Guardian: Έκλεισαν την Ειδομένη και τους πήγαν σε μέρη που δεν κάνουν ούτε για σκυλιά

Guardian: Έκλεισαν την Ειδομένη και τους πήγαν σε μέρη που δεν κάνουν ούτε για σκυλιά

Ακατάλληλοι ακόμα και για τη φιλοξενία ζώων είναι ορισμένοι καταυλισμοί προσφύγων στη χώρα μας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian. Απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει πρόσφυγες σε Σχιστό και Πέτρου Ράλλη (Pics)

“Υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί που έχουν στηθεί στην Ελλάδα για τη στέγαση ανθρώπων οι οποίοι έχουν καίριες ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που σε συνδυασμό με τις κάκιστες συνθήκες υγιεινής τους καθιστά ακατάλληλους ακόμα και για τη φιλοξενία ζώων”.

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε εκτενές αφιέρωμα-ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian που δημοσιεύει φωτογραφικά ντοκουμέντα μέσα από τα κέντρα φιλοξενίας που οργάνωσε ο ελληνικός στρατός για τη φιλοξενία εκείνων που έφυγαν από την Ειδομένη.

“Μετά από την εκκένωση της Ειδομένης, η καθημερινότητα των προσφύγων δεν βελτιώθηκε, όπως υποσχόταν η ελληνική κυβέρνηση”, γράφει ο ρεπόρτερ Mark Townsend. Αντιθέτως, οι πρόσφυγες διαμένουν σε σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες, όπου οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης είναι άθλιες.

“Ούτε για σκυλιά δεν κάνουν οι νέοι καταυλισμοί προσφύγων στην Ελλάδα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από ερειπωμένες εγκαταστάσεις στη Σίνδο της Ρόδου όπου και εκεί οι συνθήκες είναι τραγικές. Σκηνές στημένες σε τσιμεντένιο δάπεδο, βρώμικα ύδατα τριγύρω, απουσία τρεχούμενου, πόσιμου νερού αλλά και ιατρικής κάλυψης-πρόβλεψης εντός των εγκαταστάσεων όπου στοιβάζονται και πολλά ανήλικα παιδιά.

Η εθελόντρια Phoebe Ramsay καταγγέλλει στον Guardian: “Δεν υπάρχει ούτε ένας διερμηνέας, ούτε καν σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου”.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η εθελόντρια Alexandria South, η οποία επισκέφτηκε έναν άλλο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.

“Ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και ντουζιέρες. Οι μαμάδες δεν έχουν ζεστό νερό για να αποστειρώσουν τα μπιμπερόν και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κρύο νερό”, λέει. “Ο στρατός που επέβλεπε την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ξέμεινε από νερό. Άνθρωποι στοιβάχτηκαν επί ώρες χωρίς σταγόνα νερού. Όσο για τις τουαλέτες, υπήρχαν έξι χημικές για 1.000 περίπου πρόσφυγες”, συμπληρώνει και τονίζει πως οι πρόσφυγες δεν ήξεραν πού τους μετέφεραν.

Κυρίτσης: “Τουλάχιστον τώρα έχουν ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι τους”

Ο Γιώργος Κυρίτσης από τη δική του μεριά ανέφερε πως “υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα παντού. Ένας από τους λόγους που ανοίξαμε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δεν φτιάξαμε υπαίθρια κέντρα, είναι αυτός ακριβώς. Για να υπάρχει ρεύμα”.

Σε δηλώσεις του στον Guardian ανέφερε πως με το άνοιγμα ενός νέου κέντρου υπάρχουν ελλείψεις, αλλά τα προβλήματα βελτιώνονται στη συνέχεια. Δεν λέμε πως οι συνθήκες είναι τέλειες, θέλουμε να τις βελτιώσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει σύγκριση με το τί συνέβαινε στην Ειδομένη. Τουλάχιστον τώρα έχουν ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι τους. Τώρα, όταν βρέχει δεν βρέχονται και δεν αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα στη λάσπη. Δεν είναι αυτή βελτίωση;”. Αρνήθηκε επίσης ότι υπάρχουν πρόσφυγες που αγνοούνται μετά το κλείσιμο της Ειδομένης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάσταση στα, κατά την ελληνική κυβέρνηση, “βελτιωμένα” κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, θορύβησε τον ΟΗΕ, ο οποίος την Παρασκευή προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τις αρχές της χώρας μας.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η εξής: “Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός (την εκκένωση της Ειδομένης) δείχνει να το προσπερνά. Η αναφορά της σε αυτό περιορίζεται στο ότι “συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη” και επικεντρώνεται στο ότι “ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας”.

“Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές. Στην προσπάθεια αυτή, που ήδη λαμβάνει χώρα σε όλες τις νέες δομές της επικράτειας, ευελπιστούμε να έχουμε ενεργό σύμμαχο μας, μεταξύ άλλων, έναν διεθνή οργανισμό σαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει ήδη αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζεται στη σημαντική συνεισφορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Τη σημαντική αυτή χρηματοδότηση την έχει λάβει όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον “άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες”, αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση”, αναφέρει η απάντηση της κυβέρνησης προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

“Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την έκφραση ανησυχίας από μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους”, καταλήγει.

Σε απεργία πείνας οι πρόσφυγες στο Σχιστό

Την ίδια ώρα που γράφονται τα παραπάνω, πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, ξεκίνησαν απεργία πείνας. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων της ΕΕ.

“Τα σύνορα μπορούν να τα περάσουν και να πάνε στις αγαπημένες τους χώρες αυτοί που έχουν λεφτά, αλλά η ΕΕ τα κρατάει κλειστά για εμάς που ζητάμε άσυλο” αναφέρεται σε ένα από τα πανό που έχουν αναρτήσει.

Οι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να φύγουν προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Απεργία πείνας μεταναστών άρχισε και στα κρατητήρια της οδού Πέτρου Ράλλη. Κύριο αίτημα τους είναι η άμεση απελευθέρωση τους. Οι μετανάστες επίσης καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, καθώς και καμία ενημέρωση για το καθεστώς κράτησής τους, καθώς πολλοί κρατούνται περισσότερο από 6 μήνες.

Άλλοι αφήνονται ελεύθεροι με υπηρεσιακά σημειώματα μέχρι να συλληφθούν εκ νέου και να οδηγηθούν σε κέντρα όπως αυτό της Κορίνθου, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς επίσημα έγγραφα.

(Με πληροφορίες από: Guardian)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα