Κορονοϊός: “Διλήμματα” με εκατόμβη νεκρών – Τα δύο σενάρια για τα μέτρα

Κορονοϊός: “Διλήμματα” με εκατόμβη νεκρών – Τα δύο σενάρια για τα μέτρα
Κόσμος σε κατάστημα εστίασης στην Αθήνα Eurokinissi

Με τριψήφιο αριθμό θανάτων από κορονοϊό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία πρώτη άρση των μέτρων. Τα σενάρια για εστίαση και γήπεδα. Συνεδριάζει την Τετάρτη η Επιτροπή.

Με τριψήφιο αριθμό νεκρών για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και με τον απολογισμό θανάτων του τελευταίου τριημέρου να ξεπερνά τους 300 (95 στις 16/1, 101 στις 17/1 και 106 την Τρίτη 18/1), η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Οι αριθμοί που ανακοίωνσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ (106 νεκροΊ και 673 διασωληνωμένοι) επιβεβαιώνουν την αύξηση των “σκληρών δεικτών” του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους, ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση μέσα στο επόμενο διάστημα, κρατώντας έτσι στο “τραπέζι” των αποφάσεων την άρση ορισμένων μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το σκεπτικό είναι πως ο αριθμός των κρουσμάτων και η μεταδοτικότητα μειώνονται, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον, που ήδη αφορά το 80% των περιπτώσεων, θα επικρατήσει πλήρως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ευελπιστώντας έτσι σε αποκλιμάκωση των νοσηλειών και ελπίζοντας πως ο κορονοϊός θα καταστεί ενδημικός από τον Μάρτιο. Σύμφωνα βέβαια με πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “ο κορονοϊός θα είναι επικίνδυνος ακόμη και όταν γίνει ενδημικός”.

Παράλληλα, οι εύλογες πιέσεις από εργαζόμενους και επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, αλλά και από τον χώρο του αθλητισμού δημιουργούν έξτρα πίεση και προσανατολισμό προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης, ενδεχόμενο που άφησαν πρόσφατα ανοιχτό για τους δύο αυτούς τομείς, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα δύο σενάρια για τα μέτρα

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την άρση της απαγόρευσης μουσικής στη διασκέδαση και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, σε αυτό το πρώτο σενάριο, η σκέψη είναι να καταργηθεί και το ωράριο στην εστίαση από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λοιπόν, από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει απελευθέρωση της μουσικής και αύξηση των θεατών στα γήπεδα, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει άρση του ωραρίου.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει παράταση όλων των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα και έτσι η άρση τους να δρομολογηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το μέτρο πάντως που φαίνεται πως θα μείνει σε ισχύ για αρκετό καιρό ακόμη αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε σε πρόσφατη ενημέρωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου “θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα αποφασίσουμε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version