Κορονοϊός: Απελευθέρωση μεταναστών ζητούν ακτιβιστές στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Απελευθέρωση μεταναστών ζητούν ακτιβιστές στις ΗΠΑ
Διαδήλωση τον Μάιο του 2019 στο Σιάτλ για τα δικαιώματα των μεταναστών AP Photo/Ted S. Warren

Την προσφυγή ενώσεων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ν' αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση εν μέσω κρίσης από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν κατά τς υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ (ICE), αιτούμενοι την απελευθέρωση των μεταναστών που κρατούνται και απειλούνται από την επιδημία του κορονοϊού. Οι προσφυγές συνυπογράφονται από την ένωση πολιτικών δικαιωμάτων ACLU και και την ένωση Northwest Immigrant Rights Project (NWIRP) και κατατέθηκαν σε δικαστήριο της πολιτείας Ουάσινγκτον, στην οποία η εξάπλωση του covid-19 υπήρξε ραγδαία.

Η ενέργεια αφορά την απελευθέρωση των μεταναστών που εισήλθαν μεν παράτυπα στη χώρα, αλλά κρατούνται υπό άσχημες συνθήκες σε κέντρο συγκέντρωσης κοντά στο Σιάτλ και αντιμετωπίζουν “αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν σε περίπτωση που μολυνθούνεξαιτίας είτε της ηλικίας τους είτε της κατάστασης της υγείας τους.

Η μη απελευθέρωση ευάλωτων στην ασθένεια προσώπων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων στο κέντρο κράτησης, μεταξύ αυτών και των δεσμοφυλάκων, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας“, επεσήμανε η δικηγόρος Γιούνις Τσο της ACLU.

Η προσφυγή αυτή κατατέθηκε την ώρα που αυξάνονται στις ΗΠΑ οι εκκλήσεις να αφεθούν ελεύθεροι μη βίαιοι μετανάστες που καταδικάστηκαν για παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά και γενικότερα κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για μικροαδικήματα. Συνολικά στις ΗΠΑ υπάρχουν 2.3 εκατομμύρια κρατούμενοι και πολλοί ακτιβιστές ανησυχούν για τις επιπτώσεις της διασποράς της covid-19.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών διαβεβαιώνει προς το παρόν ότι δεν έχουν ανιχνευθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στα σωφρονιστικά ιδρύματα που διαχειρίζεται, αλλά η κατάσταση δεν είναι γνωστή για τις τοπικές φυλακές ή τις φυλακές που διαχειρίζονται οι πολιτείες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα