήλωσε:

"Έχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε τους Πατέρες όχι μόνο της εκκλησίας αλλά και του ελληνικού έθνους και να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή του 2018 (η διευθέτηση της σχέσης Κράτους και Εκκλησίας) αλλά ένα ισχυρό πνευματικό ρεύμα που διαπερνά το ελληνικό κράτος και την πορεία του από την αρχή του. Αυτό το δημοκρατικό ρεύμα διασυνδέεται με τις αναγκαίες αλλαγές σε αυτό που ονομάζεται "αξίες" για την πορεία της χώρας", κατέληξε.

ADVERTISING

SHARE: