Γιατροί του κόσμου: Σκοπιανοί αστυνομικοί και στρατιωτικοί χτυπούν πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα

More than 10000 migrants and refugees are stranded, in  near the Greek village of Idomeni at the Greek - FYR of Macedonia borders, on March 4, 2016. /   10000        ,    - ,  4 , 2016
More than 10000 migrants and refugees are stranded, in near the Greek village of Idomeni at the Greek - FYR of Macedonia borders, on March 4, 2016. / 10000 , - , 4 , 2016 NICK PALEOLOGOS / SOOC

Κακοποιήσεις προσφύγων από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς καταγγέλλουν οι "Γιατροί του Κόσμου"

"Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά", είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στην Ειδομένη, Κορίνα Κανίστρα, κάνοντας λόγο για βαριές κακώσεις προσφύγων, κάποιοι από τους οποίους χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

"Αυτό αφορούσε αρχικά Μαροκινούς και Αλγερινούς που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα και ήταν παράνομοι, τώρα έχει αρχίσει να αφορά ακόμα και Ιρανούς, Ιρακινούς που είναι νόμιμοι και έχουν χαρτιά και θεωρούν ότι τα χαρτιά τους είναι πλαστά από την απέναντι πλευρά", εξήγησε.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός 18χρονου Ιρανού, ο οποίος υπέστη πολύ βαριές κακώσεις. "Είχε περάσει τα σύνορα και θεώρησαν οι αρχές εκεί ότι τα χαρτιά του ήταν πλαστά και δεν τα δέχθηκαν", κακοποιώντας τον και στέλνοντάς τον πίσω, δήλωσε η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στην Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά τον απέραντο καταυλισμό που έχει στηθεί και εξαπλώνεται συνεχώς στην Ειδομένη, η κ. Κανίστρα είπε, επικαλούμενη στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, ότι πρόκειται για 12 με 13 χιλιάδες κόσμο, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά κατά 500 με 800 άτομα.

Περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζουν, ανέφερε ότι δεν έχουν όλοι σκηνές και ότι είναι πολλοί που μένουν το βράδυ έξω.

Για τις συνθήκες υγιεινής εξήγησε ότι "ο καταυλισμός είχε φτιαχτεί για 2.000 ανθρώπους, έχει βελτιωθεί, έχει αρκετές τουαλέτες, αρκετά ντους, ζεστό νερό, αλλά φυσικά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για 13.000 άτομα".

"Αν συνεχίζει ο κόσμος να λιμνάζει εκεί, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγμα", επισήμανε, προσθέτοντας ότι "θα αλλάξει το προφίλ των ασθενών, των ασθενειών".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE: