Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη γυναίκα

Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη γυναίκα
Γυναίκα η οποία πάσχει από ρευματικό νόσημα. shutterstock

Οι δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα.

Από το 1977, όταν καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, την ανάδειξη των προβλημάτων της αλλά και τη μνήμη των αγώνων της για ισονομία, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

Ωστόσο, η θέση της γυναίκας στον κόσμο μας δεν στερείται δυσκολιών, καθώς η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί και να ισορροπήσει σε μια ποικιλία ρόλων, που την προσδιορίζουν μεταξύ άλλων ως μητέρα, κόρη, σύντροφο και εργαζόμενη και την καλούν να ικανοποιήσει διάφορες και ενίοτε αντιμαχόμενες ανάγκες. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την εμφάνιση φαινομένων της δημόσιας ζωής και του δημόσιου λόγου που συντηρούν αναχρονιστικούς μύθους και στερεότυπα εις βάρος του φύλου της, όπως και τα κάθε άλλο παρά σπάνια περιστατικά έμφυλης βίας που εντοπίζονται στην κοινωνία μας.

Μια επιπλέον ιδιότητα που μπορεί να φέρει μια γυναίκα είναι αυτή της ασθενούς και ειδικότερα της ασθενούς με Ρευματικό Νόσημα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ορισμένα Ρευματικά Νοσήματα, όπως π.χ. η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος κ.ά , εμφανίζονται με υψηλότερη συχνότητα στο γυναικείο φύλο. Το Ρευματικό Νόσημα και οι δυσχέρειες στην καθημερινότητα που αυτό επιφέρει, προκαλούν επιπλέον προβλήματα σε μια γυναίκα που συχνά είναι ήδη επιβαρυμένη από τους πολλαπλούς ρόλους που της ζητείται να επιτελέσει.

Έτσι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της εποχής και επιθυμώντας να σταθεί, στο μέτρο που της αναλογεί, στο πλευρό των γυναικών, προγραμματίζει σειρά δράσεων, όπως video, αρθρογραφία των στελεχών της και webinar με θέμα την ευαισθητοποίηση γύρω από την πολλαπλότητα των ρόλων της γυναίκας σήμερα και τη σχέση της με τα Ρευματικά Νοσήματα στο πλαίσιο τόσο της οικογένειας όσο και του εργασιακού περιβάλλοντος. Μέσω της σελίδας της ΡευΜΑζην στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα δοθεί η ευκαιρία σε γυναίκες που πάσχουν να μεταφέρουν την εμπειρία που έχουν αποκτήσει ζώντας με ένα Ρευματικό Νόσημα, αλλά και να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ας γίνει αφορμή να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και κυρίως να δράσουμε, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί, με στόχο την στήριξη των γυναικών και την προάσπιση του δικαιώματός τους στην ισότιμη συμμετοχή στην εργασία, στην κοινωνία και στην υγιεινή διαβίωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα