Ηλεία: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στην Φρίξα – Προληπτικά μέτρα στην Αρχαία Ολυμπία

Ηλεία: Σε τρία μέτωπα η φωτιά στην Φρίξα – Προληπτικά μέτρα στην Αρχαία Ολυμπία

Πάνω από 40 πυροσβέστες και 20 οχήματα δίνουν μάχη με τις φλόγες σε τρία πύρινα μέτωπα σε Φρίξα, Σκιλλουντία και Καλυβάκια

Δύσκολη η αποψινή νύχτα στη Φρίξα Ηλείας, αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα μαινόταν ανεξέλεγκτη έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ένταση των ανέμων να κυμαίνεται γύρω στα 8 μποφόρ.

Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα στην περιοχή και συγκεκριμένα, εκτός απ’ αυτό της Φρίξας, στα Καλυβάκια και τη Σκιλλουντία. Ειδικά στο τελευταίο χωριό η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη αφού οι φλόγες απείλησαν τα σπίτια. Ένα σπίτι άρπαξε φωτιά, όμως χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής έσβησε και ο κίνδυνος φάνηκε να απομακρύνεται.

Ωστόσο, ζητήθηκε απ’ τους κατοίκους να εκκενωθεί το χωριό και η αστυνομία συνέστησε τουλάχιστον να συγκεντρωθούν στο προαύλιο της εκκλησίας στο κέντρο του χωριού. Όμως οι κάτοικοι δεν φάνηκε να υπακούν και έμειναν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.

Όπως ανέφερε αργά το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας – Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «τα μέτωπα της φωτιάς καίνε στις περιοχές Φρίξα, Σκιλλουντία και Καλυβάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Αρχαία Ολυμπία». Όπως πρόσθεσε, «πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκλλουντίας, ενώ στη Φρίξα έχει σταματήσει εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ζητήθηκε απ’ τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να είναι σε ετοιμότητα το πρωί δύο Καναντέρ, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Συνολικά μέχρι τα μεσάνυχτα στο έργο κατάσβεσης συμμετείχαν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Στο μεταξύ, το πύρινο μέτωπο στο Κακοτάρι που ήταν σχετικά κοντά στην Αρχαία Ολυμπία τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ στην Ανδρίτσαινα παρέμενε σε εξέλιξη με πολύ καλύτερη εικόνα όμως, όπως επίσης στην Ποταμιά Μεγαλόπολης Αρκαδίας, όπου επιχειρούσαν 14 οχήματα με 38 πυροσβέστες και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Απ’ το πρωί στον νομό Ηλείας οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορες εστίες φωτιάς, από την Ζαχάρω μέχρι την Ανδρίτσαινα κυρίως καίγοντας καλάμια και ξερά χόρτα.

Μέτρα έχουν ληφθεί και για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, αν και για την ώρα δεν φαίνεται να διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς τόνισε ότι «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά». Όμως, όπως σημειώνει, «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί και για αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα». Επίσης, ο δήμαρχος προσθέτει ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στον αρχαιολογικό χώρο, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς».

Με πληροφορίες από patrisnews.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα