Γρίπη: Άλλοι 6 νεκροί σε μια βδομάδα

Γρίπη: Άλλοι 6 νεκροί σε μια βδομάδα
Άνδρας με ιατρική μάσκα. shutterstock

Συνολικά 83 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του Οκτωβρίου. Εμφανής η υποχώρηση του ιού.

Σε υποχώρηση φαίνεται ότι βρίσκεται η έξαρση της γρίπης, γεγονός ιδιαίτερα θετικό ενόψει και της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Παρόλ’ αυτά δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των 6 νέων θανάτων από τον ιό που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 01 Μαρτίου 2020 οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα . Συγκεκριμένα στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 205 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. 

Τα 61 (29,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 34 (55,7%) ήταν τύπου Α και τα 27 (44,3%) ήταν τύπου Β. Τα 28 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 18 (64,3%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 10 (35,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)

Από την αρχή του Οκτώβρη έως και την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 234 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 213 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 87 (37,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. 

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 83 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 65 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 18 σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. 

Με βάση τα ανωτέρω, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, με πτωτική τάση. Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα