Κίνδυνος – θάνατος η παραβίαση των ισόπεδων διαβάσεων

Κίνδυνος – θάνατος η παραβίαση των ισόπεδων διαβάσεων

2 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα ευαισθητοποίησης με κεντρικό μήνυμα "Μαζί μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς"

Του Δημήτρη Μπαλή

Θυμάμαι ακόμα τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο, ο οποίος όντας θύμα τροχαίου σε ισόπεδη διάβαση, όταν την είχε παραβιάσει, πρωταγωνίστησε ο ίδιος σε τηλεοπτικό σποτ θέλοντας με τη δυνατή του προσωπικότητα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Παρά τη συμβολή του σπουδαίου μας ηθοποιού, στην Ελλάδα έχουν αρκετά τέτοια ατυχήματα, δυστυχήματα πολλές φορές. Ωστόσο, το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί διεθνές πρόβλημα.

Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου. Βάσει στατιστικών στοιχείων, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από λανθασμένη ενέργεια ή κακή εκτίμηση των συνθηκών διέλευσης από οδηγούς και πεζούς.

Φέτος, στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2017 ορίστηκε η 2α Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζονται, υλοποιώντας για την Ελλάδα την Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.

Η Εκστρατεία εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετική κοινωνική ομάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας η λανθασμένη και/ή απερίσκεπτη διέλευση των σιδηροδρομικών διαβάσεων. Για το 2017, τα μηνύματα της καμπάνιας επικεντρώνονται στην απόσπαση της προσοχής, η οποία  αποτελεί συχνή αιτίων συγκρούσεων τόσο στους δρόμους όσο και στις ισόπεδες διαβάσεις των τρένων.

Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την κύρια αιτία των τροχαίων συγκρούσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων στις ισόπεδες διαβάσεις προκαλούνται από οδηγούς που δεν τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είτε σκόπιμα είτε ακούσια. Τα οδηγικά λάθη μπορεί να προκύψουν από κόπωση, άγχος, χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων ουσιών ή απλά από υπερβολική ταχύτητα – αλλά μπορεί επίσης να προκληθούν από την ακατάλληλη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Ζούμε σε έναν ολοένα αυξανόμενο τεχνολογικό κόσμο (smartphones, έξυπνα ρολόγια, συσκευές πλοήγησης GPS κ.λπ.) και οι οδηγοί των αυτοκινήτων ή των δίκυκλων οχημάτων, οι ποδηλάτες και οι πεζοί συχνά υποτιμούν τους κινδύνους που διατρέχουν όταν χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές κατά την οδήγηση ή ως πεζοί – πολύ συχνά σε μέρη όπου πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή, ειδικά στις επίπεδες διαβάσεις τρένων.

Οι οδηγοί και άλλοι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου πραγματοποιούν και δέχονται κλήσεις, στέλνουν μηνύματα, ακούν μουσική, χρησιμοποιούν υπηρεσίες online συνομιλίας ή και κοινωνικά δίκτυα και παρακολουθούν βίντεο. Με αποτέλεσμα αρκετές φορές το όχημά τους να γίνεται δεύτερο γραφείο.

Κοιτάζοντας το τηλέφωνό ή ακούγοντας μουσική μειώνεται η ικανότητά του χρήστη να βλέπει και να ακούει τι συμβαίνει στο άμεσο περιβάλλον του.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες τα περισσότερο “υπερσυνδεδεμένα” άτομα είναι νεαρά άτομα (15-35 ετών).

Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και σε θάνατο και μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο άλλους – όχι μόνο τους υπόλοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου -αλλά και τους επιβάτες και το προσωπικό των σιδηροδρόμων.

Για την προώθηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κίνδυνο της απόσπασης προσοχής μεταξύ των χρηστών ισόπεδων διαβάσεων τρένων, οι διοργανωτές της ILCAD 2017 έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εύστοχα μηνύματα και οπτικοακουστικό υλικό. Αυτά τα υλικά επικοινωνίας αναπτύχθηκαν έχοντας υπόψη τους νέους κάτω των 35 ετών, αλλά είναι χρήσιμα ως υπενθύμιση και σε όλους τους άλλους χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων των τρένων.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας: «Μαζί μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς» αφορά όλους μας.

Στατιστικά στοιχεία:

Υπάρχουν περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις τρένων στον κόσμο (213.000 στις ΗΠΑ, περίπου 37.000 στον Καναδά και 114.580 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ από το 2014).

Στην Ευρώπη, τα ατυχήματα στις ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των σημαντικών σιδηροδρομικών ατυχημάτων και αντιπροσωπεύουν το 1% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα έναντι 29% των θανάτων από σιδηροδρομικά δυστυχήματα. Το 2015 σημειώθηκαν 469 συγκρούσεις σε ισόπεδες διαβάσεις, με 296 θανάτους (συμπεριλαμβανομένων 8 θανάτων από σιδηροδρομικές μεταφορές) και 264 σοβαρούς τραυματισμούς (στοιχεία EUROSTAT).

Τα περισσότεροι άτομα που εμπλέκονται σε ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις ζουν κοντά σε αυτές και χρησιμοποιούν συχνά τη διάβαση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την οδική ασφάλεια:

Η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει κατά 3 φορές την πιθανότητα να εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα!

Η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση ευθύνεται  για το 10% όλων των ατυχημάτων.

Η αποστολή/λήψη μηνυμάτων κατά την οδήγηση αυξάνει κατά 23 φορές τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ο αγγλικός όρος FOMO (“Fear Of Missing Out”)  σημαίνει την ακαταμάχητη επιθυμία να κρατάς επαφή με τους άλλους όλη την ώρα, να παραμένεις ενήμερος για τα τελευταία νέα και να είσαι συνδεδεμένος ανά πάσα στιγμή. Αυτός ο φόβος αποκοπής από τον υπόλοιπο κόσμο καθιστά τους χρήστες smartphones σχεδόν ανίσχυρους να αντιστέκονται όταν το τηλέφωνο τους κουδουνίζει ή δονείται ή όταν η οθόνη ανάβει ή εμφανιστεί ένα μήνυμα. Για το 38% των Γάλλων οδηγών, ο έλεγχος του smartphone όταν δημιουργεί θόρυβο (κλήση, μήνυμα κειμένου, ειδοποίηση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) είναι ένα αυτόματο αντανακλαστικό. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε 67% μεταξύ των  νέων κάτω των 35 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα