Ήταν ο Χριστός Έλληνας; Η αλήθεια και η παραπλάνηση των ΜΜΕ

Ήταν ο Χριστός Έλληνας; Η αλήθεια και η παραπλάνηση των ΜΜΕ

Ή τουλάχιστον, η παραπλάνηση κάποιων ΜΜΕ για τον "Έλληνα Ιησού" - Τι ανακοινώνουν οι Έλληνες Μυθικιστές που διερευνούν την ιστορικότητα του Χριστού.

Ντοκιμαντέρ του Amazon παρουσίασε τον Ιησού ως φιλόσοφο από τη Μικρά Ασία και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Σύμφωνα με την DailyMail, ο Ιησούς συγχέεται με τον Απολλώνιο τον Τυανέα, ο οποίος φέρεται να έκανε θαύματα και να έζησε την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα πάντα με το ντοκιμαντέρ που αναπαρήχθη από πολλά media, ο Απολλώνιος ενδέχεται να είναι ο Ιησούς, ενώ τονίζονται οι "ομοιότητες" ακόμη και στην εξωτερική εμφάνιση. Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση των Ελλήνων Μυθικιστών που απορρίπτουν την ιστορικότητα του Ιησού, για τον όλο τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα.

"Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίον μία είδηση δύναται να διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό από τα ΜΜΕ, ώστε μέσω του τίτλου της και μόνον, να μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα στο αναγνωστικό κοινό" γράφουν οι Έλληνες Μυθικιστές στη σελίδα τους.

Και πράγματι, τις τελευταίες ώρες ξεπήδησαν ουκ ολίγα δημοσιεύματα που αναφέρονταν συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς "Βible Conspiracies", με τη Dailymail και την επίσης βρετανική Express, να ξεχωρίζουν.

Από τα παραπάνω δημοσιεύματα φτάσαμε στους ελληνικούς τίτλους, ότι "ο Ιησούς ήταν Έλληνας", με τους Μυθικιστές να κάνουν λόγο για ξεκάθαρο "clickbaiting" και για ένα μεγάλο "λογικό άλμα" ανάμεσα στο ενδεχόμενο της σύγχυσης των δύο προσωπικοτήτων και της φερόμενης "ελληνικότητας" του Ιησού. Άλλωστε, το ίδιο το ντοκιμαντέρ δεν φέρει τέτοιο τίτλο που να συσχετίζει τον Ιησού με την Ελλάδα.  Έλληνας ήταν ο Απολλώνιος πράγματι. Ο Χριστός, ουδεμία σχέση.

Ιδού ο πρώτος clickbait τίτλος όπου το greek δεν μπαίνει καν σε εισαγωγικά:

Ήταν ο Χριστός Έλληνας; Η αλήθεια και η παραπλάνηση των ΜΜΕ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση-απάντηση στο mythikismos.gr:

"Στο επεισόδιο γίνεται λόγος για τον πυθαγόρειο φιλόσοφο Απολλώνιο τον Τυανέα (1ος μεταχριστιανικός αιώνας) και τις ομοιότητες που παρουσιάζει ο βίος του με τον Ιησού των Ευαγγελίων. Το εν λόγω επεισόδιο (που ανήκει όπως προείπαμε σε σειρά ντοκιμαντέρ της Amazon με αρκετά… παράδοξες προσεγγίσεις επάνω σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη Βίβλο), παρουσιάζει και τη δημοφιλή άποψη που θέλει τον Ιησού ένα μη ιστορικό πρόσωπο,  που μυθοποιήθηκε τις δεκαετίες μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του γύρω από την προσωπικότητα του Απολλωνίου. Μπορείτε να αναλογιστείτε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις φράσεις "Ο Ιησούς ήταν Έλληνας" και "Ο Ιησούς δεν υπήρξε ιστορικό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα ο μύθος του χτίστηκε γύρω από τον Απολλώνιο", καθώς επίσης και τις εντυπώσεις που προκαλεί στον αναγνώστη η προκλητική αυτή διαστρέβλωση, ιδίως σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι σε θέση να την αντιληφθεί.

Ήταν ο Χριστός Έλληνας; Η αλήθεια και η παραπλάνηση των ΜΜΕ

Για την ιστορία ο Απολλώνιος γεννήθηκε σε μία σεβαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Τύανα. Σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Ταρσό της Κιλικίας και μετά από δύο χρόνια στις Αιγές της Κιλικίας. Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκίνησε την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών έφτασε στην Αντιόχεια. Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του, Φιλόστρατο, ότι έκανε Θαύματα και προφητείες. Γύρω στο 62 ή 63 αποφάσισε να μεταβεί στη Ρώμη παρόλο που ο Νέρων αντιπαθούσε τους φιλόσοφους. Πέθανε στο Ποτσουόλι το 98. Ως ρήτορας και φιλόσοφος που έζησε περίπου την εποχή του Ιησού Χριστού, συγκρίθηκε με τον Ιησού από τους χριστιανούς τον 4ο αιώνα και από άλλους συγγραφείς στη σύγχρονη εποχή.

Στα ελληνικά αναζητήστε τo βιβλίo "Απολλώνιος ο Τυανεύς" (εκδ. Ενάλιος, 2000) της Πολωνής ακαδημαϊκού Maria Dzielska (1942-2018), που υπήρξε αυθεντία επάνω στον βίο του Πυθαγορείου φιλοσόφου από τα Τύανα. Σε συνέντευξή της στο βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου, "Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού" (εκδ. Δαιδάλεος, 2013), η Dzielska παρέθεσε τις σκέψεις της αναφορικά με τις ομοιότητες Ιησού-Απολλωνίου".

Από την περιγραφή του βιβλίου:

"Ο Απολλώνιος ο Τυανεύς, ο μυστηριώδης Έλληνας γητευτής, μάγος και θεραπευτής, με τη μακριά ξανθή κώμη και τα γαλανά μάτια έζησε την ίδια περίπου εποχή με το Χρηστό. Υπήρξε ιερέας του Ασκληπιού, οπαδός της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα, φιλόσοφος ο ίδιος και διδάσκαλος με μεγάλη απήχηση στις λαϊκές μάζες. Έζησε ζωή ενάρετη, λιτή, αποποιούμενος τα υλικά αγαθά και καταδικάζοντας αυστηρά τις καταχρήσεις και την αμαρτία . Γι’ αυτό τον αποκάλεσαν "θείον άνδρα". Περιβαλλόταν από πιστούς μαθητές και έκανε πολλά θαύματα, όπως και ο Ιησούς . Οι προφητικές και τηλεπαθητικές ικανότητες του ήταν τέτοιες, που η φήμη του απλώθηκε σε όλον τον τότε κόσμο. Ο Έντουαρντ Γκίμπον, αλλά και συγγραφείς του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, διατύπωσαν την άποψη ότι ο Ιησούς δεν ήταν άλλος από τον Απολλώνιο τον Τυανέα. Οι ʼραβες συγγραφείς τον αποκάλεσαν Μπαλίνα και σώζονται στην αραβική γλώσσα φιλοσοφικά κείμενά του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δρ. Richard Carrier: Στο μέλλον τα Ευαγγέλια θα αντιμετωπίζονται ως μύθοι

Έλληνες Μυθικιστές: Κανένας τάφος του Ιησού δεν ανακαλύφθηκε

Είχε ο Θεός γυναίκα; Τα 'θαμμένα' μυστικά της Βίβλου

Ένα ερωτηματολόγιο για την ιστορική ύπαρξη του Ιησού

SHARE:

24Media Network