Κωνσταντίνος Χατζηλάκος: Πέθανε ο μάχιμος πιλότος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κωνσταντίνος Χατζηλάκος: Πέθανε ο μάχιμος πιλότος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Ο θρυλικός πιλότος, Κωνσταντίνος Χατζηλάκος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ηλικία 102 ετών πέθανε ο πιλότος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Κωνσταντίνος Χατζηλάκος. Έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου.

Ο θρυλικός πιλότος και τελευταίος επιζών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, πέθανε σε ηλικία 102 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου (1940-1945) από τη θέση του μάχιμου πιλότου της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, “είχε στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη “Hurricane” και “Spitfire”. Για την δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα.

Ο θρυλικό πιλότος του πολέμου

Ο αντιπτέραρχος, Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967, πιστός στο Σύνταγμα, λόγω της αντίθεσής του με την χούντα των συνταγματαρχών.

Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation.

Από το 2006 ήταν εφευρέτης του «TRITON», του ελληνικού Μετατροπέα Κυματικής Ενέργειας σε ηλεκτρισμό. Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος διετέλεσε πρόεδρος του συνδέσμου παλαίμαχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, στην Αθήνα.

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στα social media αποχαιρέτησε τον ηρωικό πιλότο ως εξής:Με σεβασμό αποχαιρετάμε τον ηρωικό πιλότο και τελευταίο επιζώντα του Β’ΠΠ Αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Χατζηλάκο, που συμμετείχε σε πάνω από 200 πολεμικές αποστολές. Η άδολη αγάπη του για την πατρίδα και η αφοσίωσή του στην υπεράσπισή της αποτελούν παράδειγμα για όλους μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version