Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται απομονωμένη

Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται απομονωμένη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη τύπου μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, η οποία στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι άκυρη

Την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου δίνει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής το κείμενο συμπερασμάτων της οποίας βάζει φρένο στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι άκυρη και εκφράζοντας στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τη νύχτα,ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, την πλήρη στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώνεται και στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο πρωθυπουργός, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε στο επίσημο δείπνο τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η εντός εισαγωγικών «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το Λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών στο προηγούμενο διάστημα, είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου, τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ε.Ε. της “συμφωνίας” Λιβύης – Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων είχε κινηθεί σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και δεν άλλαξε ούτε λέξη στο τελικό κείμενο.

Ειδικότερα η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων αναφέρει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version