Φωτιά στο Μάτι: Σωρεία λαθών εντοπίζει ο εισαγγελέας – Τι αναφέρει στην πρότασή του

Φωτιά στο Μάτι: Σωρεία λαθών εντοπίζει ο εισαγγελέας – Τι αναφέρει στην πρότασή του
Φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη 27 κατηγορουμένων για την πυρκαγιά στο Μάτι

Σωρεία λαθών από τα κρατικά όργανα αρμόδια να ενεργήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, επικαλείται στην εισήγησης του ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης ο οποίος ζητά από το δικαστικό συμβούλιο να καθίσουν στο εδώλιο 27 άτομα για πλημμεληματικές πράξεις στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι η εντολή για γενική επιφυλακή των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δόθηκε με καθυστέρηση μιας ώρας περίπου, καθώς και ότι χρειάστηκαν να περάσουν από 11 έως 26 λεπτά μέχρι η πυρκαγιά να αναγγελθεί στο πυροσβεστικό σώμα.

“Ο χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς προσδιορίστηκε από στις 16:15 έως τις 16:30, β) ο χρόνος, που καταγράφηκε η πυρκαγιά σε κάμερα ασφαλείας οικίας της περιοχής, ήταν στις 16:35 και γ) η αναγγελία του περιστατικού στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ./Ε.Σ.Κ.Ε. έγινε στις 16:41, ήτοι είχε ήδη παρέλθει χρόνος (μεταξύ 26 και 11 λεπτών) από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι την ώρα αναγγελίας της στο Πυροσβεστικό Σώμα”, αναφέρεται στην πρόταση και στη συνέχεια τονίζεται ότι: “Στις 17:30, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή Νταού Πεντέλης, διατάχθηκε από το Ε.Σ.Κ.Ε. γενική επιφυλακή για την δύναμη όλων των Υπηρεσιών του Π.Σ., πλην όμως η ως άνω ενέργεια ήταν απρόσφορη, καθώς είχε ήδη παρέλθει μία τουλάχιστον ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς”.

Ξεχωριστή αναφορά κάνει ο Γιώργος Πολυκράτης και στο ότι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΣμηΕΑ – drones) έμειναν στο έδαφος, αντί να σταλούν προς συνδρομή των ομάδων που επιχειρούσαν. Η υπηρεσία, σύμφωνα με την εισήγηση, “έμεινε επιχειρησιακά ανεκμετάλλευτη την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, ενώ η χρήση τους θα μπορούσε να παράσχει στο Ε.Σ.Κ.Ε. απευθείας εικόνες από τον τόπο της πυρκαγιάς, καθώς και σημαντικές πληροφορίες (σε πραγματικό χρόνο) για την συμπεριφορά της πυρκαγιάς, τον τρόπο εξάπλωσής της και άλλα δεδομένα, που θα συνέβαλαν στην λήψη ορθών επιχειρησιακά αποφάσεων”.

Κι αυτό ενώ “από την ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς (16:41) μέχρι και 18:20, όταν δηλαδή το μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε σε διάφορα σημεία την Λ. Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων του Π.Σ., που επιχειρούσαν στην περιοχή, ήταν μόνο δεκατρία (13), χωρίς μάλιστα να υπάρξει παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον οικισμό Μάτι. Εξηγεί μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός ότι από τα GPS των οχημάτων προκύπτει ότι “το πρώτο υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα στην Λ. Μαραθώνος και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του συνοικισμού της Αγίας Βαρβάρας Ραφήνας αφίχθη στις 18:44, ενώ ένα άλλο πυροσβεστικό όχημα αφίχθη στην διασταύρωση Λ. Μαραθώνος και Φλέμινγκ στις 19:09, όταν πλέον ήταν πολύ αργά, διότι ήδη το πύρινο μέτωπο είχε περάσει την Λ. Μαραθώνος και εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι”.

Ως “εγκληματικό υπηρεσιακό σφάλμα” κρίνεται ο τρόπος διαχείρισης της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει την ίδια ημέρα στην Motor Oil, με αποτέλεσμα να σπεύσουν στο σημείο 10 πυροσβεστικά οχήματα και να γίνει εκτροπή ελικοπτέρου που κατευθύνονταν προς την Πεντέλη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ο χαρακτηρισμός δόθηκε πρώτα από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό της ΠΥ και ΝΥΝ κατηγορούμενο, ο οποίος μίλησε για “ολέθριο λάθος του αρχηγού κ. Τερζούδη”.

Κανένα σχέδιο διάσωσης

Αυτό που επισημαίνει έντονα ο Γιώργος Πολυκράτης είναι το γεγονός ότι οι πολίτες που προσπαθούσαν να απευθυνθούν στα τηλεφωνικά κέντρα για να λάβουν οδηγίες, έπεσαν πάνω στην ελλιπή στελέχωση χειριστών τηλεφωνητών, συνεννόησης αξιωματικών και συνεννόησης μεταξύ των κέντρων. Κυρίως όμως έπεσαν πάνω σε ένα ανύπαρκτο σχέδιο διάσωσης, σε σημείο να σημειωθούν τραγικά λάθη, όπως το γεγονός ότι αυτοβούλως οι πολίτες προσπαθούσαν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα “να εισέλθει μεγάλος αριθμός οχημάτων στο Μάτι, πλέον αυτών που ήδη υπήρχαν εκεί και κινούνταν ή ήταν σταθμευμένα και κινήθηκαν στην συνέχεια, όταν οι κάτοικοι προσπαθούσαν, υπό το κράτος του πανικού, να απομακρυνθούν από την περιοχή, ήτοι η κίνηση των οχημάτων γινόταν άτακτα, με συνέπεια να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους στενούς δρόμους και τελικά να εγκλωβιστούν τα οχήματα και οι επιβαίνοντες σε αυτά, σύμφωνα με τα προεκτιθέμενα”.

“Κατόπιν κλήσεων στο 199 από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά για ανθρώπους, που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνεις των κινδυνευόντων ατόμων για την διάσωσή τους, οι τηλεφωνητές – χειριστές του 199 δεν ενήργησαν προς διάσωση των ατόμων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά, αλλά διαβίβαζαν τα περιστατικά αυτά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα, για να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά” τονίζεται και παραθέτει σειρά απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ πολιτών και τηλεφωνικών κέντρων όπου φαίνεται το “αλαλούμ” που επικρατούσε και η αδυναμία αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: “περίπτωση κατά την οποία άτομα, που βρίσκονταν εντός οικίας στην οδό Κουντουριώτη αρ. 27 στον Νέο Βουτζά και εξωτερικά αυτής καίγονταν τα πάντα, ακόμη και το αυτοκίνητό τους, επικοινωνούν με το «199», στις 18:13:45, αναφέροντας κατά λέξη: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα εμείς, είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό … Χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τι λέτε τώρα;», και ο χειριστής – τηλεφωνητής του «199» απάντησε: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» και μία γυναίκα του απάντησε: «Όχι ρε παιδιά, αφού έχω μωρό δεκατριών μηνών και πώς θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι». Ακολούθως, στις 18:15:36, ο χειριστής – τηλεφωνητής του «199», αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για την διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικία, διαβιβάζει το συμβάν στο Κ.Ε.Π.Π. αναφέροντας: «Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο να βοηθήσει; τα δικά μας σβήνουν» και το Κ.Ε.Π.Π. απαντά: «Ναι παιδιά, όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο … Έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το εκατό να πάει ένα περιπολικό; αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο εκατό;»”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα