Κομπίνα από βρεφονηπιακούς σταθμούς: Και χρηματοδοτούνταν, και χρέωναν τροφεία

Κομπίνα από βρεφονηπιακούς σταθμούς: Και χρηματοδοτούνταν, και χρέωναν τροφεία

Παιδικοί σταθμοί στον Πειραιά και το Βόλο, αν και λάμβαναν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έπαιρναν και από τους γονείς χρήματα για σίτιση και μετακίνηση

Μεγάλα ποσά "τσέπωναν" δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί ως τροφεία, παρά το γεγονός ότι λάμβαναν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που κάλυπτε όλες τις σχετικές υπηρεσίες.

Αυτό προέκυψε μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία έλεγξε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, διαπιστώνοντας ότι δύο εξ αυτών, ένας στον Πειραιά και ένας στο Βόλο, έχουν υποπέσει σε οικονομικές παραβάσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού και χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013. Οι σταθμοί είχαν συνάψει συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων και έπαιρναν μεγάλα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην πληρώνουν τροφεία ή δίδακτρα ή για σίτιση, μετακίνηση από το σπίτι κτλ.

Παρ΄αυτά, απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν αφορούσε την μετακίνηση. Επίσης, είτε πρόσφεραν γεύματα έναντι αμοιβής ή ο αριθμός των γευμάτων ήταν μικρότερος από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση.

Συν τοις άλλοις, σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ενώ είχε διακοπεί η φοίτηση των παιδιών ή φύλαξη βρεφών, οι σταθμοί συνέχισαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ.

Ο σταθμός στον Πειραιά είχε πάρει από το ΕΣΠΑ 106.400 ευρώ και μετά από τον έλεγχο, μέρος του ποσού ανακλήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν ενώ αυτός στο Βόλο είχε πάρει για τη φύλαξη 118 νηπίων 461.700 ευρώ για υπηρεσίες που δεν παρείχε. Επίσης, χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.

SHARE:

24Media Network