Σακελλαροπούλου: “Η Σοφία Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής”

Σακελλαροπούλου: “Η Σοφία Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής”
Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε η Σοφία Μπεκατώρου Eurokinissi

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου, σε μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού. "Η γενναία αποκάλυψή της να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης".

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η Σοφία Μπεκατώρου, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη της σεξουαλικής της κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πριν από 23 έτη.

Η Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μία πολύ δυνατή στιγμή μεταξύ δύο γυναικών, τόσο ως προς τον συμβολισμό της όσο και ως προς το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Η Σοφία Μπεκατώρου, που έχει ενθαρρύνει με τη θαρραλέα της πρωτοβουλία και άλλες πρώην αθλήτριες να προβούν σε ανάλογες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, ενώ έχει προκαλέσει και τριγμούς στα θεμέλια αξιών αθιλητικών φορέων και ομοσπονδιών, έλαβε ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εκτός βέβαια από τη στήριξη και τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δύναμη της ψυχής της να προβεί με σθένος σε τέτοιες αποκαλύψεις, η Σοφία Μπεκατώρου έχει λάβει ανάλογα μηνύματα του πολιτικού κόσμου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε και μία ανάρτηση στο Facebook, όπου χαρακτήρισε τη συνάντησή τους ως “μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της”, ενώ ευχήθηκε “η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές”.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή”.

Κατάθεση ενώπιον του Εισαγγελέα την Τετάρτη

Ενώπιον του Εισαγγελέα θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη (20/1) η Σοφία Μπεκατώρου, καθώς ξεκινά πλέον η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησής της.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση προχώρησε ήδη σε κλήτευση της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη για την Τετάρτη το πρωί.

Εκτός απρόοπτου η Σοφία Μπεκατώρου θα δώσει αναλυτική κατάθεση γύρω από τα όλα όσα έλαβαν χώρα πριν 23 χρόνια μετά της ιδίως και του παράγοντα της Ελληνικής Ιστοοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αρ. Αδαμοπουλο. Στη συνέχεια, με βάση τα όσα θα αναφέρει η μάρτυρας θα αποφασισθεί η πορεία των ερευνών, εάν δηλαδή κρίνεται παραγεγραμμένη η πράξη και άρα θα πρέπει να μπει στο αρχειο ή όχι.

Πάντως, φαίνεται πως ο βασικός τρόπος για να μην επιτευχθεί η αρχειοθέτηση θα ειναι η ύπαρξη νέων καταγγελιών για περιστατικά που έλαβαν χώρα εντός της τελευταίας 15ετίας, έται ώστε να μην έχει παραγραφεί το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα, που θα ερευνηθεί.

“Ντόμινο” καταγγελιών από αθλήτριες για σεξουαλική παρενόχληση

Μετά τη δύναμη που βρήκε η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας να μιλήσει για όσα βίωσε και να περιγράψει την τραυματική εμπειρία που είχε σε ηλικία 22 ετών, πολλές γυναίκες από τον χώρο του αθλητισμοί πήραν το θάρρος να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες.

Μέσα σε μόλις μερικά 24ωρα οι καταγγελίες από αθλήτριες ξεκίνησαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να διαδέχονται η μία την άλλη. Γυναίκες κάθε ηλικίας, από διαφορετικά αθλήματα, “έσπασαν” τη σιωπή τους και μίλησαν για τη σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση που δέχτηκαν από παράγοντες ή από άντρες που βρίσκονταν σε καίριες θέσεις στον χώρο του αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως στις καταγγελίες συναντάμε συχνά ως θύτη κάποιον γιατρό, γεγονός που πραγματικά τρομάζει. Σε αρκετές περιπτώσεις ο θύτης ήταν ο άνθρωπος που υποτίθεται πως θα έπρεπε να προστατέψει και να θεραπεύσει.

Οι καταγγελίες των θυμάτων δείχνουν πως η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση αποτελεί συχνό φαινόμενο στον αθλητικό χώρο – συχνότερο από όσο πιθανόν να πιστεύαμε. Τα θύματα φοβήθηκαν, σώπασαν, ντράπηκαν. Αλλά τα συναισθήματα αυτά θα έπρεπε να ανήκουν μόνο στον θύτη. Τα θύματα σημειώνουν πως αποφάσισαν να πουν την ιστορία τους ορμώμενες από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Κι αυτό δείχνει πως όταν υπάρχει ενσυναίσθηση, συμπαράσταση, υποστήριξη και αλληλεγγύη, όταν είμαστε όλες μαζί και καμία μόνη της, μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version