Γυναίκες Χίου σε συλλόγους γονέων: Εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα προσφυγόπουλα

Χώρος φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα της Χίου.
Χώρος φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα της Χίου. EUROKINISSI

Απάντηση Γυναικών του νησιού σε γονείς που θέλουν να αποκλείσουν προσφυγόπουλα από τα σχολεία.

Πρόσκληση στις μανάδες της Χίου να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του νησιού, κλείνοντας τ' αυτιά στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, έπειτα από την είδηση πως η αυτοαποκαλούμενη «παγχιακή επιτροπή αγώνα» ζήτησε την απομάκρυνση των παιδιών προσφύγων από τα σχολεία. 

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να μην πιάσει τόπο το ρατσιστικό δηλητήριο, που ρίχνεται με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων», τονίζει στην ανακοίνωσή του Συλλόγου. «Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Έχουμε χρέος να παλέψουμε για έχουν και αυτά τα παιδιά, ρούχα καθαρά, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, να ζωγραφίσουν τις ζωγραφιές τους, μακριά από τον λασπότοπο της ΒΙΑΛ».

ADVERTISING

Εξώδικο γονέων κατά της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων

Η κίνηση έρχεται μετά το εξώδικο που συντάχθηκε από την αυτοαποκαλούμενη «παγχιακή επιτροπή αγώνα» την περασμένη Πέμπτη, στην οποία μετέχουν γονείς και κηδεμόνες μαθητών από διάφορα σχολεία της Χίου ποτ τάσσονται ευθέως κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και της λειτουργίας των δομών υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ), που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε σχολεία της Χίου.

Το κείμενο, που εστάλη με δικαστικό επιμελητή στους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στους προϊσταμένους των αντίστοιχων διευθύνσεων, φέρει περίπου 1500 υπογραφές και ουσιαστικά εντέλλονται οι παραλήπτες του να εφαρμόσουν όσα οι ίδιοι οι υπογράφοντες θεωρούν σωστά, μεταξύ των οποίων και να παρίστανται εκπρόσωποι των γονέων σε κάθε συνεδρίαση των εκπαιδευτικών που αναφέρεται στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων μαθητών. 

Το εξώδικο, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι το ίδιο κείμενο που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών ο astraparis.gr, υπογράφεται από την πληρεξούσια δικηγόρο των γονέων δικηγόρο κα Γραμματική Αλοιμόνου και κοινοποιείται – μεταξύ άλλων – στον υπουργό Παιδείας, στους βουλευτές Χίου, στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων κ.ά.

Η νέα αυτή ενέργεια δημιουργεί μείζον ζήτημα για τις επιδιώξεις της επιτροπής των ανωνύμων και τις περαιτέρω εξελίξεις που αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει, σε ό,τι αφορά την ομαλή έναρξη και λειτουργία των ΔΥΕΠ και την εκπαίδευση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Χίου:

«Αγαπητές μητέρες, τις επόμενες μέρες υποδεχόμαστε με μια μεγάλη λαϊκή αγκαλιά τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στα σχολεία μας, σαν να είναι παιδιά μας. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, να κλείσουν τ’ αυτιά στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Όποιος νοιάζεται για τα παιδιά του, νοιάζεται για τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους. Δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, σε σκηνές μέσα στις λάσπες και στο κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα.

Κάθε γειτονιά στο νησί μας, έχει πλούσια ιστορία, συνδεδεμένη με την πίκρα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων, όπως όλων των παιδιών, στη μόρφωση, στην υγεία, στη ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους. Έχουμε χρέος να παλέψουμε για έχουν και αυτά τα παιδιά, ρούχα καθαρά, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, να ζωγραφίσουν τις ζωγραφιές τους, μακριά από τον λασπότοπο της ΒΙΑΛ.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Είναι η ελληνική κυβέρνηση, η Ε.Ε. και η συμφωνία τους με την Τουρκία που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρας μας, οδηγώντας τους στην απελπισία και την εξαθλίωση.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να μην πιάσει τόπο το ρατσιστικό δηλητήριο που ρίχνεται με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να μάθουμε στα παιδιά μας την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση, ν’ ακούν τη γνώμη του άλλου και να έχουν το θάρρος της δικής τους γνώμης! Να μάθουν ν’ αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Καλούμε κάθε μητέρα, που ανησυχεί για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Να διεκδικήσουμε:

  • Να κλείσει τώρα το χοτ σποτ.
  • Να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
  • Μόρφωση όλων των παιδιών μέσα στα σχολεία, με αποκλειστική κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και να δοθούν ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας, καθώς και να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής.
  • Να στηριχτούν και να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές (εκπαιδευτικοί, μεταφορά, καθαριότητα).

Δείχνουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, συγκεντρώνοντας σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα (στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Χίου, Καλαμπόκα 74)».


Πηγή: 

Astraparis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακόμη 600 αιτούντες άσυλο εκτός Μόριας

Έρευνα IRC: 6 στους 10 πρόσφυγες στη Μόρια έχουν τάσεις αυτοκτονίας

SHARE:

24Media Network