Καταστροφική κακοκαιρία στην Αττική. Πάνω από 4.000 κλήσεις σε Πυροσβεστική και Άμεση Δράση

Καταστροφική κακοκαιρία στην Αττική. Πάνω από 4.000 κλήσεις σε Πυροσβεστική και Άμεση Δράση
Εικόνες καταστροφής από την πόλη της Βάρδας και την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στη Βουπρασία. Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν την περιοχή τα ξημερώματα της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ILIALIVELIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ) Eurokinissi

Φουντώνει η αγωνία για τις έρευνες εντοπισμού της αγνοούμενης γυναίκας στον Καματερό με τους φόβους να ενισχύονται όσο περνούν οι ώρες. Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια αυτό που συνέβη από χθες τα  ξημερώματα μέχρι και σήμερα στην Αττική. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κυριολεκτικά κατέρρευσε το βράδυ, όταν οι κλήσεις που δέχτηκε για παντός  είδους βοήθεια έφτασε τον αριθμό ρεκόρ εποχών των 3.500! Παράλληλα για τους ίδιους λόγους δέχθηκε 650 κλήσεις η Άμεση Δράση. Συνολικά οι κλήσεις για παροχή βοήθειας ξεπέρασαν τις 4000!

Οι κλήσεις αυτές έγιναν από ολόκληρη την Αττική, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα και τις μεγαλύτερες καταστροφές σε υποδομές αλλά και ανθρώπινα θύματα τα είχε και τα έχει η Δυτική Αττική και έπονται τα Βόρεια Προάστια.

Ενδεικτικό και της παντελούς ανυπαρξίας της Πολιτείας σε επίπεδο στοιχειώδους προετοιμασίας είναι ότι οι 1.125 κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, μόλις οι 55 για κοπές δέντρων και όλες οι υπόλοιπες, περισσότερες των 2.000 δηλαδή αφορούσαν παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς πολιτών, οδηγών κλπ., που είχαν παρασυρθεί ή ακινητοποιηθεί τα οχήματά τους από χείμαρρους! Ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου που κυριολεκτικά ο ένας έσωζε τον άλλον  με κάθε αυτοσχέδιο τρόπο…

Από όλες αυτές τις περιπτώσεις μέχρι νωρίς το πρωί η Πυροσβεστική έχει φέρει σε πέρας 650 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων, σχεδόν τις μισές δηλαδή και κυριολεκτικά δίνεται μάχη με τον χρόνο, καθώς το απόγευμα αναμένεται το δεύτερο και πλέον καθοριστικό χτύπημα της κακοκαιρίας σε μία ήδη πλήρως κατεστραμμένη Δυτική Αττική και σε ένα βαριά «τραυματισμένο» σε υποδομές υπόλοιπο λεκανοπέδιο, με τους φόβους να γίνονται όλο και πιο έντονοι ειδικά για τα Δυτικά Προάστια του τι θα συμβεί όταν τα ήδη διαλυμένα ρέματα δεχθούν άλλους τόσους όγκους νερού με πλήθος φερτών υλικών μέσα τους αυτή τη στιγμή και διαλυμένα τα όποια υποτυπώδη έστω έργα υποστήριξής τους.

Κλειστοί, κατεστραμμένοι και πλημμυρισμένοι δρόμοι

Κλειστές παραμένουν αρκετές οδοί εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και των καταστροφών που υπέστησαν. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η οδός Κωστή Παλαμά  στον Καματερό από το ύψος της οδού Παπαφλέσσα έως την οδό Φιλελλήνων, η οδός Λάμπρου Κατσώνη από την γέφυρα Αγίων Αναργύρων έως το ύψος της οδού Πλαταιών στους Αγίους Αναργύρους, η οδός Τσούντα στο Περιστέρι προς Πειραιά και ο κόμβος Τσούντα από το ύψος της Κηφισού έως το ύψος της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη στη Νέα Χαλκηδόνα.

Αγωνία για την αγνοούμενη γυναίκα στον Καματερό

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο Μενίδι, άντρες της οποίας ερευνούσαν επί της οδού Αγίου Φανουρίου ένα αυτοκίνητο το οποίο εντοπίστηκε από πολίτες ντεραπαρισμένο μέσα σε χείμαρρο.

Οι πυροσβέστες δεν εντόπισαν εγκλωβισμένο άνθρωπο σε αυτό, ενώ από τα στοιχεία της πινακίδας εντόπισαν τον οδηγό, ο οποίος ήταν καλά στην υγεία του, βρισκόταν πλέον στο σπίτι του και ανέφερε στους Πυροσβέστες, πως εγκατέλειψε εγκαίρως το αυτοκίνητο την ώρα που το παρέσυρε ο χείμαρρος και μετά από ώρα κατάφερε να φτάσει μόνος του στο σπίτι του.

Ωστόσο, οι φόβοι πως ενδεχομένως θα υπάρξει και δεύτερο θύμα από αυτή τη θεομηνία γίνονται όλο και πιο έντονοι καθώς περνούν οι ώρες και παραμένει σε εξέλιξη το θρίλερ στον Καματερό με την αγνοούμενη γυναίκα. Οι έρευνες της Πυροσβεστικής στην περιοχή ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο στο τέρμα της οδού Θηβών στην περιοχή του ρέματος της Πικροδάφνης, το οποίο είχε  παρασυρθεί από χείμαρρο, όμως η οδηγός του ήταν άφαντη.

Στο σημείο γίνονται αγωνιώδεις έρευνες καθώς εκφράζονται σοβαροί φόβοι, αφού η γυναίκα δεν έχει επικοινωνήσει με τους δικούς της… και όσο περνούν οι ώρες η αγωνία για την τύχη της γιγαντώνεται.

Υπενθυμίζεται, πως χθες το μεσημέρι, ένας 41χρονος έχασε την ζωή του μέσα στο αυτοκίνητό του, όπου πνίγηκε όταν τον παρέσυρε χείμαρρος στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μαυροπηγής στο κέντρο του Μενιδίου. Η 70χρονη μητέρα του, που επίσης επέβαινε στο αυτοκίνητο, διασώθηκε από πολίτες και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γεννηματά, όπου και νοσηλεύεται.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο μία ηλικιωμένη στην Πετρούπολη έξω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, όταν την παρέσυρε χείμαρρος, ενώ τελευταία στιγμή απεγκλωβίστηκε από χείμαρρο στην οδό Ζάππα στον Καματερό ένας μικρός μαθητής. Στο Μενίδι, επίσης έγινε το μεσημέρι επιχείρηση διάσωσης για έναν πυροσβέστη που εγκλωβίστηκε μέσα σε λάσπες στην  προσπάθειά του να βοηθήσει άλλους πολίτες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από χθες έχει σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των συμβάντων ενώ από χθες όλη ημέρα και νύχτα και σήμερα επιχειρούν 140 συνεργεία της Πυροσβεστικής με 560 άντρες και θα επιχειρούν ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας…

Και η Δυτική Ελλάδα δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα από την ακραία κακοκαιρία

Εφιαλτικές στιγμές όμως έζησε και η Δυτική Ελλάδα ενώ πολλές περιοχές ζήτησαν να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν.

Στον Νομό Αχαΐας η Πυροσβεστική δέχτηκε 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ από Λεχαινά και Βάρδα Ηλείας δέχτηκε 50 κλήσεις. Μάλιστα, χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν και 5 απεγκλωβισμοί οδηγών από τα αυτοκίνητά τους που είχαν παρασυρθεί από χείμαρρους και είχαν ακινητοποιηθεί τα οχήματά τους.

Στην Τ.Κ. Γοργοποτάμου του Δήμου Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων, κλήθηκε η πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων λόγω βροχόπτωσης σε ποιμνιοστάσιο. Τα άτομα μεταφέρθηκαν σώα σε ασφαλές σημείο, από τέσσερις πυροσβεστικούς υπαλλήλους με δύο οχήματα.

Οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ισχύουν και για σήμερα προς τους πολίτες

Για σήμερα Παρασκευή (23-10-2015), σύμφωνα με  τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχειά, θα επικρατήσει  κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κυρία χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές  και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους άνεμους (7 με 9  μποφόρ) και πιθανόν τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Αύριο, Σάββατο (24-10-2015) τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην  ανατολική και νοτιά νησιωτική χώρα, θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα (8 με 10 βαθμούς κελσίου).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

-Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες

-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:

-Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

-Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Αν είστε μέσα σε κτίριο

-Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

-Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

-Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.

-Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

-Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

-Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

-Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.

-Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

-Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.

-Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.

-Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.

-Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.

-Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

-Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.

-Αποφύγετε νερά που ρέουν.

-Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.

-Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.

-Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης

-Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

-Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.

-Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

-Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει

-Φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά.

-Εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα.

-Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα