Φωτιά στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πληγείσα περιοχή – Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία

Φωτιά στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πληγείσα περιοχή – Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία
Επίγεια μέσα επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λίμνη Ευβοίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας όπως όλα δείχνουν διέφυγε προσωρινά τον κίνδυνο από την ολονύχτια προσπάθεια των πυροσβεστών και την προετοιμασία που είχαν κάνει - Προς Λατζόι και Χελιδόνι η φωτιά και νέες εκκενώσεις - Συνεχείς εκκενώσεις και στην μεγάλη φωτιά της Εύβοιας, στην ευρύτερη περιοχή των Κεχριών.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Η τεράστια φωτιά που κατακαίει για τρίτη ημέρα χωριά και ένα πανέμορφο δάσος, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, παραμένει ανεξέλεγκτη. Μετά τις Ροβιές, απειλεί την Δάφνη και κινείται βορειοανατολικά προς Κουρκουλούς και Κεχριές που επίσης εκκενώνονται, όπως επίσης εκκενώνονται οι οικισμοί Κεραμειά, Σκεπαστή και Αμέλαντες. Τα σημεία αυτά δυστυχώς φανερώνουν και την βορειοανατολική πορεία της πυρκαγιάς προς την Αγία Άννα.

Πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην περιοχή κάηκαν δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους, σε ένα μέτωπο τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό της Βαρυμπόμπης ενώ είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις των οικισμών σε Καλαμούδι, Ρετσινόλακκο, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλούς, Σκεπαστή, Καλαμούδι, Παλαιοχώρι, Δαμιά, Ροβιές, η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ και οι οικισμοί Κούλουρος και Μαρούλι.

Στο σημείο επιχειρούν 165 άντρες της Πυροσβεστικής με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ το απόγευμα αναμένεται και συνδρομή από 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία.

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος

Στην Ηλεία, η επέκταση της φωτιάς στον αρχαιολογικό της Αρχαίας Ολυμπίας, απετράπη τη νύχτα μετά την υπεράνθρωπη ολονύχτια προσπάθεια των αντρών της Πυροσβεστικής και την δημιουργία ζωνών με σκαπτικά μηχανήματα, ωστόσο συνεχίζεται η προσπάθεια στο σημείο, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει διαφύγει εντελώς, ενώ από την άλλη πλευρά η φωτιά κατευθύνεται απειλητικά προς Λατζόι και Λιναριά που ζητήθηκε να εκκενωθούν, ενώ πλέον έγινε ξανά εισήγηση εκκένωσης και για τον οικισμό Χελιδόνι.

Από χθες είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνιά, Χελιδόνι και ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία Eurokinissi

Από την περιοχή όπου βρίσκεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε: «Στο σημείο αυτό λίγο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στο Μουσείο, και λίγο έξω από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, διεξάγεται από το βράδυ μια μάχη σώμα με σώμα, προκειμένου να περιορίσουμε την πυρκαγιά ώστε να προστατεύσουμε την περιοχή και να παραμείνει ακέραιος ο αρχαιολογικός χώρος και φυσικά και η πόλη.

Αυτή τη στιγμή πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται μέσα στη φωτιά και προσπαθούν να την περιορίσουν και να την οριοθετήσουν, ώστε να μην επεκταθεί στον αρχαιολογικό χώρο. Ταυτόχρονα διαθέτουμε πολλά εναέρια μέσα, προκειμένου να προσβάλλουμε τη φωτιά και να κλείσουμε αυτό το μέτωπο, καθώς έχουμε ανοικτά και άλλα μέτωπα.

Αναζωπύρωση των μετώπων στην Ηλεία Eurokinissi

Θέλω να συγχαρώ τους πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, που με αυτοθυσία, μέσα στη φωτιά, δίνουν τη μάχη με τρόπο ηρωικό. Τους αξίζουν πολλά, τους χρωστάμε πολλά. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη όλη τη μέρα, προκειμένου να περιορίσουμε όλα τα μέτωπα και να σβήσει η φωτιά. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Είναι εξαιρετικά ειδικές οι συνθήκες τις οποίες δεν συναντάμε συχνά. Ωστόσο, και σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων το οποίο εφαρμόζουμε.

Εύχομαι να είναι όλοι καλά και να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεπεράσουμε αυτό το κακό, αυτές τις ακραίες συνθήκες και τελικά να αποκαταστήσουμε και τις ζημιές που έγιναν και το περιβάλλον».

Στο σημείο επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (Drones), το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Φωτιά στη Μεσσηνία: Παραμένει σε εξέλιξη

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, στον Μελιγαλά επίσης παραμένει σε εξέλιξη και επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Είχε προηγηθεί χθες η εκκένωση των οικισμών Άνω και Κάτω Μέλπειας, στον Βράχο, στο Μοναστηράκι, στους Αγίους Θεοδώρους και σε Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα, ζητώντας από τους κατοίκους να κινηθούν προς Διαβολίτσι.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Συνεχίζεται η κατάσβεση

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 Αυγούστου, στην Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα για την πλήρη κατάσβεση και των τελευταίων μικροεστιών.

Η επόμενη μέρα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη Eurokinissi

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα