Κορονοϊός: Ελπίδες από νέο πειραματικό φάρμακο

Κορονοϊός: Ελπίδες από νέο πειραματικό φάρμακο
AP

Μελέτη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών κάνει λόγο για ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο το οποίο δείχνει να είναι το πιο αποτελεσματικό.

Την ανακάλυψη πειραματικού φαρμάκου ενάντια στον κορονοϊό από επιστήμονες στην Κίνα ανέφερε σήμερα ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Ειδικότερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος έκανε ειδική μνεία σε νέο πειραματικό φάρμακο, που φέρνει ελπίδες στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Όπως είπε η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών φαίνεται να έχει κάνει σημαντική πρόοδο ως αναφορά στην ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου. Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε το φάρμακο αυτό, πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ως σήμερα, ενάντια στη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός.

Το φάρμακο είναι σε πειραματικό στάδιο και φέρει τον κωδικό EK1C4 και είναι ένας αναστολέας της σύντηξης, δηλαδή της διαδικασία εισόδου του κορονοϊού στο κύτταρο. Η πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού αντιδρά με μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του κυττάρου και η οποία είναι γνωστή ως πρωτεΐνη «Spike» (αιχμή) ή S-πρωτεϊνή. Η διαδικασία θυμίζει ένα κλειδί σε μια κλειδαριά, με τις δύο πρωτεΐνες να “δένονται”, επιτρέποντας την είσοδο του ιού στο κύτταρο. Η ουσία EK1C4 μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία και δεν επιτρέπει την είσοδο του κορονοϊού στο κύτταρο. Αν ο ιός δεν εισέλθει στο κύτταρο πεθαίνει.

Ο κ. Τσιόδρας έσπευσε πάντως να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό. Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλει αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νοσου.

Μέχρι σήμερα πάντως και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ χορηγούνται:

Φωσφορική Χλωροκίνη που εμφανίζει ευρέος φάσματος αντιιϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η προτεινόμενη δοσολογία από Επιτροπή Eιδικών στην Κίνα είναι 500 mg ανά 12ωρο για 7 ημέρες. Με βάση αναφορές από την Κίνα, η χρήση του φαρμάκου συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση βλαβών στην αξονική τομογραφία και συνδυάστηκε με γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί Θειική Υδροξυχλωροκίνη

Σταθερός συνδυασμός Λοπιναβίρης/Ριτοναβίρης .Η δοσολογία είναι 2 δισκία ανά 12ωρο ή 5 ml ανά 12ωρο για 7-14 ημέρες (από τρέχουσες κλινικές μελέτες)

Σταθερός συνδυασμός ΝταρουναβίρηςΚομπισιστάτης : δεν υπάρχουν πολλά κλινικά στοιχεία για τη δράση του αλλά υπάρχουν θετικά in vitro δεδομένα δραστικότητας κατά του ιού. Σε κλινική μελέτη εν εξελίξει χορηγείται 1 χάπι ανά 24ωρο για 5 ημέρες.

Σημειώνεται ότι κατά την κρίση των ειδικών θεραπόντων ιατρών μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστική αντιιϊκή θεραπεία, για παράδειγμα συγχορήγηση χλωροκίνης με αναστολείς πρωτεάσης, ιδιαίτερα επειδή τα φάρμακα αυτά δρουν σε διαφορετικούς στόχους.

Επίσης η τοσιλιζουμάμπη είναι ανασυνδυασμένο ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Χρησιμοποιείται στη θεραπεία σοβαρών μορφών ρευματοειδούς αρθρίτιδας, νόσου Still, κροταφικής αρτηρίτιδας. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών, το οποίο μπορεί να εκλύεται από βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις, ειδικά στο πλαίσιο νεοπλασματικών νοσημάτων συμπαγών οργάνων και αιματολογικών κακοηθειών υπό αγωγή με νεότερες βιολογικές θεραπείες, μεταμόσχευσης μυελού οστών και αντίδρασης μοσχεύματος εναντίον ξενιστή. Η Κινεζική κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία παραγωγής του σκευάσματος για την άμεση διαθεσιμότητά του για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία από κορονοϊό και αυξημένα επίπεδα IL-6 (μελέτη TACOS) .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα