Η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Claudia Roth στην Equal Society

Η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Claudia Roth στην Equal Society

Η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Claudia Roth, επισκέφθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, τα γραφεία της Equal Society και για δύο και πλέον ώρες συζήτησε με κορυφαίες Οργανώσεις για τα όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η ειδική για ζητήματα που άπτονται της προσφυγικής κρίσης κα. Ευθαλία Παππά, ο εκδότης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», κ. Χρήστος Αλεφάντης και το στέλεχος της Equal Society, κ. Φώτης Σπυρόπουλος, σε μια ανοιχτή συζήτηση άπλωσαν όλη τη βεντάλια των κοινωνικών ζητημάτων.

Από την προστασία των ανηλίκων μέχρι την ανάγκη για ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και από την δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την αντιμετώπιση της αστεγίας μέχρι την υπεραξία της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέπτυξε το τεράστιο έργο που με συνέπεια πραγματοποιεί εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού». Αναφερόμενος στα καθημερινά προβλήματα των παιδιών και τον αγώνα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους που πραγματοποιεί ο Οργανισμός υπερτόνισε την ανάγκη υποστήριξης από όλους τους θεσμικούς φορείς σε αυτήν την προσπάθεια. Ο κ. Γιαννόπουλος έκλεισε τον λόγο του σημειώνοντας πως η ευαισθησία και η αλληλεγγύη είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα καλύτερο αύριο.

Η κα. Παππά με τη σειρά της έθιξε το μείζον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Χιλιάδες παιδιά που μένουν σε επισφαλής συνθήκες κινδυνεύουν καθημερινά με αποτέλεσμα πολλές φορές να απειλείται ακόμα και η ίδια η ζωή τους ενώ έκανε και ξεχωριστή αναφορά στον μακρόχρονο «εγκλεισμό» των προσφύγων κυρίως στις δομές στα νησιά. Τόνισε μάλιστα πως απαιτείται καλύτερη οργάνωση και πιο δραστική αντιμετώπιση προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών που παράσχονται, μεταξύ άλλων της ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και της πολιτισμικής διαμεσολάβησης.

Ο κ. Αλεφάντης από την πλευρά του μίλησε για τη «Σχεδία», το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου που ξεκίνησε το ταξίδι της στην αξιοπρέπεια μέσα στην κρίση. Οι δεκάδες πωλητές του περιοδικού , άστεγοι, άποροι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μέσα από την πρωτοβουλία της «Σχεδίας» έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και ένα μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού.

Η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Claudia Roth στην Equal Society

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος με μια νότα αισιοδοξίας για το αύριο μίλησε για όλες εκείνες τις ζωές που η Equal Society έχει καταφέρει να αλλάξει έως σήμερα. Για τις 279 υποτροφίες σε παιδιά φτωχών οικογενειών μέσω του προγράμματος «Σπουδάζω με Υποτροφία». Για τους 14.000 ανθρώπους από ευπαθείς ομάδες που έχουν καταρτιστεί σε αγγλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το πρόγραμμα E-Gnosis. Για τη θεατρική ομάδα αστέγων, Walkabout, που πραγματοποίησε την πρώτη της παράσταση κερδίζοντας το χειροκρότημα εκατοντάδων θεατών αλλά και για τις κοινωνικές δομές σε Αθήνα, Λευκάδα και Κέρκυρα που στέκονται στο πλευρό των αστέγων, των απόρων, των προσφύγων και των φτωχών οικογενειών.

Η κα. Roth αφού απεύθυνε συγχαρητήρια για την ευαισθησία αλλά και για την ουσιαστική προσφορά των Οργανισμών προς τον ελληνικό κοινωνικό ιστό σημείωσε πως η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από δραστικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ευπαθών ομάδων του τόπου μας. Στάθηκε δε στην καινοτομία που πρέπει να συνοδεύει κάθε προσπάθεια ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο και τις απόψεις όλων των συνομιλητών υπερτονίζοντας πως κάθε ευπαθής ομάδα, της αξίζει να την αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Η συζήτηση με την κα.Roth ολοκληρώθηκε σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα με την προσφορά μάλιστα παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων προς ολόκληρο το γερμανικό επιτελείο.

ADVERTISING

SHARE: