Κόντρα κυβέρνησης – εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες για τη μισθοδοσία

Κόντρα κυβέρνησης – εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες για τη μισθοδοσία

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - εργαζομένων στα ΜΜΜ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω της συνεχόμενης απεργίας. Τι υποστηρίζουν οι απεργοί, τι απαντά το υπουργείο (Vid)

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, παρά την απόφαση των Πρωτοδικείου, που έκρινε την απεργία τους παράνομη.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κάνοντας λόγο για μεγάλες περικοπές στους  μισθούς τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την πρώτη ημέρα της απεργίας στο μετρό, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου, το ποσοστό των απεργούντων υπαλλήλων του έφθασε στο 33%.

Στις 18 Ιανουαρίου απήργησε το 48% των εργαζομένων στο μετρό, το 44% στους ΗΣΑΠ και το 3,94% στο τραμ. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, απεργούσε στο μετρό μόλις το 16% και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου μόλις το 14%.

Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους (π.χ. δηλώνουν ότι βρίσκονται σε άδεια ή ρεπό ή ότι ασθενούν), ενώ γίνονται, όπως πρόσθεσε, και παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου.

Tα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) κάνουν λόγο για στοιχεία που στόχο έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και δηλώνουν έτοιμοι, να δείξουν τα εκκαθαριστικά τους για να διαψεύσουν το υπουργείο Μεταφορών.

Παρέμβαση Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον κ. Χατζηδάκη να ανοίξουν “πάση θυσία το μετρό” και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταφορών εξαπέλυσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των απεργών των μέσων σταθερής τροχιάς. Έκανε λόγο για απεργίες-μαϊμού, όπου η πλειονότητα των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ πληρώνονται κανονικά, αν και τα συγκοινωνιακά μέσα δεν λειτουργούν, παρά τη μειωμένη συμμετοχή στις απεργίες.

“Υπάρχουν όρια και όροι στην απεργία, τα οποία έχουν καταπατηθεί. Έχω δώσει εντολή στη Διοίκηση να προχωρήσει και να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν. Θα γίνει σχετική αναφορά στη Δικαιοσύνη και, αν χρειαστεί, θα υπάρξει και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου”, τόνισε.

Από την πλευρά των εργαζομένων του μετρό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι “οι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε ο κ. Χατζηδάκης, δεν αφορούν τους εργαζομένους” και πρόσθεσε: “Οι απεργοί δεν πληρώνονται και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δείξουμε τα εκκαθαριστικά μας σε όποιον τα ζητήσει”.

Παράνομες οι κινητοποιήσεις

Την Δευτέρα, μετά από προσφυγή της ΣΤΑΣΥ το δικαστήριο έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς για τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας.

Ωστόσο ο κ. Ρεβύθης, υποστήριξε πως δεν είχε παραλάβει τη δικαστική απόφαση, τόνισε πως η απόφαση του Σωματείου για την απεργία ισχύει.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα την Τρίτη

Χωρίς μετρό θα παραμείνει και σήμερα, Τρίτη, το λεκανοπέδιο, ενώ στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί ώς τις 4:00 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζομενοι στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τις 11:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα.

Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 4:00 το απόγευμα.

Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ-ΟΣΕ) στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα