Κακοκαιρία Genesis: “Κόκκινος συναγερμός” για πλημμύρες – Μηνύματα του 112 με ισχύ 24ωρου

Κακοκαιρία Genesis: “Κόκκινος συναγερμός” για πλημμύρες – Μηνύματα του 112 με ισχύ 24ωρου
Eurokinissi

Συστάσεις για περιορισμένες μετακινήσεις, ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας GENESIS που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας, έκανε η Πολιτική Προστασία. Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Κοζάνη. Σε ποιες περιοχές συνίσταται επαγρύπνηση.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, ενόψει της κακοκαιρίας GENESIS που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Ήδη έχει σταλεί μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Κοζάνη. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.

“Προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 24ωρο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες-ραγδαίες βροχοπτώσεις) στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών”, σημειώνεται χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με την ενημέρωση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας όπως δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα, είναι η Θεσσαλία, όπου αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Κακοκαιρία Genesis: Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Δυτική Πελοπόννησο, στην Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς κυρίως στη Δυτική Στερεά, συμπεριλαμβανομένου μέρος των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες.

Ειδικά στη Θεσσαλία αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπαγεωργίου, σε επιφυλακή βρίσκεται τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και οι δήμοι, ενώ στις προαναφερθείσες περιοχές θα σταλεί και σχετικό μήνυμα του 112.

Κακοκαιρία Genesis: Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Για την αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων, η Πολιτική Προστασία εφιστά την προσοχή των κατοίκων.

Μεταξύ άλλων, γίνεται σύσταση:

  • για αποφυγή περιττών μετακινήσεων
  • απαγόρευση διασχίσεων σε χειμάρρους που έχουν πλημμυρίσει
  • οι κάτοικοι να παρακολουθούν τις σχετικές ενημερώσεις από τα ΜΜΕ

Τέλος, ο Βασίλης Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι η Αττική δεν αναμένεται να χτυπηθεί από το κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την πορεία της κακοκαιρίας

Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη έως και το βράδυ του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους όπως αναφέρεται στο έκτακτο Δελτίο.

Από το απόγευμα της Πέμπτης θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη. Την Παρασκευή θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, η δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στην Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Θα επηρεαστούν επίσης από τα ξημερώματα η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

Περιοχές μεγάλης επικινδυνότητας για την Παρασκευή

Στο Tweet που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τα ύψη βροχής ανά 6ωρο συνολικά, ενώ στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο 24ωρος υετός για την Παρασκευή και για το Σάββατο.

Ο 24ωρος υετός της Παρασκευής

Ο 24ωρος υετός του Σαββάτου

Επισημαίνεται ότι αν και τα συνολικά ύψη 24ωρου υετού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά εν τούτοις η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι τοπικά υψηλή , δηλαδή σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα