Φωτιά στη Σάμο: Καλύτερη η εικόνα, αλλά με επικίνδυνες αναζωπυρώσεις

Φωτιά στη Σάμο: Καλύτερη η εικόνα, αλλά με επικίνδυνες αναζωπυρώσεις

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στο νησί της Σάμου. Χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με διάσπαρτες εστίες.

Μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στη Σάμο και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη μάχη για την οριοθέτησή της.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο νησί.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος στο NEWS 24/7 “έχουμε ύφεση των ανέμων και η εικόνα είναι καλύτερη. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ είμαστε και σε αναμονή της ενίσχυσης με 26 πυροσβεστικά να καταφτάνουν από τον Πειραιά”, είπε ο κ. Στάντζος, ενώ όσον αφορά στην εκκένωση των δύο ξενοδοχείων σημείωσε πως “Δεν υπάρχει κίνδυνος. Όλα είναι ομαλά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν με Ε/Π του Π.Σ., ενώ αποβιβάστηκαν στο νησί τα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους, που αναχώρησαν από Πειραιά εχθές το βράδυ.

Συνολικά επιχειρούν, 162 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα και περιοδικά οι δυνάμεις αεροπυρόσβεσης, με 5 Α/Φ (4 CL 415 και το Beriev-200) και 6 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Επίσης, σήμερα το μεσημέρι, θα ενισχυθούν επιπρόσθετα οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες που θα μεταφερθούν με αεροσκάφος της Γ.Γ.Π.Π. από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη Σάμο.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης. Αμφότεροι, αργά το βράδυ της Πέμπτης μετέβησαν στο νησί για τον συντονισμό της ολονύχτιας μάχης.

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Αργά το βράδυ της Πέμπτης έφτασε, προειδοποίηση της πολιτικής προστασίας μέσω του 112 για τους κατοίκους στις περιοχές Μυτιληνιών, Βουρλιωτών, Μαυρατζαίων να είναι σε επαγρύπνηση εξαιτίας της φωτιάς.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στη νήσο Σάμο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών «Βουρλιώτες», «Μυτιληνιοί», «Άγιος Φανούριος», «Κοκκάρι» και στην Ε.Ο. Σάμου – Καρλοβασίου, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Πώς ξέσπασε η μεγάλη φωτιά

Το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση στους Βουρλιώτες, έφτασε στο Κοκκάρι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να μην περάσουν οι φλόγες στον Καρβούνη μέσω Λάκκας.

Για τον λόγο αυτό μέχρι τη δύση του ηλίου συνέχισαν να πετούν τρία ελικόπτερα, τρία αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες Beriev-200 ενώ ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν 15 οχήματα με 37 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πυροσβέστες ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση δύο ξενοδοχείων και σπιτιών που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς με τη συνδρομή του δήμου Ανατολικής Σάμου. Συνολικά, απομακρύνθηκαν 210 άτομα, 168 από το ένα ξενοδοχείο και 42 από το δεύτερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα