Η Κύπρος στη μέγγενη της αμερικανο-ρωσικής αντιπαράθεσης. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ EUROKINISSI

Οι πρώτες επιπτώσεις της αμερικανο-ρωσικής διένεξης έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στη Λευκωσία, ιδιαίτερα στην άμυνά της.

Η Κύπρος στη μέγγενη της αμερικανο-ρωσικής αντιπαράθεσης. Οι ΗΠΑ θέλουν να “σβήσουν” τη ρωσική παρουσία στο νησί, η Λευκωσία φαίνεται να το ΄χει αποδεχτεί και η Ρωσία δεν πρόκειται να το δεχτεί χωρίς να αντιδράσει. Οι πρώτες επιπτώσεις αυτής της “τριγωνικής” διαμάχης έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στην Κύπρο. Πρώτα απ΄ όλα στην άμυνά της, όπως προκύπτει από πληροφορίες που δημοσιεύει το Militaire.gr.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ρωσία, έχουν οδηγήσει στο “πάγωμα” των λογαριασμών της Rosoboronexport μέσω της οποίας γίνονται όλες οι εξαγωγές ρωσικών όπλων και ανταλλακτικών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αγοράσει ανταλλακτικά για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει, όπως τα ελικόπτερα MI35,τα άρματα μάχης T80, ρωσικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και τα αντιαεροπορικά TOR M1. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει από το επιτελείο να βρεθεί τρόπος ώστε να σπάσει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Τα ρωσικά όπλα φεύγουν, τα αμερικανικά έρχονται; 

Πολλά έχουν ακουστεί για το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η οικονομία της Κύπρου από τον αμερικανο-ρωσικό “πόλεμο”; Οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το “βρώμικο χρήμα”, οδήγησαν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην απόφαση να κλείσει 60.000 λογαριασμούς ρωσικών εταιρειών. Εταιρείες που αποδείχτηκαν απλές ταμπέλες. Επιπλέον ο Πούτιν πήρε αποφάσεις και μέτρα που διευκόλυναν την επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην Ρωσία. Ωστόσο από την Κύπρο υποστηρίζουν ότι όλα αυτά δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις τράπεζες της. 

Διαβάστε περισσότερα στο Militaire.gr:

Η Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα στην κατασκευή του “εθνικού μαχητικού” TF-X

Το 2020 θα έχουν έτοιμο το “πλωτό στρατηγείο” Anadolu ,οι Τούρκοι

ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ: Ήξεραν οι ΗΠΑ για την επίθεση; Όλα τα ερωτήματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, ΗΠΑ, Ρωσία
SHARE: