“Φως στο τούνελ” για την κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

“Φως στο τούνελ” για την κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
Μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων Shutterstock

Το Εφετείο Ναυπλίου χορήγησε την άδεια για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής των ΟΕΔΑ (MEA – ΧΥΤΥ), στις Π.Ε. Λακωνίας και Αρκαδίας.

Ένα βήμα μπρος έχουμε μετά τις αποφάσεις που εξέδωσε το Εφετείο Ναυπλίου, αναφορικά με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε Λακωνία και Αρκαδία, που αφορούν εκτάσεις για το έργο-ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Οι αποφάσεις δίνουν ένα φως στο τούνελ στο έργο, η σύμβαση του οποίου έχει υπογραφεί εδώ και δύο χρόνια αλλά έχει μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, την ώρα που η χώρα μας συνεχίζει να λαμβάνει πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Εφετείο Ναυπλίου, με τις υπ’ αριθμ. 128/2020 και 129/2020 αποφάσεις του, έκανε δεκτές τις ένδικες αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια και την ανάδοχο “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ” -κατά την ειδική διαδικασία του άρθρου 7 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων- και χορήγησε την άδεια για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής των ΟΕΔΑ (MEA – ΧΥΤΥ), στις Π.Ε. Λακωνίας και Αρκαδίας.

Παράλληλα, το Εφετείο, απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση τοπικών Σωματείων και φυσικών προσώπων, αναφορικά με την νομιμότητα της τηρηθείσας διαδικασίας. “Είναι σημαντική εξέλιξη και πλέον η ενεργοποίηση της σύμβασης και η κατασκευή και των τριων εργοστασίων, σε Λακωνία, Αρκαδία και Μεσσηνία μπορεί να ξεκινήσει -και θα ξεκινήσει- άμεσα”, σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω αναγκαστικές απαλλοτριώσεις αφορούν, η μία σε έκταση 278.103,70 τ.μ. στην Αρκαδία (Ραψομάτη), για την κατασκευή ΜΕΑ – ΧΥΤΥ (μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) και η δεύτερη, σε έκταση 91.050,96 τ.μ. στη Λακωνία (Ξηροκαμπιά της Δ.Κ. Σκάλας), για την κατασκευή ΜΕΑ – ΧΥΤΥ.

Νίκας: Θα ήταν καταστροφή η οπισθοδρόμηση

“Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση, θα ήταν καταστροφή” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στο αίτημα του Θανάση Πετράκου για να συζητηθούν στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ.Νίκας αποδέχθηκε την πρόταση να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου, ύστερα από την τοποθέτηση του πρώην περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ότι οι θέσεις της παράταξής του για το συγκεκριμένο έργο συμπλέουν με τις θέσεις της σημερινής περιφερειακής αρχής και δεν υπάρχει κίνδυνος από τη συζήτηση του θέματος στο Σώμα για οπισθοδρόμηση.

Μάλιστα σε μία ρήση του λόγου του ο Περιφερειάρχης είπε πως: “Η λογική, η εταιρία, ο ταξικός μας εχθρός, που τα κάνει όλα παράνομα και όλα σε βάρος του λαού… Μια υπέρβαση ρε παιδιά! Είδαμε τόσα και τόσα στη διαδρομή μας. Εδώ και 50-60 χρόνια η ίδια ρητορική, το ίδιο επιχείρημα μόνιμα. Και βλέπουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα τέτοιων επιχειρημάτων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα