Κακοκαιρία Αθηνά: Τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες στη Μελιβοία Λάρισας

Κακοκαιρία Αθηνά: Τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες στη Μελιβοία Λάρισας
eurokinissi

Σημαντικό "χτύπημα" στους παραγωγούς καστάνου στην Μελιβοία Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Αθηνά. "Θα τα μαζεύουμε από ρέματα και ρυάκια" τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την επέλαση της κακοκαιρίας Αθηνά σε αγροκαλλιέργειες της περιοχής Μελιβοίας Θεσσαλίας και ειδικότερα στην παραγωγή του κάστανου, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα ολόκληρης της Ευρώπης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του δήμου Αγιάς, Ευάγγελος Κρανιώτης, «η εικόνα που έχουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη για την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, θα μαζεύουμε κάστανα από ρέματα και ρυάκια, ενώ οι πλημμυρικές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο στο οδικό όσο και στο αγροτικό δίκτυο, συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και πιθανότατα θα συνεχιστούν και αύριο».

«Οι τόσο μεγάλες ποσότητες νερού που ρίχνει αυτές τις ημέρες, (οι μετεωρολόγοι μιλούν για 92 τόνους νερό το στρέμμα), επέφεραν σημαντικό “χτύπημα” στους παραγωγούς, καθώς το κάστανο που ζυγίζει με το ζόρι 20 γραμμάρια και έχει πέσει από το δέντρο για συγκομιδή, είναι αδύνατο να αντέξει. Παρασύρεται από ρυάκια και ρέματα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα» προσθέτει ο κ. Κρανιώτης.

Συμπληρώνει δε, ότι ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ολόκληροι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν εδώ και τέσσερα 24ωρα να φτάσουν στα χωράφια τους και να συλλέξουν τα κάστανα, γεγονός που σε δεύτερη φάση δίνει την ευκαιρία σε αγριογούρουνα και τρωκτικά που ζούνε στην περιοχή να προκαλέσουν επίσης ζημιές στην παραγωγή, καθώς το κάστανο αποτελεί τροφή τους».

«Ακόμη και τα χωματουργικά μηχανήματα του δήμου δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς αγροτόδρομοι και ιρλανδικές διαβάσεις έχουν πλημμυρήσει και οι χειριστές φοβούνται να διαβούν αυτά τα σημεία με τα ειδικά οχήματα υπό το φόβο να μην παρασυρθούν. Ειδικά η βροχή που έπεσε χθες, ήταν πρωτόγνωρη. Ελπίζουμε σύντομα να σταματήσει το φαινόμενο για να έχουμε και μια ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση και την αποτίμηση των ζημιών» τονίζει επιπλέον.

Αίτημα για έκτακτη ανάγκη ως πλημμυροπαθή περιοχή

Η ακριβής έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθούν καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ήδη οι δημοτικές αρχές με αίτημά τους ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την ένδειξη «πλημμυροπαθής περιοχή».

Επιπλέον όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Κρανιώτης στο GRTimes, «ο δήμος Αγιάς έχει ετοιμάσει ένα έγγραφο που περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και θα κοινοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι ζημιές στις υποδομές είναι πάρα πολύ μεγάλες και αβάσταχτες για τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής μας» σημειώνει.

Και καταλήγει ότι οι ζημιές δεν αφορούν μόνο την Μελιβοία και την Αγιά, αλλά και εκτάσεις στο Πήλιο και τα Αμπελάκια καθώς επίσης και περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Κίσσαβος: Ο βοτανικός κήπος της Ευρώπης

Για ανυπολόγιστες ζημιές στην καλλιέργεια του κάστανου, κάνει λόγο και ο παραγωγός της περιοχής, Πρόδρομος Κουκουρίδης.

«Αναμφισβήτητα μιλάμε για μεγάλες ζημιές, ειδικά αν σκεφτούμε ότι μόλις το ¼ της παραγωγής κάστανου, είχε συλλεχθεί από τους παραγωγούς. Το υπόλοιπο έμεινε στα δέντρα και δεν γνωρίζουμε τι έχει απογίνει, καθώς οι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και αδυνατούμε να φτάσουμε στα χωράφια» αναφέρει στο GRTimes και προσθέτει ότι «οι ποικιλίες κάστανου που καλλιεργούνται στον Κίσσαβο είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη, διότι ο ορεινός αυτός όγκος έχει χώμα πλούσιο σε μέταλλα και βότανα που διατηρούν το προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο του καταναλωτή».

«Ευτυχώς κάποιοι από εμάς αναγκαστήκαμε σήμερα να πάμε στα χωράφια μας για να συνεχίσουμε τη συγκομιδή. Συλλέξαμε όσα κάστανα μπορούσαμε, τα βάλαμε στις αποθήκες, τα στεγνώσαμε με το φυσερό και περιμένουμε. Αλλά μιλάμε για μικρές ποσότητες, από τους 1.200 τόνους κάστανου που παράγει κάθε χρόνο ο Κίσσαβος. Ευτυχώς μερικά δέντρα είναι κλειστά, ωριμάζουν σταδιακά και ελπίζουμε να σταματήσουν άμεσα οι βροχές για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην περισυλλογή» προσθέτει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα