Και η (κλιματική) καταστροφή συνεχίζεται…

Και η (κλιματική) καταστροφή συνεχίζεται…
Greenpeace ©Nikos Thomas

Το νέο άρθρο της Greenpeace αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη η οποία εξετάζει τα “ζωτικά σημεία” του πλανήτη και προειδοποιεί ότι περίπου τα 18 από τα 31 εξασθενούν και κάνουν αρνητικά ρεκόρ.

Βιώνουμε το επόμενο πολύ έντονο και μεγάλης διάρκειας κύμα καύσωνα λοιπόν, που ήδη ξεκίνησε, σβήνοντας ταυτόχρονα φωτιές σε όλη τη χώρα, ενώ και στον υπόλοιπο κόσμο αυτό το πολύ “ιδιαίτερο” καλοκαίρι συνεχίζεται. Σολωμοί σχεδόν “ψήθηκαν ζωντανοί” μέσα σε ποτάμι στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα μετά τις φονικές πλημμύρες, τις χειρότερες εδώ και 60 χρόνια. Στην Ινδία, επίσης θρηνήσαμε θύματα, αφού σχεδόν 130 άνθρωποι έχασαν και εκεί τη ζωή τους λόγω των ισχυρότατων μουσώνων και των επακόλουθων κατολισθήσεων.

Νέο SOS από την επιστήμη

Πρόσφατη μελέτη η οποία εξετάζει τα “ζωτικά σημεία” του πλανήτη και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BioScience προειδοποιεί ότι περισσότερα από τα μισά, περίπου τα 18 από τα 31 “ζωτικά σημεία” της Γης μας, εξασθενούν και κάνουν αρνητικά ρεκόρ. Φυσικά στα ευρήματά της η έρευνα τονίζει την πρωτόγνωρη άνοδο των κλιματικών καταστροφών (πλημμύρες, καύσωνες, κυκλώνες, πυρκαγιές κοκ). Ένα από τα ζωτικά σημεία του πλανήτη που είναι σε επίπεδα ρεκόρ είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Παρά τις καραντίνες παγκοσμίως, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου (αέρια του θερμοκηπίου) έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και το 2020 και το 2021.

Greenpeace ©Marten van Dijl


Όπως είπαμε, ένας από τους πολύ σημαντικούς λόγους που η κλιματική κρίση χειροτερεύει, και που εμείς βιώνουμε κλιματικές καταστροφές και αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, είναι οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων. Γι’ αυτό, πρέπει να τις μειώσουμε (περίπου 60% ως το 2030) και τελικά να τις εκμηδενίσουμε (όσο πιο κοντά στο 2040 είναι εφικτό). Πώς όμως θα γίνει αυτό αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και να εξορύσσουμε ορυκτά καύσιμα, τα οποία αυξάνουν τις εκπομπές ρύπων αντί να τις μειώνουν;

Εξορύξεις και αγωγοί;

Πρόσφατα, ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε μελέτη του είπε “stop” σε κάθε νέα επένδυση για εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων. Για να προλάβουμε να εκμηδενίσουμε τις εκπομπές εντός των χρονικών περιθωρίων και να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, πρέπει να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα τώρα!

Στα ορυκτά καύσιμα περιλαμβάνεται και το αέριο, που δεν είναι ακριβώς “φυσικό”. Αντίθετα, και αυτό προέρχεται από εξόρυξη, οπότε είναι στην ουσία ορυκτό αέριο, και έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Είδαμε όλοι το πρόσφατο ατύχημα που προήλθε από διαρροή αερίου δυτικά της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό. Ποιος είχε ξαναδεί τη θάλασσα να παίρνει φωτιά, σαν το μάτι του Sauron από το Lord of the Rings; Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο (ή οποιοδήποτε άλλο ατύχημα) δεν θα ξανασυμβεί.

Παρόλα αυτά, ενώ άλλες πετρελαϊκές εταιρείες αποχωρούν εθελοντικά από τη χώρα γιατί οι εξορύξεις δεν συμφέρουν πιά, και με τον μύθο ότι θα γίνουμε είτε πλούσιοι είτε ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα, κυβέρνηση και εταιρείες επιμένουν στον σχεδιασμό τους για εκμετάλλευση και εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα. Η κλιματική πραγματικότητα που βιώνουμε φαίνεται να μην τους επηρεάζει. Με το ορυκτό αέριο να παρουσιάζεται εσφαλμένα ώς το καύσιμο-γέφυρα προς την κλιματική ουδετερότητα, το ενδιαφέρον τώρα έχει εστιαστεί στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα οικόπεδα, ενδιαφέρον υπάρχει και σε σχέση με το σχεδιαζόμενο έργο του αγωγού East Med.

Greenpeace Marten van Dijl

Όμως, οι εξορύξεις εκεί θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ οι επιπτώσεις σε τουρισμό και αλιεία σε περίπτωση ατυχήματος (και όχι μόνο) δεν μπορούν να συγκριθούν με τα οφέλη που προσδοκούν ότι θα έχουν οι εταιρείες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι νέες εξορύξεις σε πετρέλαιο και ορυκτό αέριο έχουν πολύ περισσότερα μειονεκτήματα απ’ ό,τι πιθανά πλεονεκτήματα. Για να μείνουμε ασφαλείς και εμείς και ο πλανήτης, είναι ώρα να αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο παρελθόν. Να προστατέψουμε ουσιαστικά τη βιοποικιλότητα, να φτιάξουμε έναν ισχυρό κλιματικό νόμο με στόχους σύμφωνους με τη Συνθήκη του Παρισιού και να επενδύσουμε σε μία πραγματικά πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη, για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα