Καταδίκη πέντε για το σκέλος του “παραδικαστικού κυκλώματος”

Καταδίκη πέντε για το σκέλος του “παραδικαστικού κυκλώματος”
Αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρόεδρος Εφετών Γιάννης Ευσταθίου- Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς τους χορηγήθηκε αναστολή έως την έφεση.

«Τίτλοι τέλους» ενός σκέλους του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος» με πρωταγωνιστές τον πρώην βουλευτή και δικηγόρο, Πέτρο Μαντούβαλο και δικαστικούς λειτουργούς, έβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε πέντε από τους εννέα κατηγορουμένους σε ποινές κάθειρξης από πέντε έως 13 έτη με αναστολή στην έφεση και αφήνοντάς τους ελεύθερους.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Ευσταθίου που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών και ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, που κρίθηκε ένοχος με ποινή 12 ετών.

Οι πέντε καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι κατά περίσταση για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μάλιστα, όσοι καταδικάστηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ποινή.

Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Αθανάσιο Μουστάκα, πάρεδρο στο επίδικο δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 2-1, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Παρών στη διαδικασία ήταν ο Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος υποστήριξε την αθωότητά του και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρίσταται και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Η υπόθεση που ήρθε στο φως μετά τις καταγγελίες του Ιω. Μπολέτση ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος δωροδόκησε με 600.000 ευρώ -μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη– το δικαστή προκειμένου να αθωωθούν εκείνος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο1».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα