Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός 7χρονου κοριτσιού και ένα χαμόγελο-μάθημα για κάθε ρατσιστή

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός 7χρονου κοριτσιού και ένα χαμόγελο-μάθημα για κάθε ρατσιστή

Ένα επτάχρονο κοριτσάκι από τη Συρία μιλάει για τη διαδρομή από την Τουρκία στη χώρα μας, θυμάται την αγωνία μέσα στη θάλασσα και τη φουσκωτή βάρκα, αλλά δεν χάνει το χαμόγελο του (Vid)

Η επτάχρονη Malak από τη Συρία, μιλάει για το ταξίδι της από τη Συρία στην Ελλάδα. Αν της λείπει κάτι, αυτό είναι οι φίλοι της. Η αγωνία της, οι φόβοι και η ταλαιπωρία, δεν μπορούν να σβήσουν ωστόσο το χαμόγελο της.

“Φτάσαμε εδώ με μια βάρκα. Ήταν μεγάλη. Όταν την είδα φοβήθηκα, στην αρχή. Αλλά μετά, όταν μπήκα μέσα, μου άρεσε. Δεν φοβόμουν πια”, λέει το κοριτσάκι στην κάμερα του AJ+.

Το κοριτσάκι έφτασε στη Λέσβο με την μητέρα του. Και οι δύο ήταν τυχερές αφού κατάφεραν να επιζήσουν.

“Όταν το σκάφος άρχισε να κινείται, είδαμε νερό να μπαίνει μέσα. Όσο πιο πολύ προχωρούσε, τόσο περισσότερο νερό έπεφτε πάνω μας. Δεν υποφέραμε, υποφέραμε μέσα στη φουσκωτή βάρκα. Υποφέραμε γιατί πέταξαν όλα τα πράγματα μας μέσα στη θάλασσα. Θα πεθαίναμε, εγώ και η μητέρα μου θα πνιγόμασταν”.

Και περιγράφει τη διάσωση της βάρκας από ψαροκάικα:

“Αλλά στο τέλος, ένα φως έπεσε πάνω μας και μας οδήγησε στην ακτή. Μετά τελείωσαν τα καύσιμα και κάποιοι ψαράδες ήρθαν και μας οδήγησαν στην ακτή. Όταν βγήκαμε στην ξηρά, σκάσαμε τη φουσκωτή βάρκα. Πετάξαμε τα σωσίβια και προχωρήσαμε προς τα βουνά”.

“Θα ήθελα να πάω πίσω στη Συρία, αλλά πώς θα μπορούσαμε να γυρίσουμε; Εύχομαι να μπορούσαν να έρθουν εδώ όλοι οι φίλοι μου. Αλλά δεν έμεινε κανείς. Άφησα εκεί πολλούς φίλους, έχω πολλούς φίλους. Ήμουν χαρούμενη εκεί. Αν το θέλει ο Θεός, θα επιστρέψουμε. Αν το θέλει ο Θεός, η Συρία θα γίνει όπως ήταν πριν”.

Υπενθυμίζεται πως χθες, στις 11:30 το βράδυ, στη θαλάσσια περιοχή της Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξε 56 ναυαγούς μετανάστες και πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και το ενός έτους αγοράκι που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Παρά τις προσπάθειες των μελών του σκάφους, και στη συνέχεια εθελοντών γιατρών και του αγροτικού γιατρού του Μόλυβου, που προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, το παιδάκι έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Refugees and migrants arrive by boat on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, in Lesbos, on October 8, 2015 / , , 8 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

 

Στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συνοδεία γιατρού, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Λίγη ώρα αργότερα, χθες τα μεσάνυχτα, και πάλι στη βόρεια Λέσβο, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος επενέβη σε δύο ακόμα περιστατικά. Στην Εφταλού, διασώζοντας 48 μετανάστες και πρόσφυγες από βυθιζόμενη πλαστική βάρκα και στη θαλάσσια περιοχή Λάνμνας μεταξύ Μολύβου και Συκαμνιάς διασώζοντας 70 ανθρώπους από, επίσης, βυθιζόμενη πλαστική βάρκα.

Από τις 6 το πρωί χθες Πέμπτη και μέχρι σήμερα Παρασκευή το πρωί, σε όλη τη Λέσβο, αποβιβάσθηκαν περί τις 2000 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι 800 από αυτούς αποβιβάσθηκαν από τη δύση του ήλιου χθες και μέχρι σήμερα το πρωί.

Βίντεο: AJ+

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα