Καθολική αποδοκιμασία της γνωμοδότησης Ντογιάκου από δικηγορικούς συλλόγους

Καθολική αποδοκιμασία της γνωμοδότησης Ντογιάκου από δικηγορικούς συλλόγους
Ισίδωρος Ντογιάκος Eurokinissi

Σφοδρότατες οι αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων κατά της έκδοσης, αλλά και του περιεχομένου της γνωμοδότησης του Ισίδωρου Ντογιάκου.

Πέραν των πολιτικών αντιδράσεων που προήλθαν της γνωμοδότησης του Ισίδωρου Ντογιάκου, έντονες ήταν και οι επικρίσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.

Το βασικότερο ζήτημα που έθεσαν κατά τις αντιδράσεις τους, ήταν τόσο η έκδοση, όσο και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Έντονα ανήσυχοι εμφανίστηκαν 15 εν ενεργεία και ομότιμοι καθηγητές και διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο, τονίζοντας ότι “η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα (άρθρο 19 §2) και η έκτασή της δεν μπορεί να περιοριστεί ουδ’ επ’ ελάχιστο από τον νομοθέτη”.

Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί υπογράμμιζαν ότι “η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τούτο ανά πάσα στιγμή, αυτεπαγγέλτως, ή κατόπιν καταγγελίας και χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί οποιοδήποτε απόρρητο ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι άλλο η ενημέρωση του θιγομένου, ύστερα από αίτησή του, και άλλο ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, ο οποίος αποβλέπει στην τήρηση της αντικειμενικής νομιμότητας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ζήτημα για το οποίο διεξήγαγαν και έκτακτη συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του με την εν λόγω γνωμοδότηση, τονίζοντας ότι “το απόρρητο των επικοινωνιών είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα”.

Ο ΔΣΘ κάνει λόγο για “προβληματισμούς συνταγματικότητας”

Βαθιά ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι “καμία άλλη εξουσία δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων της, πολλώ δε μάλλον κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων”.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τον ΔΣΘ υπογραμμίστηκε επιπλέον ότι ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει τις συνταγματικά αναγνωρισμένες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και κανένα κρατικό ή δικαστικό όργανο δεν μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία στην Αρχή”.

“Πυρά” και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας

“Άκυρη” χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την αντίθεσή του για την έκδοση και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, ενώ σε άλλο σημείο, επικαλούμενο το άρθρο 19, τόνισε ότι “κατοχυρώνει την ΑΑΔΕ ως ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του δικαιώματος απορρήτου των επικοινωνιών και δεν μπορεί να περιοριστεί κατ’ ελάχιστο από το νομοθέτη”.

Μάλιστα, έκαναν και προσωπική αναφορά στον κ. Ντογιάκο, δηλώνοντας ότι η γνωμοδότησή του “επιτάχυνε παρά παρεμπόδισε τη συσπείρωση του συνόλου του νομικού κόσμου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα