Καιρός: Προβλήματα στα πλοία – Χαλάζι και χιόνι στο Ηράκλειο, πλημμύρες στην Ηλεία

Καιρός: Προβλήματα στα πλοία – Χαλάζι και χιόνι στο Ηράκλειο, πλημμύρες στην Ηλεία

Ισχυροί άνεμοι σε πολλές θαλάσσιες περιοχές συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Στις 6 το πρωί αναχώρησαν από τον Πειραιά τα πλοία για την Κρήτη.

Οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ εξακολουθούν να δημιουργούν μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο από τα συμβατικά και όχι από τα υδροπτέρυγα. Στις 3 τα ξημερώματα, αναχώρησε από τον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” για Χίο και Μυτιλήνη, ενώ στις 6 το πρωί το «Κρήτη ΙΙ» για Ηράκλειο το Knosos Palace για Χανιά Ηράκλειο και το blue calaxy για Χανιά. 

Από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία εκτελούν τα δρομολόγια μέχρι την Άνδρο, ενώ κλειστό παραμένει το λιμάνι του Λαυρίου.

Κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Η ΕΜΥ προβλέπει εξασθένηση των ανέμων εντός της ημέρας γι’ αυτό οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Στο μεταξύ, απέπλευσε στις 22:50 χθες βράδυ από την Καβάλα για Μύρινα – Άγιο Ευστράτιο – Λαύριο, αντί της προγραμματισμένης 16:00 το απόγευμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ», το οποίο κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του στο λιμένα, προερχόμενο από Λαύριο – Άγιο Ευστράτιο – Μύρινα προσέκρουσε λόγω των ισχυρών ανέμων σε μπίντα του προβλήτα λιμένος.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση.

Χιονιάς αναμένεται τις επόμενες ώρες στην Κρήτη

Ισχυρή χαλαζόπτωση, που όμοιά της δεν θυμούνται ούτε οι παλιότεροι, έπληξε το βράδυ της Τρίτης το Ηράκλειο “ασπρίζοντας” στο πέρασμά της δρόμους, αυτοκίνητα και βεράντες. Μάλιστα, έριξε και χιόνι μετά τις 12 το βράδυ.

Χιόνια και στο κέντρο της πόλης:

 

Φωτογραφίες του cretalive από το χαλάζι νωρίτερα:

 

Το χαλάζι που έπεσε για περίπου ένα τέταρτο ήταν σε μέγεθος…ρεβιθιού και σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, προκάλεσαν αναστάτωση στην πόλη ενώ κατέστησε εξαιρετικά επικίνδυνη την οδήγηση.

 

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης έκανε την εμφάνισή του το νέο, σύντομο μεν αλλά έντονο κύμα κακοκαιρίας ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων χιονιάς θα “χτυπήσει” τις επόμενες ώρες την Κρήτη.

Ο Αλφειός “κατάπιε” χωράφια στην Αρχαία Ολυμπία

Στο ίδιο έργο θεατές είναι για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί από τα Άσπρα Σπίτια μέχρι τη Λιναριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, βλέποντας τα ορμητικά νερά του Αλφειού ποταμού να «καταπίνουν» τα χωράφια και τις καλλιέργειες τους.

Κάνουν έκκληση στην Περιφέρεια και στον Δήμο, μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των 5 εκατ. ευρώ, να επισπεύσουν τις παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία, ώστε να μην αφανιστούν πλήρως οι περιουσίες τους.

 

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, το ποτάμι έχει «μπει» κατά 50 μέτρα μέσα στις παρόχθιες καλλιέργειες και έχει παρασύρει δεκάδες πορτοκαλιές και ελαιόδεντρα. Κι αν συνεχίσει η κακοκαιρία και κριθεί απαραίτητο το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Λάδωνα, τότε το μέγεθος της καταστροφής θα είναι τεράστιο, όπως σημειώνει το patrisnews.

Η υπερχείλιση του φράγματος, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Διευθυντή του ΥΗΣ Λάδωνα Ιωάννη Σταθά, που έφτασε χθες το πρωί στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «… λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Λάδωνα, η τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Λάδωνα, έχει σχεδόν γεμίσει. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι βροχές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, σας ενημερώνουμε ότι είναι πολύ πιθανή η υπερχείλιση της, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με παροχή που θα εξαρτηθεί από το ύψος και την ένταση των βροχοπτώσεων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα