Νεκρός ένας από τους τραυματίες της Φωτιάς στα ΕΛΠΕ

Νεκρός ένας από τους τραυματίες της Φωτιάς στα ΕΛΠΕ
,, 8 , 2015 / Explosion and fire causde at Hellenic Petroleum with six injured men,Athens,on May 8 , 2015 Nikos Libertas/SOOC

Κατέληξε ο ένας από τους τραυματίες της έκρηξης στα ΕΛΠΕ μετά από πολυήμερη νοσηλεία. Συλλυπητήρια από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Παραμένουν τα ερωτηματικά για τα αίτια του δυστυχήματος

Δεν άντεξε τελικά ο ένας από τους τραυματίες της έκρηξης που σημειώθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια την Παρασκευή 8 Μαΐου. Πρόκειται για τον Μπάμπη Δευτεραίο, ο οποίος νοσηλευόταν στο Αττικό νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την έκρηξη είχαν τραυματιστεί συνολικά έξι άτομα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης που εκτελούνταν σε δεξαμενή.

Οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι δεν ακούστηκε ο συναγερμός πυρκαγιάς για να απομακρυνθούν έγκαιρα και ότι δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του, έστειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γενικός γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Στη δήλωση τους αναφέρουν ότι αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη να “διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας στα ΕΛΠΕ και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων”.

Ζητούν επίσης “άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ΕΛΠΕ” και, εάν κριθεί αναγκαίο, τον “επανασχεδιασμό τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο παρόμοιου συμβάντος στο μέλλον”.

Τέλος, αναφέρουν ότι θα “στηρίξουν με κάθε μέσο την οικογένεια του Μπάμπη Δευτεραίου”. Για το ίδιο δεσμεύεται και η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ με δήλωση της, ωστόσο παραμένουν τα ερωτηματικά για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Μόνιμη παρουσία κλιμακίου επιθεωρητών στα ΕΛΠΕ

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνος Σκουρλέτης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου των ΕΛΠΕ, Μπάμπη Δευτεραίου.

Όπως ανακοινώθηκε, ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αποφάσισε την μόνιμη παρουσία στις εγκαταστάσεις, κλιμακίου Κοινωνικών και Τεχνικών Επιθεωρητών, για το επόμενο χρονικό διάστημα και για όσο χρειαστεί.

Επισημάνθηκε, επίσης, στους επικεφαλής των εργολαβικών και υπεργολαβικών συνεργείων, αλλά και σε κάθε άλλον εμπλεκόμενο στις εργασίες, ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Νέες συγκεντρώσεις

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με καταγγελίες και του Σωματείου Μετάλλου ν. Αττικής, το τραγικό συμβάν σημειώθηκε καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι εργολαβίες που έχουν γίνει καθεστώς, χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενους εργάτες με το κομμάτι, με άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες χωρίς μέτρα ασφάλειας για τη ζωή τους, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με ατέλειωτες ώρες και μεροκάματα φτώχειας.

Νέα συγκέντρωση έξω από την πύλη των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησε άλλωστε σήμερα το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Τα μέλη του Συνδικάτου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία που απασχολούνται στο “shut down” των ΕΛΠΕ για τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή με το κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας, με τους εργολάβους, τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τα σωματεία.

Στηλίτευσαν το γεγονός ότι από τη συνάντηση ήταν απούσα η πλειοψηφία των εργολάβων, ενώ όσοι είχαν στείλει αντιπροσώπους, στη μια μετρημένη φορά που πήραν το λόγο, δήλωσαν αναρμόδιοι για να απαντήσουν.

Τόνισαν την ανάγκη μιας γρήγορης, αλλά όχι βιαστικής έκδοσης του πορίσματος σε σχέση με το ατύχημα.

Παράλληλα τα μέλη του Συνδικάτου πραγματοποίησαν εξόρμηση στους εργαζόμενους με την κοινή ανακοίνωση για τη συνάντηση της Παρασκευής και τους κάλεσαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να απαιτήσουν να μην δουλεύουμε σαν σκλάβοι.

Όσον αφορά τους τραυματίες, οι τέσσερις παραμένουν σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση ενώ ακόμη ένας νοσηλεύεται ακόμη σε ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα