Κακοκαιρία Ελπίδα: Ολονύχτια επιχείρηση απεγκλωβισμού από Στρατό και ΕΚΑΜ στην Αττική Οδό

Χιόνια από την κακοκαιρία Ελπίδα στην Αττική
Χιόνια από την κακοκαιρία Ελπίδα στην Αττική EUROKINISSI

Τεράστια προβλήματα δημιούργησε στην Αττική η σφοδρότητα της κακοκαιρίας Ελπίδα. Μέχρι το πρωί θα συνεχιστούν οι απεγκλωβισμοί οδηγών στην Αττική Οδό με τη συμβολή Στρατού και ΕΚΑΜ. Οι διακοπές κυκλοφορίας. Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες.

Απίστευτα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» στη χώρα και ειδικά στην Πρωτεύουσα, ακυρώνοντας στην πράξη επιχειρησιακά σχέδια και απανωτές συσκέψεις... Οι κάτοικοι της Αττικής κυριολεκτικά αφέθηκαν στην τύχη τους και πάγωσαν εγκλωβισμένοι στους δρόμους, κυρίως στην Αττική Οδό των …παχυλών διοδίων, όπου έχει επιστρατευθεί Αστυνομία, Πυροσβεστική ακόμα και Στρατός για τον απεγκλωβισμό των οδηγών που από το πρωί της Δευτέρας (24/01) βρίσκονταν στην Αττική Οδό.

Στην Αττική, από τις σφοδρές χιονοπτώσεις που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (24/01) σε ολόκληρο τον νομό, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην Εθνική Οδό από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Αθηνών και στο ρεύμα προς Λαμία. Πρόσθετα έχει διακοπεί εντελώς πλέον η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 58,52ο χλμ. δηλαδή από το ύψος του Σχηματαρίου, έως της συμβολή της με την Λ. Αθηνών. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα Διόδια Ελευσίνας έως τα Διόδια Καλαμακίου διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Η Νέα Οδός ανακοίνωσε πως ο αυτοκινητόδρομος σε πλήρη κυκλοφορία μόνο για Ι.Χ. και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη (25/01) και προς αποφυγή προβλημάτων όπως αυτών που προηγήθηκαν, επιβάλλεται αργία για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό από την κακοκαιρία Ελπίδα
Εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό από την κακοκαιρία Ελπίδα EUROKINISSI

Αττική Οδός: Σε εξέλιξη επιχείρηση Στρατού και ΕΜΑΚ

Ο Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά κι άλλοι ακόμη περισσότεροι σε αριθμό. Αυτό θα γίνεται όλο το βράδυ. Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε επί τόπου η ΓΓΠΠ κι η Αστυνομία.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.
  • Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.
  • Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.
  • Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.
  • Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

  • Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραισκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.
  • Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η TPAINOΣE, μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας, για να ενισχύσει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό , δρομολόγησε άμεσα ένα συρμό χωρητικότητας 300 θέσεων στον Προαστιακό έτσι ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον κόσμο σε προστατευόμενο περιβάλλον.

Για ώρες εγκλωβισμένοι οι οδηγοί στην Αττική Οδό

Στην Αττική Οδό προκλήθηκε χάος από το πρωί της Δευτέρας (24/01) με τον μηχανισμό της εταιρείας να αδυνατεί να αποσυμφορήσει το οδικό δίκτυο του τομέα της και εκατοντάδες οδηγοί να ακινητοποιηθούν για ώρες. Μετά από αυτή την εικόνα, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις δύο το μεσημέρι έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω. Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Η ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Ειδικά για την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη ταλαιπωρία των οδηγών που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση του κρατικού μηχανισμού: «Δυστυχώς η εταιρεία της Αττικής Οδού παρά τις συσκέψεις που είχαν γίνει και τις υποσχέσεις της δεν κράτησε ανοιχτό το δίκτυο της-Θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό να αναζητηθούν ευθύνες».

Δυσχέρεια εντοπίστηκε επίσης στην Λ. Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από το Πεντάγωνο έως την οδό Μιχαλακοπούλου, στην Λ. Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σύνταγμα. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, καθώς και στις Λ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Αλεξάνδρας, Λ. Ποσειδώνος, Λ. Κηφισίας, καθώς και στις οδού Πειραιώς, Σταδίόυ και στον ευρύτερο κεντρικό τομέα Αθηνών.

Χιόνια από την κακοκαιρία Ελπίδα στον Διόνυσο
Χιόνια από την κακοκαιρία Ελπίδα στον Διόνυσο EUROKINISSI

Διακοπές ρεύματος: Πού παρουσιάζονται προβλήματα

Στα Μεσόγεια, τα Βόρεια και τα νότια προάστια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική. Παράλληλα η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία των βλαβών δυσχεραίνεται λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, 'Αλιμο, Σαλαμίνα.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική

Εντός της Αττικής διακόπηκε η κυκλοφορία στην Λ. Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την Περιφερειακή Καρέα.

Αντίστοιχα έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λ. Παν. Κανελλοπούλου από την συμβολή της με την Λ. Μεσογείων έως την Περιφερειακή Υμηττού. Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου Τιτάν στο ρεύμα προς Βοιωτία, στην Επαρχιακή Οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα από το 12ο χλμ, θέση Λούμπα προς Μέγαρα.

Πρόσθετα από νωρίς το πρωί, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην οδό Διονύσου από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου προς τον Άγιο Πέτρο και έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό, στην Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής στη Νέα Μάκρη προς Πεντέλη και στα δυο ρεύματα της οδού που συνδέει την Καισαριανή από το ύψος της Καλοπούλας προς Υμηττό, στην Λ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην οδό Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα και στην οδό Τατοΐου από το ύψος του οικισμού Αγίου Μερκουρίου έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην οδό Δερβενοχωρίων από το ύψος της καντίνας με την επωνυμία «Θανάσης», στο ρεύμα προς Βοιωτία, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την Τροχαία, παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δε φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), κάτι που ισχύει και για αύριο Τρίτη ακόμα και για το κέντρο της Αθήνας.

Διακοπές στην κυκλοφορία εντοπίζονται επίσης στην Εύβοια, στην Στερεά Ελλάδα, στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Αχαΐας, στο οδικό δίκτυο των νησιών των Κυκλάδων και συγκεκριμένα σε Άνδρο, Τήνο, Σύρο και Νάξο, στην Κάρπαθο και στα ορεινά του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Στα υπόλοιπα ορεινά της χώρας και όχι μόνο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).

Η Πολιτική Προστασία ενημερώνει όσους πολίτες κατοικούν εκτός Αττικής και αδυνατούν να επιστρέψουν στις οικίες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας: 2131331038, 2131331210 και 2131331216. Έχουν διασφαλιστεί ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Περισσότερες από 700 κλήσεις για παροχές βοήθειας έχει δεχτεί η Πυροσβεστική

Από νωρίς το πρωί έως τις 10 το βράδυ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 710 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση ή για παροχή ιατρικής φροντίδας, από ακινητοποιημένα οχήματα, από οικίες ή επαγγελματικούς χώρους καθώς και για κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες.

Αναλυτικότερα, στην Περιφέρεια Αττικής, 353 κλήσεις για κοπές δέντρων και 29 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 61 μεταφορές ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση, 617 μεταφορές ατόμων από οχήματα σε ασφαλές σημείο και 102 μεταφορές ατόμων από οικίες και επαγγελματικούς χώρους σε ασφαλές σημείο και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 38 κλήσεις και συγκεκριμένα, 17 κλήσεις για μεταφορά ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση, 17 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από οχήματα σε ασφαλές σημείο, 4 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 20 κλήσεις και συγκεκριμένα, δύο κλήσεις για μεταφορά ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση, 17 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από οχήματα σε ασφαλές σημείο, μία κλήση για κοπή δέντρου.

Στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου τρεις κλήσεις και συγκεκριμένα, μία κλήση για μεταφορά ατόμου από και προς υγειονομική μονάδα για αιμοκάθαρση, δύο κλήσεις για μεταφορές ατόμων από οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Στην Περιφέρεια Κρήτης 7 κλήσεις για την μεταφορά 11 ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί από σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, το προσωπικό του Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής.

Σε μερική επιφυλακή παραμένουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίας Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου και σήμερα τέθηκαν επίσης σε μερική επιφυλακή, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.


Χιόνια από την κακοκαιρία Ελπίδα στην Αττική
Χιόνια από την κακοκαιρία Ελπίδα στην Αττική EUROKINISSI

Νεκρή μία ηλικιωμένη στην Χαλκίδα από φωτιά σε κλιματιστικό

Νεκρή δυστυχώς ανασύρθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα από άντρες της Πυροσβεστικής, μέσα από το σπίτι της, επί της οδού Μαργαρίτη, στην περιοχή Λιβάδια, στην Χαλκίδα, όπου ξέσπασε φωτιά κατά πάσα πιθανότητα από ηλεκτρικό θερμαντικό μέσο. Στο σημείο επιχείρησαν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα ενώ έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας, διενεργεί το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

Χιόνια της κακοκαιρίας Ελπίδα στο Παγκράτι
Χιόνια της κακοκαιρίας Ελπίδα στο Παγκράτι EUROKINISSI

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης (25/01) οι χιονοπτώσεις επηρεάζουν Εύβοια, Στερεά και Πελοπόννησο με νοτιότερη επέκταση σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Στην Αττική μερικές εξάρσεις θα έχουμε σε Βορειοανατολική και Δυτική Αττική.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ολονύχτια επιχείρηση απεγκλωβισμού από Στρατό και ΕΚΑΜ στην Αττική Οδό

Μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα προστεθεί νέο χιόνι , ώστε συνολικά τα ύψη χιονιού να φτάνουν στα ορεινά τα 40 cm και στις πεδινές περιοχές ή με μικρό υψόμετρο τα 20 με 25 cm .

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ολονύχτια επιχείρηση απεγκλωβισμού από Στρατό και ΕΚΑΜ στην Αττική Οδό

Θα πρέπει να σημειώσουμε οτι τα ύψη χιονιού μπορεί να διαφέρουν πολύ από τον ένα τόπο στον άλλο - ακόμη και γειτονικό - καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν το χιόνι , όπως ο άνεμος η βλάστηση κ.α.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία Ελπίδα, χιόνια, Αττική, Αττική Οδός
SHARE:

24Media Network