Φωτιά στο δάσος Δαδιάς: Στο νοτιοδυτικό τμήμα η μεγάλη μάχη – Ενεργό μέτωπο μόνο στην περιοχή Φυλακτού

Φωτιά στο δάσος Δαδιάς: Στο νοτιοδυτικό τμήμα η μεγάλη μάχη – Ενεργό μέτωπο μόνο στην περιοχή Φυλακτού
Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο δάσος της Δαδιάς προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά πέρασε το δρόμο που οδηγούσε στο πυροφυλάκειο της Λευκίμης.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του δάσους της Δαδιάς επικεντρώνονται πλέον οι προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα που εξακολουθεί να καίει το Εθνικό Πάρκο για έκτη ημέρα, αφήνοντας πίσω της περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμμένα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του συντονιστικού η πυρκαγιά πέρασε το δρόμο που οδηγούσε στο πυροφυλάκειο της Λευκίμης (νότια προς τα δυτικά), ενώ παράλληλα έγινε μία αποστολή απομάκρυνσης κοντά από το πυροφυλάκιο. Όλοι είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

Δυστυχώς, οι εναλλαγές της κατεύθυνσης των ασθενών ανέμων, που σήμερα πνέουν βορειοανατολικοί έντασης 3 μποφόρ, πιθανόν να αποτελέσουν για ακόμη μία μέρα τον ρυθμιστικό παράγοντα στη συμπεριφορά και εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Οι σταδιακές και συνεχόμενες διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του αέρα δυσχεραίνουν εκ νέου το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης αυξάνοντας την πιθανότητα νέων εστιών.

Γραμμή άμυνας στήνεται επίσης στην άσφαλτο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ, ώστε να κρατηθεί η φωτιά και να μην μπει στη ζώνη Α1.

Επιτόπου βρίσκονται υλοτόμοι με το Δασαρχείο που δουλεύουν και μηχανήματα που απομακρύνουν.

Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στην περιοχή επιχειρούν από αέρος 2 Erickson, 2 AB 214, ένα Mi8, ενώ άλλα τοσα ανεφοδιάζονται και θα ακολουθήσουν. Επίσης πετάει ένα συντονιστικό ΒΚ117 σε κάθε κύμα.

Στη Λέσβο κατα τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε αναζωπύρωση στο δάσος της Ρογκάδας απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σάββατο και από το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Μάλιστα, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ανακοίνωσε την άρση της απόφασης εκκένωσης του οικισμού των Βατερών λόγω των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, ο περιορισμός εξακολουθεί να ισχύει για τους οικισμούς Βρίσας και Σταυρού.

Από νωρίς το πρωί επισκέπτεται τη Λέσβο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Μετά την επίσκεψή του στα χωριά που επλήγησαν, ο κ. Τριαντόπουλος θα συμμετάσχει, στις 13:00, σε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο κτίριο της Περιφέρειας, και στις 14:30 σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Νωρίς σήμερα το πρωί, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, για να αποτρέψουν κυρίως τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τέσσερις περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιφέρειες:

  • -Περιφέρεια Αττικής
  • -Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • -Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • -Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • – Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • – Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • – Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πόση Ελλάδα έχει καεί τα τελευταία 20 χρόνια;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα