Γιατρός καταγγέλλει πως δεν προσελήφθη σε διαγωνισμό, επειδή έχει δύο παιδιά

Γιατρός καταγγέλλει πως δεν προσελήφθη σε διαγωνισμό, επειδή έχει δύο παιδιά
shutterstock

Γιατρός καταγγέλλει ότι απέρριψαν την πρόσληψή της με την αιτιολογία ότι είναι μητέρα δύο παιδιών. Τι απαντάει το υπουργείο Υγείας.

Σε μια πρωτοφανή καταγγελία προχώρησε μια γιατρός, η οποία, όπως αναφέρει, απορρίφθηκε μετά από αίτηση της για άλλη θέση στο ΕΣΥ, επειδή έχει δύο μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με όσα είπε στο OPEN ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Παναγιώτης Παπανικολάου, μεταφέροντας την καταγγελία της γιατρού, η υπόθεση ξεκινάει από το 2016, όταν προκηρύχθηκε η θέση επιμελητή της Β’ ΕΣΥ σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών. Η επιλογή, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, έγινε τώρα, με το συμβούλιο να ενημερώνει τη γυναίκα πως κρίνεται ακατάλληλη για τη θέση, λόγω μητρότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτικό, τμήμα του οποίου προβλήθηκε στην εκπομπή, το σκεπτικό βάση του οποίου η γιατρός απορρίπτεται έχει να κάνει με το ότι είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών και δεν συνάδει με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και έτσι δεν είναι γνωστό αν μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ παράλληλα κρίνεται ως αξιόλογη επιστήμονας.

Η γιατρός, βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος η οποία εργάζεται στο ΕΣΥ εδώ και 16 χρόνια, όπως και ο σύζυγός της, που είναι επίσης γιατρός, είπε σχετικά: “Με το που γέννησα, πήγα στη δουλειά, με το θήλαστρο ανά δύο ώρες έβγαζα γάλα. Αυτό το πράγμα δεν περίμενα να το ακούσω από συναδέλφους γιατρούς”. Η γιατρός είπε ακόμη ότι έχει αποστείλει έγγραφο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά και γράμμα προς τον πρωθυπουργό χθες το απόγευμα. Τα παιδιά της είναι σήμερα 6,5 και 8,5 χρονών.

Όπως τόνισε η ίδια, πρόκειται για μια απόφαση που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί σαφή διάκριση.

Το ζήτημα σχολίασε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία συνεχάρη τη γιατρό, ενώ παράλληλα είπε πως η ίδια είχε παρόμοια εμπειρία. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, είχε ζήσει χλευασμούς και ειρωνείες όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική με τρία παιδιά, αλλά αυτό ήταν το 1982. “Πρέπει να αποζημιωθεί. Σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε παιδιά και γιατρούς, είναι ανεπίτρεπτο να αποπέμπεται”, είπε στη συνέχεια.

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Υγείας για την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός στο Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό».

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) -εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει «ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη».

Προσθέτει ότι «με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία».

Αναφέρεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια .

«Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο ”Σωτηρία”, στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες -ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version