ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Εδωσε έργα σε εταιρεία που δεν είχε άδεια λειτουργίας εργαστηρίου

ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Εδωσε έργα σε εταιρεία που δεν είχε άδεια λειτουργίας εργαστηρίου
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σε εταιρεία που ελεγχόταν από την Περιφέρεια Αττικής για την άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου της έδινε έργα το Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Το πρόστιμο της Περιφέρειας Αθηνών.

Πριν από περίπου ένα μήνα είχαμε καλύψει εκτενώς την υπόθεση της εταιρείας που, ενώ ιδρύθηκε στις 2 Αυγούστου του 2022, μόλις μία ημέρα μετά διεκδίκησε έργο σίτισης φοιτητών μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και κατάφερε τελικά να το πάρει.

Η εταιρεία αυτή, της οποίας η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Βουλή μετά από ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει, μέχρι στιγμής, διεκδικήσει άλλο δημόσιο έργο, είτε με διαγωνισμό είτε με απευθείας ανάθεση (δεν βρίσκεται τουλάχιστον κάτι τέτοιο στη Διαύγεια), ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο παραμένει στα 5000 ευρώ, καθώς δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ΓΕΜΗ κάποια άλλη μεταβολή.

Ο επικεφαλής του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κωνσταντίνος Δέρβος απάντησε τότε στο πνεύμα ότι το Ιδρυμα επιχειρεί και εντοπίζει νέες εταιρείες δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες να βρουν πρόσβαση σε σημαντικά έργα, όπως αυτά της μαζικής σίτισης φοιτητών.

Αν και το επιχείρημα του κ. Δέρβου ελέγχεται (πότε πρόλαβε σε ένα 24ώρο να αξιολογηθεί μία εταιρεία και πώς η ίδια γνώριζε τις διαδικασίες να υποβάλλει προσφορά), ας πούμε ότι μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς, τουλάχιστον ως προς τους τύπους.

Ποια θα ήταν όμως η αντίδραση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αν μάθαινε ότι μία από τις εταιρείες που κυριαρχούν τα τελευταία δύο, τουλάχιστον, χρόνια στα έργα της μαζικής σίτισης των φοιτητών κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο στην Περιφέρεια Αττικής διότι, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το εργαστήριό της λειτουργούσε χωρίς γνωστοποίηση/άδεια λειτουργίας;

Δεν είναι σενάριο, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Το πρόστιμο επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και η σχετική πράξη δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με κωδικό 93ΩΣ7Λ7-ΥΗ9 και αριθμό πρωτοκόλλου 1000708.

Επιβλήθηκε, γιατί όπως αναλυτικά εξηγείται:

  • Μετά από υγειονομικό έλεγχο στον χώρο του εργαστηρίου (στις 14/01/2022), η υπηρεσία διαπίστωσε ότι αυτό “λειτουργεί χωρίς γνωστοποίηση/άδεια λειτουργίας”.
  • Είχε γίνει ήδη καταγγελία σχετικά με τη λειτουργία του εργαστηρίου η οποία διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια Αττικής στις 21/02/2022.
  • Μετά από νέο έλεγχο (στις 14/07/2022) διαπιστώθηκε ότι “λειτουργούσε χωρίς να τηρεί στον χώρο της και συνεπώς χωρίς να επιδείξει, κανένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ως όφειλε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, β) υπέβαλλε Γνωστοποίηση Λειτουργίας χωρίς να έχει προβεί σε πληρωμή νέου παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ, ως όφειλε και όπως της είχε υποδειχθεί και με το με αρ. πρωτ. 671/21-03-2022 έγγραφο της Υπηρεσίας μας γ) δεν είχε προβεί σε γνωστοποίηση εγκατάστασης, δεδομένου ότι από τα στοιχεία του φακέλου διαπιστώθηκαν μεταβολές, τόσο ως προς τους δηλωθέντες κωδικούς δραστηριοτήτων του εργαστηρίου όσο και ως προς την επιφάνεια του εργαστηρίου.

Το πρόστιμο δεν είναι μεγάλο (έφτασε, τελικά, τα 850 ευρώ), αλλά σε κάθε περίπτωση εγείρει πολύ σημαντικά ερωτήματα.

Είναι σαφές ότι παρά το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία ελεγχόταν από την Περιφέρεια Αττικής ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, συνέχισε να αναλαμβάνει σημαντικά έργα μαζικής σίτισης φοιτητών.

Παραδείγματα:

  • Στις 29 Ιουνίου η εν λόγω εταιρεία (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται, εννοείται, στη διάθεση του NEWS 24/7) ανέλαβε το έργο των υπηρεσιών σίτισης στις φοιτητικες εστίες ΝΕΕΜΠ-ΦΕΖ από την 1/7/2022 έως και τις 15/07/2022. Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται στις 33.561 ευρώ.
  • Μία ημέρα αργότερα, στις 30 Ιουνίου, η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο των υπηρεσιών σίτισης στη φοιτητική εστία ΦΕΑ από την 01/07/2022 μέχρι και την 08/07/2022. Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται στις 4.458 ευρώ. Και τα δύο έργα αναθέτει φυσικά, όπως προβλέπεται, ο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Έχει επίσης ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι η εν λόγω εταιρεία η οποία, όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ, έχει συσταθεί τον Απρίλιο του 2015, συνεργάζεται με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για έργα σίτισης φοιτητών μόνο από τις 19 Ιουνίου του 2020 και μετά.

Έκτοτε αναλαμβάνει πολύ συχνά παρόμοια έργα σε φοιτητικές εστίες στην Αθήνα και την Πάτρα.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η άδεια εργαστηρίου παραγωγής γευμάτων είναι κάτι διαφορετικό από την άδεια λειτουργίας εστιατορίου.

‘Ομως, πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς σε μία εταιρεία που ελέγχεται και τελικώς βρίσκεται με πρόστιμο στην πλάτη για το εργαστήριό της έτσι ώστε να της δίνονται αφειδώς έργα που αφορούν τη μαζική σίτιση φοιτητών και μάλιστα ακόμα και κατά το χρονικό διάστημα που η εταιρεία ελέγχεται;

Κρίσιμο ερώτημα που καλό θα ήταν να απαντήσει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ το οποίο είναι και ο υπεύθυνος ανάθεσης των εν λόγω έργων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα