Καστελοριζιοί μιλούν στο NEWS 247 για τις σχέσεις τους με τους Τούρκους

Καστελοριζιοί μιλούν στο NEWS 247 για τις σχέσεις τους με τους Τούρκους

Πώς περιγράφουν τις σχέσεις τους με τους Τούρκους κάτοικοι του Καστελόριζου. Τι λένε στην κάμερα του NEWS 247 (Vids)

Από την άφιξή μας ακόμα ακριτικό Καστελόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, θα διαπιστώναμε τις φιλικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Καστελοριζιούς και Τούρκους.

Μη μπορώντας να μας εξυπηρετήσει για ημερήσια εκδρομή στο γειτονικό Κας, ο Guglu θα μας οδηγούσε στο σπίτι του κυρίου Νίκου.

Θα μας άνοιγε την πόρτα η σύζυγός του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Guglu κανόνισε να μιλήσουμε μαζί του για να μας εξυπηρετήσει. 

Η οικειότητα που υπήρχε ανάμεσά τους είναι ενδεικτική των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί, κάτι που επιβεβαιώνει στο NEWS 247 και η κυρία Χριστίνα.

Η απόσταση που χωρίζει Καστελόριζο και Κας δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά και τα καΐκια φεύγουν και από τις δύο πλευρές σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Στο Καστελόριζο επιστρέφουν σχεδόν πάντα με εμπορεύματα, αν πρόκειται για ελληνικά, και με τουρίστες όταν πρόκειται για τουρκικά.

Το παζάρι μάλιστα στο Κας κάθε Παρασκευή έχει γίνει θεσμός, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων στην αντίπερα όχθη είναι άκρως ελκυστικές.

Από τις εκατέρωθεν μετακινήσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναπτυχθεί και φιλικές σχέσεις, ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια είχαμε και ελληνοτουρκικό γάμο.

Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και για τις δύο πλευρές από τουρισμό και εμπορικές συναλλαγές είναι σημαντική.

“Δεν είναι μόνο η απόσταση. Το Καστελόριζο είναι δεμένο  με τις απέναντι ακτές εδώ και εκατοντάδες χρόνια μέσω του εμπορίου.

Πολλές φορές, προτού σηκωθεί το σινούκ από την Αθήνα ή τη Ρόδο για να πάρει ασθενή, τον έχουμε πάει στην Τουρκία και έχει γίνει καλά.

Βοηθούν στην ιατρική περίθαλψη αφιλοκερδώς. Δεν καταδέχονται να πάρουν ούτε ένα ευρώ”, σημειώνει κάτοικος του νησιού.

Ο φόβος θερμού επεισοδίου, από τη στιγμή που το Καστελόριζο βρίσκεται σε μία τόσο στρατηγικής σημασίας θέση και το θέμα της ΑΟΖ βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Οι εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις, όπως σημειώνει κάτοικος του νησιού, φέρνει σε δύσκολη θέση τους Καστελοριζιούς και δοκιμάζει τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί.

“Αν υπάρχει μια αρκετή καλή σχέση, τέτοια πράγματα το χαλάνε. Υπάρχει ο φόβος του τι μπορεί να γίνει”, υπογραμμίζει.

Σε περίπτωση που οι σχέσεις των Ελλάδας – Τουρκίας διαταραχθούν, τα παραπάνω θα ανατραπούν χωρίς δισταγμό.

“Αν θα γίνει κάτι, να ξέρετε πως αυτές οι σχέσεις διαγράφονται. Ο καθένας υποστηρίζει την πατρίδα, το σπίτι και την οικογένειά του όπως έχουμε μάθει από μικροί”, ανέφερε στο NEWS 247 ο δήμαρχος Καστελόριζου Παύλος Πανηγύρης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα