Καταστροφική ‘Ευριδίκη’: Η κακοκαιρία σάρωσε Σύμη, Κέρκυρα, Αργολίδα

Καταστροφική ‘Ευριδίκη’: Η κακοκαιρία σάρωσε Σύμη, Κέρκυρα, Αργολίδα
eurokinissi

Iσχυρές καταιγίδες βροχές και χαλαζοπτώσεις πλήττουν τη χώρα - Θαμμένη στην λάσπη η Σύμη, δίχως ρεύμα και νερό - Κλειστοί δρόμοι και κατολισθήσεις στην Κέρκυρα - Πλημμύρες στο Ναύπλιο

Η « Ευρυδίκη», το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει την Ελλάδα από τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται να συνεχίσει τη μανία της με βροχές, ισχυρές κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.

Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη προκαλέσει καταστροφές και προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας: Στη Σύμη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ορμητικοί χείμαρροι έριξαν αυτοκίνητα στο λιμάνι . Στην Κέρκυρα καταγράφονται σοβαρές ζημιές και κατολισθήσεις ενώ έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Ναύπλιο.

Σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και τις επόμενες ημέρες καθώς ο κίνδυνος να καταγραφούν παρόμοια φαινόμενα είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Μεγάλες καταστροφές στη Σύμη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται σε όλα τα δίκτυα υποδομών κι αρκετές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Σημειώνεται ότι το το απόγευμα της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στη Σύμη, όταν αυτοκίνητα έπεσαν στο λιμάνι λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο, ωστόσο ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για 10 με 12 οχήματα.

Στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος. Ακόμη, στο νησί έφτασε κι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ενδεικτικές του μεγέθους των καταστροφών:

 

 

 

 

 

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε η Σύμη προκειμένου οι τοπικές Αρχές να διαχειριστούν ευχερέστερα το έργο της αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών του καταστροφικού φαινομένου που έπληξε το νησί.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές, επλήγησαν καταστήματα και σπίτια, τουλάχιστον 20 οχήματα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους στην προβλήτα και τρία από αυτά κατέληξαν στην θάλασσα και μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών μεταφέρθηκαν στους δρόμους.

Την ίδια ώρα διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση καθώς είχε πλημμυρίσει ο σταθμός της ΔΕΗ, η βλάβη ωστόσο προοδευτικά αποκαθίσταται για μεγάλο μέρος του νησιού. Δεν έχουν υπάρξει επίσης μέχρι στιγμής, αναφορές για θύματα, εγκλωβισμένα ή αγνοούμενα άτομα.

Από χτες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών από το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο, ενώ στη Σύμη μεταβαίνει άμεσα και κλιμάκιο της μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), κατόπιν εντολής του Υπουργού και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, για τη συνδρομή τους στο έργο της καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων.

Οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις άμεσης ανταπόκρισης, αποτελούμενες από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και 9 αντλητικά μέσα, μετέβησαν από τη Ρόδο στην πληγείσα περιοχή, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, αμέσως μετά την εκδήλωση των φαινομένων, για να αναλάβουν το αναγκαίο έργο της άντλησης υδάτων καθώς και της απομάκρυνσης των φερτών υλών, από κατοικίες και άλλες υποδομές. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί 16 κλήσεις για άντληση υδάτων, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι 9.

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησαν ενισχύσεις και πάλι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο νησί 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι και τρία πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα διέθεσε τέσσερεις βενζινοκίνητες αντλίες, τέσσερεις ηλεκτροκίνητες αντλίες, μία γεννήτρια (Η/Ζ), μία διασωστική σειρά, ένα δισκοπρίονο και δύο μηχανάκια κοπής ξύλων.

Στις προσπάθειες αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών από την πλημμύρα συνέδραμε με σημαντικές δυνάμεις και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Συγκεκριμένα, διατέθηκαν και μετέβησαν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν, 19 οπλίτες, ένα χωματουργικό μηχάνημα (JCB), ένα φορτηγό όχημα, ένα ανατρεπόμενο όχημα και μία ηλεκτρογεννήτρια δυναμικότητας 40 KW. Επίσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών, κινητοποιήθηκε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την αποστολή δύο χωματουργικών μηχανημάτων (JCB), ενός φορτωτή, δύο φορτηγών οχημάτων καθώς και τεσσάρων εθελοντών με 4Χ4 όχημα.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κέρκυρα

Κλειστός είναι αυτή την ώρα ο επαρχιακός δρόμος για τους Αγίους Δέκα, που βρίσκονται ορεινά στη Μέση Κέρκυρα, λόγω κατολίσθησης, που προήλθε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί, από το βράδυ της Δευτέρας.

Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κέρκυρας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να ανοίξουν τον επαρχιακό δρόμο για το χωριό που είναι αποκλεισμένο από τα ξημερώματα.

Όπως ανέφερε, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «οι δυνατές βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στα επαρχιακά δίκτυα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε πολλές περιπτώσεις, για μετακίνηση και κοπές δέντρων, με πιο σοβαρή, αυτή την ώρα την κατολίσθηση στο δρόμο για τους Αγίους Δέκα».

Προβλήματα από την έντονη νεροποντή αντιμετωπίζουν και κεντρικοί δρόμοι του νησιού, ακόμη και στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ έγιναν αρκετές επεμβάσεις για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σημεία.

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιπλέον δυσμενείς καταστάσεις λόγω του καιρού» δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

corfutvnews

corfutvnews

Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στον επαρχιακό δρόμο παράκτια του Ποταμού, του ποταμιού που διασχίζει την Κέρκυρα, και σε αρκετά σημεία έχει ξεπεράσει τα όρια της στάθμης του, ενώ στο πέρασμά του παρασέρνει δέντρα και φερτές ύλες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται, ενώ δυνατοί άνεμοι πνέουν σε όλο το νησί. Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται, ενώ δυνατοί άνεμοι πνέουν σε όλο το νησί. Μέχρι αυτή την ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Συναγερμός στο Άργος

Η «Ευρυδίκη» προκάλεσε προβλήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στην Αργολίδα, με πλημμυρισμένους δρόμους από την καταρρακτώδη βροχή.

Στην περιοχή των Λευκακίων στο Ναύπλιο, ο δρόμος πλημμύρισε με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία. Στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι για τους πεζούς και μόνο με αυτοκίνητο μπορούσε κάποιος να τους διασχίσει.

Στο Αργολικό το ρέμα που περνά στο χωριό έχει φουσκώσει, στον κόμβο Νέα Τίρυνθας στη Νέα Εθνική. Επίσης υπήρξαν περιστατικά με πλημμυρισμένα υπόγεια σε Ναύπλιο και Άργος, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε και ζημιές, όπως σε κατάστημα στο Ναύπλιο.

Δείτε εικόνες από το πέρασμα της κακοκαιρίας στον Δήμο Ναυπλιέων:

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΑΝΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ. Πολλή ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Αργολίδας από τη νύχτα της Κυριακής . Πλημμύρισαν τα χωριά Πανάριτη και Αργολικό από το παρακείμενο ρέμα. Προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.(Eurokinissi) http://argolida-net.blogspot.gr

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΑΝΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ. Πολλή ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Αργολίδας από τη νύχτα της Κυριακής . Πλημμύρισαν τα χωριά Πανάριτη και Αργολικό από το παρακείμενο ρέμα. Προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.(Eurokinissi) http://argolida-net.blogspot.gr

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΑΝΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ. Πολλή ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Αργολίδας από τη νύχτα της Κυριακής . Πλημμύρισαν τα χωριά Πανάριτη και Αργολικό από το παρακείμενο ρέμα. Προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.(Eurokinissi) http://argolida-net.blogspot.gr

(Με  πληροφορίες από Corfutvnews.gr, Argolida-net)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα