Κορονοϊός: Ο ΕΟΔΥ θα επιστρέψει στη Μαλακάσα – Διαφωνία με την ΕΛΑΣ για τη Ριτσώνα

Κορονοϊός: Ο ΕΟΔΥ θα επιστρέψει στη Μαλακάσα – Διαφωνία με την ΕΛΑΣ για τη Ριτσώνα
ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ Η ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ Eurokinissi

Τα δύσκολα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές της Μαλακάσας είναι μπροστά, γι' αυτό και ο ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση. Διαφωνία με την ΕΛΑΣ για τη Ριτσώνα.

Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι τα χειρότερα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας αποφεύχθηκαν. Ο ΕΟΔΥ όχι μόνο έσπευσε στο σημείο αλλά πήρε σε ελάχιστο χρόνο 109 δείγματα (49 από εργαζόμενους, 60 από την κοινότητα) τα αποτελέσματα των οποίων θα γνωστοποιηθούν στους αρμοδίους την Δευτέρα. 

Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά. Στη Μαλακάσα υπάρχει άλλη μία δομή προσφύγων, σε κλειστό της περιοχής, η οποία αριθμεί περισσότερους από 1200 πρόσφυγες και μετανάστες. Κατά πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, οι συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού είναι από κακές μέχρι άθλιες. 

Ο ΕΟΔΥ αναμένεται να πάρει και από εκεί δείγματα έτσι ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει διασπορά, είναι όμως σαφές ότι σε περίπτωση ακόμα και ενός κρούσματος, η καραντίνα στο συγκεκριμένο σημείο είναι αδύνατη. Θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα κοντινά μέρη για να διεξαχθεί αυτή. 

Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη Ριτσώνα για τη συνέχεια της διενέργειας ελέγχων. Και αυτό δεν έχει γίνει διότι η Ελληνική Αστυνομία δεν συναινεί ώστε τους ειδικούς να συνοδεύσουν μέσα στη δομή αστυνομικοί για την αποφυγή νέων επεισοδίων σαν και αυτά της προηγούμενης Παρασκευής. 

Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του έχει διαμηνύσει ότι χωρίς την παρουσία αστυνομικών, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει ελέγχους. Κάποιος, όμως, πρέπει να σπάσει το φαύλο, αυτό, κύκλο. 

Στη Μαλακάσα πάντως περιπολικό μέσα στη δομή μπήκε και ενημέρωσε εκτενώς μέσω μεγαφώνου την κοινότητα για την απόφαση της πολιτείας να επιβληθεί 14ήμερη καραντίνα, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Η συνεργασία των προσφύγων και των μεταναστών, Αφγανών στη συντριπτική πλειοψηφία τους, υπήρξε άψογη. 

Τη Δευτέρα, τέλος, θα μοιραστούν στον πληθυσμό τρόφιμα και άλλα αναγκαία αγαθά για τις επόμενες 14 ημέρες. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα